IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гръцкият парламент одобри тежките фискални и икономически мерки

Демонстранти срещу политиката на правителството палеха и опустошаваха сгради в центъра на Атина

08:40 | 13.02.12 г. 11
<p>
	Гласуването на строгите икономии мина под знака на разрушителни демонстрации в Атина. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гласуването на строгите икономии мина под знака на разрушителни демонстрации в Атина. Снимка: Ройтерс

В призивите за край на безредиците се включи и финансовият министър на Гърция Евангелос Венизелос. Той за пореден път подчерта жизненоважното значение на мерките за икономическо оцеляване на страната.

“Въпросът не е в това да орежем някои заплати и пенсии, а дали изобщо ще имаме средствата и тях да ги плащаме”, коментира Венизелос. “Когато трябва да избираме между лошо и по-лошо, винаги е по-добре да се избере по-малкото зло, за да се избегне по-лошият сценарий”, допълни той.

Венизелос изрази увереност, че до сряда финансовите министри на държавите от еврозоната ще са одобрили новата спасителна програма за страната. Той пак предупреди, че ако страната му не получи средствата, ще фалира.

Партньорите на Гърция от еврозоната обаче продължават да оказват натиск за реални реформи в страната. Финансовият министър на Германия Волфганг Шойбле коментира пред Welt am Sonntag, че Гърция “няма как да се окаже бездънна яма”. Той отново посочи, че управляващите в Атина не са изпълнили ангажиментите си към международните си партньори и че “обещанията на Гърция вече не са достатъчни”.

Запитан дали Гърция има бъдеще в еврозоната, икономическият министър на Германия Филип Рьослер заяви, че това сега зависи изцяло от Атина. “Не е достатъчно само да се окаже финансова помощ. Те трябва да се справят с другите причини за кризата, с липсата на конкурентоспособност”, коментира Рьослер пред телевизия ARD. “В Гърция трябва да се проведат много структурни реформи, иначе страната няма да излезе от кризата”, заключи той.

Депутати от гръцката социалистическа партия най-накрая признаха, че силният натиск на европейските партньори на Гърция е резултат именно от забавеното изпълнение на задълженията на страната. “Забавянето има своя отпечатък, не трябва да обвиняваме чужденците, а най-накрая да платим това, което сме заели”, заяви в пленарната зала народният представител София Янака.

Говорителят на гръцката комунистическа партия обаче обвини правителството, че с новата програма защитава шепа едри индустриалци. “Вие се опитвате да върнете хората в Средновековието, но ние няма да го позволим”, закани се на управляващите Танасис Пафилис.

Снимки от протестите в Атина вижте в галерията!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 2
dean.jordanov
преди 12 години
Евала, гърка доказа, че не го интересува нито общото благо, нито европейската интеграция нито нищо. Интересува го само да яде и да пие и малка сиеста следобед. Вместо засрамени да се потулят и да се хванат да работят си потрошиха собствената столица. После ние сме били *** народ. Заслужават един европейски бойкот на туристическите им услуги. А за самите услуги - мисля че доста ще се промени положението за тях сега ако им паднат заплатите и им се ограничи кредитния ресурс. Може би следващото лято ще има доста по солени цени на техните плажове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още