IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гюнтер Йотингер: Нуждаем се от Съединени европейски щати

Европейските лидери трябва да действат бързо, за да спрат задълбочаването на дълговата криза в еврозоната, смята еврокомисарят по енергетиката

21:15 | 13.06.12 г. 16
<p>
	Гюнтер Йотингер. Снимка: Ройтерс</p>

Гюнтер Йотингер. Снимка: Ройтерс

Европейският комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че „няма „План Б“ за еврозоната и че се „нуждаем от Съединени европейски щати“, съобщи CNBC.

В кулоарите на 161-та редовна среща на организацията на страните-износителки на петрол ОПЕК във Виена Йотингер подчерта необходимостта европейските лидери да действат бързо, за да спрат задълбочаването на дългова криза в региона.

„Трябва да направим някои конкретни предложения“ за срещата на високо равнище на европейските лидери, която ще се проведе на 28 и 29 юни, посочи той.

По думите му Европа има нужда от „съвместен политически подход“ и трябва да „хармонизира данъчното законодателство“ и да „координира икономическите политики“.

Европейският комисар добави, че всички европейски институции „са наясно с нашето задължение“ на този фронт и че „трябва да бъдем общ европейски отбор“.

Йотингер защити подхода на германския канцлер Ангела Меркел за справяне с кризата и отбеляза, че очаква тя заедно с новия френски президент Франсоа Оланд да работят по-тясно след парламентарните избори във Франция, които ще се проведат през уикенда.

Той смята, че основните инструменти да преодоляване на кризата са временният и постоянният спасителни фондове за еврозоната, като припомни, че първият ще продължи да действа една година повече от първоначално планираното.

Според него обаче общите еврооблигации трябва да дойдат „по-нататък“. Той повтори позицията на Германия по въпроса, че подобни облигации ще премахнат стимула за отделните страни да извършват необходимите структурни реформи.

Колкото до това дали Гърция ще остане в еврозоната европейският комисар би предпочел то да се случи, но решението трябва да бъде взето от гръцките гласоподаватели.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 0
математикa
преди 12 години
Дали е хубаво или не това със СЕЩ е въорос на гледна точка. Съдбата на българия като цяло ще е като на видинско село през "прехода" сравнено със София. От една страна мизерия и провинциализъм от друга никви пречки при малко образование, спеставания и занаят да се емигрира към центъра. Хубаво ли е,. лошо ли е зависи от гледната точка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Че какво му е лошото на обединението? Може да е лошо за Германците, че ще трябва да се занимават с *** като нас, но това си е изцяло в полза на всички обикновени граждани на България, вече за мутрите олигарсите и т.н. е нормално да е ужасяваща новина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
0pk
преди 12 години
Tака е, демокрацията е свещенна и иска жертви. Инак защо ще я защитават и ще я налагат на цял свят така ревностно. :DАз пък си мисля че едно обединение ще се окаже полезно за БГ. Единно управление е единствения начин да се постигне що годе изравняване на стандартите. Видя се през последните 20+ години че тоталната ни "независимост" не доведе до особен прогрес. Още от едно време за измислили максимата "Разделяй и владей", е в момента европа е точно така - разделена и се владее неизвестно от кого.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
promanbg
преди 12 години
"Референдумът" е проведен отдавна и е гласувано "ЗА". Проблемът е, че повечето население на Европа все още не е осъзнало своя "избор" и сега трябва да му се помогне чрез кризи. Ако трябва и палки ще играят, и гумени куршуми и струи вода. Важното е да се помогне на населението да приеме "избора" си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Eon
преди 12 години
Планът върви с пълна сила :)...ех, че палавници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Започна да се говори открито за съединяване на Европа. Чудя се дали ще има референдуми или ще има подмяна на властта "отгоре", както стана в Гърция и Италия..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още