IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Махатхир Мохамед: Европа трябва да живее според възможностите си

Старият континент трябва да се върне към истинския бизнес, а не да прехвърля цифри от една банкова сметка в друга, твърди бившият малайзийски премиер

19:00 | 08.02.12 г. 15
Автор - снимка
Създател
Махатхир Мохамед: Европа трябва да живее според възможностите си

Десетилетия наред Западът е давал уроци на Изтока как да управлява икономиката си. Времената обаче се променят, пише BBC.

Сега развиващите се азиатски икономики изглеждат като модели на стабилността, рационалната политика и устойчивия растеж в сравнение с тънещите в дългове и страдащи от анемичен растеж Европа, САЩ и Япония.

Така че какво Западът може да научи от Изтокa?

Според бившия малайзийски премиер Махатхир Мохамед посланието е просто, но шокиращо: Европа трябва да приеме новата икономическа реалност.

„Европа е изгубила много пари и затова сега сте по-бедни отколкото сте били“, посочва той в интервю за BBC.

„В Азия ние живеем според възможностите си. Така че, когато сме бедни, живеем като бедни хора. Мисля, че това е урок, който Европа може да научи от Азия“.

„Вие отказвате да признаете, че сте бедни защото сте изгубили парите си“, допълва той.

„Не можете обаче да поправите това с печатане на пари. Парите не са нещо, което просто може да напечатате. Парите трябва да имат покритие – или силна икономика или злато“, посочва Махатхир.

Бившият премиер на Малайзия, която е една от най-бързо развиващите се азиатски икономики, посочва, че Европа и Западът трябва да започнат дългия и бавен процес на преструктуриране, който да освободи икономиките им от финансовия сектор.

„Мисля че трябва да се върнете към това, което аз наричам истински бизнес – производството на стоки, предлагането на услуги и развитието на търговия, а не да прехвърляте цифри от една банкова сметка в друга – това което правите сега“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Обясни, моля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
trendline
преди 12 години
Истината е, че флагманите в иновациите са на загуба през последните години (а някои фалират) - Шарп, Панасоник,Хитачи, Кодак. Като фалират след няколко години всички, кой ще прави разработките. Китайските фирми копират технологиите без да са влагали пари в изобретения т.е . нямат да "избиват" пари и техните стоки са значително по-евтини. Очаквам застой в старите развити икономики. Дано да се вслушат в думите на малайзиеца. Измамно е благоденствието постигнато със заемни пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
mitkopom
преди 12 години
до 2: Далеч си от истината за необрзованите кадри от азия. Ама много далеч...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 6
ThrownInTheMusic
преди 12 години
А кога ще започнат азиатците да измислят това, което произвеждат? Имат ли собствени технологии, изследователска дейност, университети, марки, традиция в организацията на производството? Засега имат само евтина, необразована работна ръка. След няколко години завод за "предмети" ще има нужда от 1/5 от работниците, защото всичко се автоматизира много бързо. Това ще бъдат високоплатени и висококвалифицирани кадри, които не се състезават с неукия Китаец. Япония е единствената "западна" страна на Изток и ще си остане такава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
astra777
преди 12 години
Мисля, че малайзиецът в голяма степен има право...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още