IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия няма да остави Гърция да напусне еврозоната

Чрез финансов "План Маршал" средствата биха достигнали до реалната икономика, вместо да остават в банките, твърди Матю Лин

14:53 | 16.05.12 г. 18
Автор - снимка
Редактор
Германия няма да остави Гърция да напусне еврозоната

Германците говорят твърдо. Когато се стигне до критично положение обаче, те ще затворят очи и ще предоставят пакет в стил „План Маршал“, за да оставят Гърция в еврозоната.

А ето защо ще го направят. Евентуално напускане на Гърция би представлявало стратегия с много висока степен на риск. Няма абсолютно никакъв начин да се разбере предварително дали разпространението на кризата към други държави може да бъде овладяно.

Наистина, може да изградите предпазни стени около банките и да се опитате да се уверите, че всякакви загуби по облигациите не са катастрофални за финансовата система. Можете да увеличите обема на Европейския инструмент за финансова стабилност и да си осигурите изчаквателната позиция на МВФ, който да гаси всякакви появили се пожари.

Можете да свикате извънредни срещи на високо равнище, откъдето тържествено да се декларира, че макар и на гърците да им е трудно, няма начин португалците или ирландците да ги последват, а в никакъв случай – италианците или испанците.

Бедата е, че не знаете как ще свърши всичко това. Никой досега не се е опитвал да излезе от общата валута. Парите могат да започнат да изтичат от всяка страна при риск от напускане на еврозоната.

Фиатите могат да започнат да преливат от банкноти, докато се движат към границата, за да вложат италиански евро в германски банки, а сеатите с испански евро се отправят към френските банки. Няма да има много смисъл да задържате средства в брой в страна, изложена на риск.

Пълноценната работа на банките може лесно да излезе от контрол и да зачеркне и най-добре разработените планове само за няколко часа. Освен това гръцката икономика може да рухне напълно, а заедно с нея да се разпадне и обществото.

Бързо върнатата драхма няма да струва и пукната пара. Гърция може да не успее да плаща бензина на полицейските автомобили или на лекарствата в болниците. Законът и редът могат да бъдат потъпкани. Потоци от бежанци може да се насочат през границите.

Никой няма ясна представа какво ще се случи, но би могло да се окаже и много зле. А най-лошото от всичко е, че ЕС, и по-конкретно Германия, ще бъдат обвинени за това.

Разбира се, има и алтернатива. Гърците не могат да продължават с наложените им строги икономии. В крайна сметка от никоя страна не може да се очаква да издържи годишни спадове от 7% на брутния вътрешен продукт или над 50% младежка безработица в продължение на години. Просто не е приемливо.

Но Германия и останалите държави-членки на ЕС могат да предложат на Гърция финансов пакет в стил „План Маршал“.

До момента много малка част от парите от спасителните пакети са достигнали до гърците, всичко отиде при банкерите. Пакет от 230 млрд. евро (равен на 10% от свития гръцки БВП) за увеличаване на парите в обращение в икономиката ще осигури известно време за Гърция.

Той може и да не сработи в средносрочен план - на практика дори ще влоши нещата. По време на криза обаче политиците работят със силно скъсени графици.

Кое е по-добро? Рискът от пълна катастрофа или спасителен финансов пакет от 230 млрд. евро, който ще ви осигури пространство за дишане?

Забравете приказките за напускането на Гърция. Вместо това ще има огромен спасителен план за страната. А когато това се случи, пазарите ще се устремят нагоре на вълната на новините.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

8
rate up comment 7 rate down comment 1
LuckyYou
преди 12 години
Ако Испания и Италия играят по свирката на останалите и тях няма никой да ги посече, това е. Гърците просто се правят на интересни и сега ще видят ада от близо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
LuckyYou
преди 12 години
Вие не можахте да разберете, че ако Гърция не играе по свирката на великите сили, ще и се стъжни! Това е истината, Гърция вече е като куче, което е хванато на каишка и ако това куче побеснее, то ще бъде евтаназирано! Никой няма да пострада, само и единствено гърците. Те ще бъдат принудително изкарани от Еврозоната и след като останалото население на Европа види какво се случва в тази балканска държава, ще се съгласи на всякакви мерки за икономии, които му бъдат предложени, само и само това което се случи на Гърция да не се повтори и за тях. Тук големите определят правилата на играта, не може някакъв си народ да си мисли, че може да манипулира целия свят, няма как да стане. А след се съгласят останалите на икономиите, лихвите по Облигациите ще намалеят автоматично, на пазарен принцип. Гърция ще обеднее (разбира се няма да бъде по-бедна от България, това няма как да стане), Испания и Италия ще излезнат от кризата и ще се мине отново към растеж. Преклонена главица сабя не я сече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
fras
преди 12 години
Крайно неудачно е да се сравнява помощта за Гърция с Плана "Маршал".Същността на "Маршал" е била Америка да предостави на Западна Европа и Япония технологично оборудване и пари, с които те да възстановят производствените си възможности, т.е. да си построят и оборудват заводи, фабрики, да възстановят инфраструктурата си.А на Гърция дават пари, защото гърците не само не могат да си върнат дълговете, а продължават да трупат нови - даже и ако извадим плащанията по дълга им, те пак са с бюджетен дефицит от поне 5%. Т.е. тези хора продължават да харчат повече, отколкото изкарват. И явно вярват, че някой ще продължи да финансира този дефицит. До безкрай!Е, това няма да стане. Европа ще помогне на банките си, набълбукани с гръцки дълг, да изплуват. А ако гърците продължават да харчат повече, отколкото изкарват, ще ги оставят да потънат.Което не е чак толкова страшно. Пример сме ние 1991 и 1996 години, целия източен блок, Аржентина... Е, не е приятно и лесно, но се преодолява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Така е и въпреки, че сме много по зле, не ревем за пари да ни налеят. Аз самия чакам плащане от един Германски клиент... вече 2 седмици. Там също има *** да знаете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 3
Lucifer
преди 12 години
гърците не искат еврото, но и немците не го искат вече...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 1
0pk
преди 12 години
Ами по последни данни публикувани и тука, германците имат 10 пъти по-големи часови ставки от нас, т.е. според специалистите в областта следва да са 10 пъти по-производителни от нас. От тая гледна точка или те не са от тоя свят, или ние не сме :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Никой не вярва в подобни безумни планове - защото те са още по-безумни от досегашното наливане на средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
"Забравете приказките за напускането на Гърция. Вместо това ще има огромен спасителен план за страната. А когато това се случи, пазарите ще се устремят нагоре на вълната на новините."Всичко личи, че Германия е в паника. Защо? Когато един човек е в паника той незнае какво да прави и повтаря едно и също нещо като си мисли, че като го повтаря то ще се случи и е правилно. Меркел говори като латерна 1 година, че гърция е неделима част от ЕЗ. През изминалата година обаче, всичко, което направиха отиде на халос. ГЪРЦИТЕ НЕ ИСКАТ СПАСИТЕЛЕН ПЛАН!!! KAK МОЖЕ ДА СПАСИШ НЯКОЙ, КОЙТО НЕ ИСКА ДА БЪДЕ СПАСЕН И ДОРИ НЕ СИ МИСЛИ, ЧЕ ИМА НУЖДА ОТ СПАСЯВАНЕ??? Германия може ли да си позволи "План Маршал" за Испания? А за Италия? А за Франция? Абе тея хора на кой свят живеят? Защото очевидно не е в нашия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още