IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцката крайна левица протяга ръка към Европа

Ние искаме подкрепата на Европа и нейното финансиране, но не искаме парите на европейските данъкоплатци да бъдат прахосвани, коментира лидерът на СИРИЗА Ципрас

17:14 | 21.05.12 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Бившият лидер на комунистически студентски съюз и настоящ на радикалната лява коалиция СИРИЗА Алексис Ципрас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бившият лидер на комунистически студентски съюз и настоящ на радикалната лява коалиция СИРИЗА Алексис Ципрас. Снимка: Ройтерс

Харизматичният лидер на гръцката крайна левица Алексис Ципрас, чиято политика вероятно ще определи съдбата на балканската страна, днес започна обиколка на европейските столици с едно единствено послание: „Време е да поговорим“, съобщава CNBC.

В интервю в навечерието на първата си международна изява след изненадващо доброто представяне на изборите на 6 май Алексис Ципрас отново прибягна до реториката, с която съблазни обезверените гръцки избиратели и изправи Брюксел и Берлин на нокти.

Той все пак нееднократно подчерта, че ще настоява за преговори, които да позволят на Гърция да остане в еврозоната.

Ципрас иска да установи връзки със сходно мислещи европейски политици, включително с новоизбрания френски президент Франсоа Оланд, който се обяви за облекчаване на мерките за бюджетни икономии и за насърчаване на икономическия растеж.

„Първата причина, поради която предприемаме това пътуване, е правителствата на Франция и Германия да разберат идеите ни. Това, което се говори за нас в Европа, не е това, което отстояваме“, посочва Ципрас.

Ципрас ще се срещне с представители на леви партии, както във Франция, така и в Германия, сред които бившият кандидат за президент на Франция Жан-Люк Меланшон и Клаус Ернст и Грегор Гис от германската лява партия Die Linke.

„Ние изобщо не сме анти-европейска сила. Ние просто се борим да запазим социалния модел в Европа. Ние вероятно сме най-проевропейската партия в Европа, тъй като с настояването си за бюджетни икономии сега доминиращите европейската политика партии тласкат съюза към нестабилност, а еврозоната - към колапс“, изтъква той.

Въпреки че настоява, че условията по втория спасителен пакет за Гърция в размер на 130 млрд. евро са невалидни, Ципрас подчертава, че ако спечели насрочените за 17 юни избори ще потърси нова рецепта за оставането на страната в еврозоната.

„Да, ние искаме подкрепата на Европа и нейното финансиране, но не искаме парите на европейските данъкоплатци да бъдат прахосвани. Два спасителни пакета един след друг потънаха в канала, в бездънната дупка. Ако това продължи след 6 месеца ще ни трябва нов спасителен пакет. Европейците и техните лидери трябва да осъзнаят това“, казва той.

„Ние искаме да използваме европейската солидарност и финансиране, за да създадем основа за нашите дългосрочни реформи. Трябва обаче да сме сигурни, че след 2-3 години ще сме се измъкнали от този водовъртеж, ще имаме растеж и ще можем да върнем парите, които са ни предоставени. Няма начин да върнем тези пари, ако настоящата програма продължи“, изтъква Ципрас.

Последна актуализация: 04:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 0
doraapostolova
преди 12 години
Ципрас г-н bertram , няма нищо общо с Янето и Волен, а с НОВАТА ЛЯВА ИДЕЯ НА ЕВРОПА. А Янето и Волен са само един безидейни политиканти в неговите крака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 0
doraapostolova
преди 12 години
Браво, много добър материал. Само не мога да разбера кой е автора? Вероятно е българин, щото повтаря моята приказка писана в материала ми ЯБЪЛКАТА НА РАЗДОРА- ПОМОЩЕН ПАКЕТ ГЪРЦИЯ., в който казвам, че Гърция ще определи съдбата на останалите балкански страни и целия балкански регион. В едно е определя съдбата на целите Балканите. Ципрас следва линията на ДРД "Идея за България" в строителството на социалната държава. Освен че е харизматичен Ципрас е и умен, провеждащ добра балансираща политика. Носител е на новата лява идея и политика на Европа-АНТИ-неолиберална. Няма нищо общо с българските неолибералисти и сегашни "индивиди" случайно влезли в политиката и станали "политици"..Оставя му едно- да с доизясни окончателно идеологията ,за да стъпи идеята му на здрава основа. ideyazabulgaria.org
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 12 години
Защо да не се ползва думата НЕПРИГОДНО?Няма спор, досега при употреба на Незлатни пари се прилага стария, от време със Златни пари начин на държавно финансово управление (ДФУ).Старото ДФУ няма качества полезно и устойчиво да неутрализира липсваща Вродена икономическа стойност при Незлатни пари, защото е създадено за стопанство с ползване на Златни пари, които са с Вродена икономическа стойност.В българския език съществува думата непригоден и същата изразява Който няма необходимите качества да бъде използван за определена цел.Именно защото стария, от време със Златни пари начин на ДФУ няма необходимите качества полезно и устойчиво да неутрализира липсваща Вродена икономическа стойност при Незлатни пари аз ползвам тази дума.Моля, кажете вместо "Непригодно", коя е по-правилна дума?Нима за Вас стария, от време със Златни пари начин на ДФУ е годен за стопанство с Незлатни пари?Ако това е същността на Ваши знания, моля кажете откъде ги имате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Само не знам къде са ония смешници дето разправяха как Гърция щяла да излезе от ЕЗ и Германците щели да останат с пръст в устата??? А иначе наглия Грък смени плочата, но твърде късно вече никой за нищо не им вярва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
The Big One
преди 12 години
Хе ,хе , Секси Алекси - Върховен Соц. ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 1
bertram
преди 12 години
Тоя е *** между Янето и Волен ...ако някой си мисли, че с него може да се стигне до конструктивни преговори да се пробва първо с нашите индивиди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
Ципрас е популист-чаровник и омайва не само гърците но и търси съмишлениците на Оланд срещу Меркел и е на път да успее...само че немците няма да го изтраят..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
bulgarian lev
преди 12 години
Г-н Митев, имам една молба! Моля Ви да спрете да използвате думата "Непригодно", да спрете да се обръщате към всеки поотделно със "Здравейте", както и да изоставите финалното "С поздрави..." Ако съумеете да редуцирате тези изрази за 1 месец поне, ще Ви напиша отново благодарствена реплика. Благодаря предварително!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте kreditkiller,Полезно е при преценка работа на банки да знаете:При условия на държавна финансова грешка, която е особено важна причина за стопанска криза - колкото банките по-добре работят, толкова по-голяма стопанска криза се развива.Зависимостта е, заради НЕПРИГОДЕН за Незлатни пари начин на държавно финансово управление:(1) Развиват се диспропорции.(2) Колкото повече банките подпомагат стопанския живот и се създава по-голяма добавена стойност толкова повече се разрастват тези диспропорции.(3) Уголемените диспропорции създават трудности и криза.(4) Колкото по-големи са диспропорциите толкова по-силна е кризата.(5) При по-добра дейност на банките се реализира повишена добавена стойност, която завишава диспропорции и последваща стопанска криза.Кръгооборотът на процеса доказва, при запазване на тази причина за криза, дори с неограничен професионализъм на банкерите е невъзможно полезно решение за спасение от криза.С поздрави,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
АХах, всичко е парлама за избираелите. Гърците, често ни сочат като лош пример. И са прави, ние се вързахме на всички кандидат "месии" досега. Сега те са тръгнали там откъдето ние се връщаме. Щеше да е много смешно ако не беше трагично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още