IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия предложи изборите в Гърция да бъдат отменени

Финансовият министър Волфганг Шойбле смята, че в Атина трябва да управлява надпартийно, експертно правителство по модела на Италия

10:53 | 16.02.12 г. 33
Германия предложи изборите в Гърция да бъдат отменени

Изданието е научило, че най-вероятно следващата спасителна кредитна линия за Гърция ще бъде разделена.

Първо  парламентите на страните от еврозоната ще гласуват помощ в размер на 93,5 млрд. евро, за да започне преструктурирането на гръцкия дълг в близките дни. Останалите средства ще бъдат одобрени вероятно в началото на март.

Според CNN в момента министрите обмислят допълнителни мерки за гаранции, че Атина ще използва средствата от новата кредитна програма за погасяването на дълговете си, въпреки твърдата решеност на Гърция този път да изпълни поставените фискални цели и да  съкрати бюджетните разходи с допълнителни 325 млрд. евро.

CNN припомня, че гърцките граждани ще понесат тежък финансов удар заради новите икономически мерки, гласувани от правителството и депутатите.

Предвижда се минималната заплата да бъде намалена от 751 на 600 евро, а за заетите под 25 години тя ще бъде орязана с една трета. Предвижда се и намаление на пенсиите, както и въвеждане на по-голяма обвързаност между пенсиите и осигурителните вноски.

Правителството трябва да съкрати 15 хил. работни места в публичния сектор до края на годината, да намали допълнително заплатите на чиновниците и да осъществи приватизационна програма, за да си осигури допълнителни приходи.

Кредиторите искат от Гърция да модернизира здравеопазването си, но същевременно финансирането на здравната система не трябва да надхвърля 6% от брутния вътрешен продукт на страната.

Необходимо е също така да бъде намалено заплащането за извънреден труд на лекарите, за да се спестят поне 50 млн. евро,  както и да се редуцират разходите за лекарства с поне 1 млрд. евро. Кабинетът се надява да спести от разходите за лекарства с въвеждането на повече генерици.

Предвижда се още съкращаване на бюджета за отбрана с 300 млн. евро и разходите за публични инвестиции с 400 млн. евро. Предстоят и данъчни реформи в Гърция, като властите ще акцентират върху борбата с укриването на данъци чрез въвеждането на автоматични удръжки от заплатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
Lucifer
преди 12 години
Дадеш ли си веднъж дупето под наем не ми говори по-вече за демокрация, от сега нататък правителствата (особенно на балканите) ще се назначават от Брюксел, с одобрението на Бундестага и ще рапортуват-"Heil Merkozi!" А иначе маляките да не пищят толкова с тия 600 евро минимална щото до като ни стигнат с нашите 135Е имат още път да бият...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
kreditkiller
преди 12 години
Или поне да призная сегашното за немско, като гледам то работи само за немците, но не и за гърците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 0
wenci
преди 12 години
Може би е "демократично" да бъде назначено немско правителство в Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още