IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Водещи застрахователи отказват да покриват рисковете от търговия с Гърция

Euler Hermes и Coface спряха да сключват нови договори за застраховане на търговския риск на фирми, изнасящи за Гърция

12:30 | 31.05.12 г. 15
Автор - снимка
Редактор
Водещи застрахователи отказват да покриват рисковете от търговия с Гърция

Най-големият търговски застраховател в света Euler Hermes и Coface, звеното за кредитно застраховане на френската инвестиционна банка Natixis, спряха да покриват рисковете на компаниите-износителки за Гърция.

„Euler Hermes реши да не покрива рисковете от доставките за Гърция в обозримо бъдеще“, съобщи говорителят на компанията, цитиран от Ройтерс.

„Съществуващите договори няма да бъдат разваляни, но компанията няма да подписва нови договори и няма да застрахова нови клиенти, които искат да правят бизнес с Гърция“, допълват от Euler Hermes.

Говорителят на застрахователния гигант уточни, че ръководството на компанията ще преразгледа решението си веднага след подобряване на ситуацията в Гърция.

Агенцията припомня, че още миналата седмица Euler Hermes съобщи, че ще ограничи дейността си, свързана с износа за Гърция.

Говорител на Coface, цитиран от The Wall Street Journal, също съобщи, че компанията спира да подписва нови застрахователни договори, тъй като фирмите-вносителки все по-трудно си събират плащанията.

"Съобщихме на нашите клиенти, че Гърция е изправена пред непреодолими трудности, които ще се отразят върху вноса и върху вътрешния пазар заради стагнацията на търсенето, засегнато от съкращенията на заплатите“, коментира говорителят на застрахователната компания.

Още през есента Coface започна постепенно да намалява експозициите си към Гърция заради „обезпокоителната макроикономическа обстановка и зачестяващите пропуски при плащанията“, както съобщи компанията преди няколко месеца.

Евентуалното излизане на Гърция от еврозоната ще доведе до сериозна обезценка на новата гръцка валута. Това на свой ред ще ограничи силно възможността на гръцките фирми да се разплатят с международните си доставчици, което би причинило огромни загуби на компаниите-вносителки и те ще потърсят компенсация от застрахователите си.

Има призначи, че повечето търговски застрахователи вече преразглеждат гръцките си експозиции. „Това е повратен момент – всеки гледа какво се случва и се опитва да направи план за действие при извънредна ситуация“, коментира пред Ройтерс Ричард Толбойс, който оглавява застрахователния брокер Willis.

„Пламъци и дим се виждат в Гърция, но няма как да знаем дали те ще бъдат угасени, или гърците ще продължат да наливат масло в огъня, като гласуват срещу икономическите реформи“, допълни той.

Застрахователната индустрия започва да ограничава експозициите си и към Испания и Италия, предупреждава Винсънт МакКю от застрахователния брокер Marsh.

В началото на кризата от 2008 г. търговските застрахователи, които тогава също се отдръпнаха от рисковите пазари, бяха обвинени в блокиране на доставките. Оттогава те се опитват да изградят по-добри бази от данни за търговските партньори на техните клиенти, за да оценят по-точно риска от неплащане и да избегнат необходимостта от бързо адаптиране по време на икономически или финансови кризи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
Ако си "добър" застраховател, можеш да изчислиш всякакъв риск. Но да отказваш да работиш ?!?!?, прочети статията по добре. Те отказват да работят. Можеш да покриеш всякакъв риск срещу съответното заплащане. Това е дискриминация :) световна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 0
madcow
преди 12 години
Не знаех, че отказът от сключване на нови сделки е неморално? Всеки си смята риска, и никой не ги кара да си застраховат стоката - да внасят направо, пък после да се кефят на драхмите ...Е не може и вълкът сит и агнето цяло. Хем да отказваш да си плащаш (гърците), хем да мрънкаш че никой не ще да внася (в Гърция)...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
ТАТО
преди 12 години
Най-големият търговски застраховател в света Euler Hermes и Coface, звеното за кредитно застраховане на френската инвестиционна банка Natixis, спряха да покриват рисковете на компаниите-износителки за Гърция.Тази банка Natixis защо така от 238 еврака акцията през 2006 през 2009 става 76 евроцента ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
kofe85
преди 12 години
цирк цирк !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 4
kreditkiller
преди 12 години
Ха хахаТези застрахователи, май искат да си затрият бизнеса?!?Тогава да връщат парите за застраховките и да си търсят друго занимание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още