IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ципрас: Ако Европа ни спре финансирането, ние ще спрем да си плащаме дълговете

Лидерът на крайно лявата гръцка коалиция предупреди, че евентуален финансов колапс на Гърция ще повлече със себе си останалата част от еврозоната

12:21 | 18.05.12 г. 96
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Ципрас става все по-уверен в себе си. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Ципрас става все по-уверен в себе си. Снимка: Ройтерс

А ситуацията се изостря с всеки час. Според WSJ пред страната има само два варианта. В единия случай скоро кредиторите ще престанат да извършват плащания на страната. Гърците ще бъдат принудени да напечатат своя собствена валута. Или Европа ще отстъпи и ще позволи по-високи дефицити за страната, за да се предотврати разпространението на паниката в други страни като Испания или Португалия.

В почивните дни ще се срещнат лидерите на страните от Г-8. Там се очаква канцлерът Ангела Меркел да бъде помолена за увеличаване на средствата за борба с еврокризата, което тя вероятно ще отхвърли.

Ципрас изглежда уверен. Ако ножът опре до кокала, Гърция ще се справя сама, сигурен е той. Ако се преустанови изплащането на дълговете към кредиторите, ще има достатъчно пари за заплащане на служители и пенсионери, казва той. За тази цел той планира да пести от разходи за отбрана и да се бори срещу корупцията и да се справи с укриването на данъците от богатите.

„Каквото и да правим, ще бъде трудно. Но едновременно с това ще бъде твърде трудно и за останалата част на Европа, защото еврото ще рухне“, предупреждава Ципрас за последиците от спиране на плащанията. Той обаче си пожелава да не се стигне до там. По-добре би било и двете страни да направят една стъпка назад преди да стигнат до този момент и „да потърсим европейско решение“.

Въпреки очевидното желание за тестване на постоянството на европейските партньори, Ципрас заявява, че страната му трябва да остане в еврозоната. „Нашата валута е еврото, не е лесно да се промени това. Едно излизане от еврозоната ще има отрицателно въздействие в много направления", казва още той. „Това не е нещо, което искаме, нещо, към което ние се стремим", заяви още председателят на СИРИЗА.

За пета поредна година икономиката на страната е в рецесия. Официално се очаква, че брутният вътрешен продукт ще се свие с 4,7% през тази година. Някои икономисти обаче смятат, че спад от 7 на сто е по-вероятен. Безработицата е на рекордно ниво, а половината от младежите не могат да си намерят работа.

Ципрас, който е инженер по образование, препоръчва програма за икономическо насърчаване. Той иска да предоговори споразуменията за пакета помощи. Плановете, според които до 2015 г. броят на обществените служители трябва да бъде намален със 150 хил., вече са подложени на съмнение от СИРИЗА.

Ципрас се изказа и срещу намерението за съкращаване на заплатите в частния сектор. Той иска да национализира банковата система, за да управлява по-добре кредитирането и назовава като добър пример конюнктурните програми на Франклин Рузвелт по времето на Голямата депресия, както и тази на Барак Обама. Такива политици липсват на Европа, смята Ципрас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

26
rate up comment 4 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Ципрасчо има много повече имоти от теб и съм сигурен, че волю неволю ще си покрие дълговете. Ако не с имоти с удължен кредит с висока лихва за двойно повече години. А и ако кредиторите пият студена вода, кой ще плати държавните заплатки и пенсиики на гърците? Грую ли? Ако не отвън натиска ще е отвъте.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 0 rate down comment 0
balkando
преди 12 години
Съвсем вярно - гърците плащат дълговетте си с траншовете от ЕС. Ако няма траншове, да не мислите че тия тарикати ще си бръкнат в джобовете ?! Просто ще оставят държавата си да фалира за пореден път. Може и да се преместят някъде. Което ще покаже на целия свят какъв етнос са.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 5 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Незнам ти къде живееш и дали четеш новините. Обаче шанса за излизането на Гърция от еврозоната е над 80 %. Върнат ли драхмата те призовавам да инвестираш всичките си капитали в драхми, хем ще им помогнеш хем ще се чувстваш щастлив.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 2
abdul
преди 12 години
Имаше една приказка : Ако ти дължиш 100 лв на банката - проблема си е твой, ако обаче дължиш 100 000 лв. на банката - проблема вече е и на банката.. Точно върху тази поговорка се крепи политиката на ЦиПрасчо... Тъй че... ако ми дадеш 100 000 лв. и реша да го играя Ципрас по-добре да пиеш една студена вода или да се опиташ някакси да се спазариш с мен поне 20-25 % да си получиш... Видяхме че 75% вече ги изгуби (Ти или Меркел.. въпрос на перспектива :-) )
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 4
Mavi Goz
преди 12 години
Аз мислех, че тук пишат финансисти и капиталови играчи, а коментарите масово приличат на театрални рецензии чувства, емоции, как не ги е срам гърците, това не е честно.... хехе! Значи Сименс раздали 57 млн. еврa подкупи, за да кандиса гръцката държава да вземе на заем няколко милиарда, а после гърците не искат да ги връщат! УЖАСТ! Горките германци! Даже се съгласиха да кихнат още 170 млн., та да не се вдига още смрад!Най-големите американски и европейски финансови институции са се занимавали с фалшифицирането на показателите на гръцката икономика, за да ги набутат в ЕЗ ЗАЩО? И сега чичото, дето кара рейс в Атина, трябва да гладува?Хаха... май скоро ще се случат неща, за които на никой не му се вярва, че са възможни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 7
vankata89
преди 12 години
Евала тоя човек трябва да е премиер на България. Гърците с право ни се поиграват за ниските доходи. Както съм казвал преди ЕС иска дупе от гърция ама получава един голъм хубав К*Р. Ние защото се съобразяваме с висчко от ЕС за това сме цъфнали и завързали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 1
abdul
преди 12 години
Затова НЕ СИ на мястото на Меркел...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
И като си говорим за Швейцария, защо тя не е в ЕС.ЕЗ ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Специално за Грую, когато моралът престане да е ценност следват катаклизми. Ако света се стреми към глобализация, това трябва да не са само думи. Но трябва всички нации по света да са готови да помогнат, да направят компромис и да не мислят само за себе си. Гърците се възползваха, както каза, от желанието и цивилизоваността на създателите на ЕС, айде обесни ми защо не са Швейцария на Балканите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 3
dean.jordanov
преди 12 години
Не съм аз човека с глава в ***. Благоденствие изградено върху въздух е за кратко, после има болка. Ако аз ти дам 100 000 лева и ти ми се подпишеш, че ще ги върнеш дори без лихва (бас държа, че Гърците са се подписали), дали няма да ти пратя някоя фирмичка за принудително вземане? Интересно ми е ако ти дойде с някой размера на Бойко да ти поиска сметка дали пак така, ще говориш за мутрите. По твойта логика дай всички, които са вземали кредити през последните 10 години да не ги връщат. Пак ти казвам когато едно благоденствие е изградено върху престъпление то рано или късно се сгромолясва. Ако в БГ управниците бяха направили същото (макар, че те немогат да го направят и да искат защото не сме в ЕЗ) ние, щяхме да сгромолясаме като Гърците, отвисоко и силно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още