IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалитът на Гърция ще излезе на всеки германец под 500 евро

Немският икономически всекидневник Handelsblatt изчислява загубите на Германия при евентуален гръцки банкрут на около 38 млрд. евро

16:41 | 08.02.12 г. 16
Автор - снимка
Създател
Фалитът на Гърция ще излезе на всеки германец под 500 евро

Но какво би означавало цялостно прекратяване на плащанията по дълга за германския данъкоплатец, пита Handelsblatt и сам дава отговор. От пакета с мерки за Гърция, който първоначално бе на стойност 110 млрд. евро, 73 млрд. вече са отпуснати на Атина. 53 млрд. евро от тях са от страните от еврозоната.

Германия участва съгласно капиталовия си дял в ЕЦБ с 27,9%. Това отговаря на около 15 млрд. евро, които Германия предоставя чрез държавната банка Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW). Кредитите на KfW са осигурени от германския държавен бюджет. Всяка загуба ще трябва да се възстановява от данъкоплатците. Ако Гърция наистина фалира, тези пари просто ще бъдат загубени.

Останалите вече предадени на Гърция 20 млрд. евро от първия пакет са от МВФ. Тук чрез националната банка Германия държи квота от 6,1% – и по този начин на нея се падат 1,2 млрд. евро.

Но германският данъкоплатец е застрашен и от още натоварвания – тъй като и ЕЦБ чрез своята програма за изкупване държи гръцки облигации в номинална стойност от 50 млрд. евро. Тъй като тя купи книжата под номиналната им стойност, тя е трябвало да плати за тях само 38 млрд. евро. Ако облигациите бъдат изкарани напълно от строя, Германия ще понесе загуба в съответствие с дела си в ЕЦБ от 27,9%, което е 10,6 млрд. евро.

В допълнение банките от еврозоната са депозирали гръцки облигации като обезпечение в ЕЦБ. В повечето случаи това вероятно няма да е особен проблем, защото те представляват само малка част от обезпечението. Ситуацията е различна обаче за гръцките банки - според различни оценки те държат гръцки държавни облигации на стойност 40 млрд. евро. В най-лошия случай ЕЦБ ще получи тези безполезни ценни книжа и ще трябва да отпише допълнителни 40 млрд. евро. Германия би участвала отново с 27,9%, което прави още 11,2 млрд. евро.

Ако всичко това се събере, то при „смъртен случай“ на Гърция Германия ще понесе загуби в размер на около 38 млрд. евро. Сумата е повече от общата пазарна капитализация на ThyssenKrupp (11,5 млрд. евро), Commerzbank (10 млрд. евро) и Adidas (12,2 млрд. евро). Ако обаче сумата се раздели на 80 млн. германци, тя не звучи вече толкова стряскащо – падат се по 475 евро на човек.

Всичко за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:11 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 8 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
не мисля, че фалит на гърция ще се отрази толкова зле на БГ. По скоро ще реши някой проблеми от рода на неоправдано ефтини зеленчуци които внасяме от тях (защото държавата ги дотира безобразно) както и други подобни въпроси свързани с нелоялно конкуренция от страна на цяла държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
saruman
преди 12 години
то без пари:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
Ironhorse
преди 12 години
Това са сметки без кръчмар !!!Кредитите които е отпуснала Германия и другите от ЕЗ са на държавата Гърция.Това не са частни дългове !!!Така или иначе Гърция ще трябва да ги изплати, както ние си изплатихме голяма част от дълга, след като комуниста и крадец Луканов обяви "мораториум" (фалит).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 4
Ogibogi
преди 12 години
Гръцките банки в България как са? При един фалит, дали БНБ ще може да контролира нещо, не че сега го прави?! Май ще се върне времето, 1996-97...спомняте ли си?! Доста е рисковано в момента да си държиме парите в тия банки, знаете ги кои са...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 1
FINTA
преди 12 години
Toгава ще се даде отговор на въпроса "Що е то гръцка банка и има ли тя почва у нас?" Банките ще изтеглят всичкия възможен капитал (ако не фалират преждевременно), хептен ще се спре кредитирането, щото няма да има с какво и икономиката ще зацикли още повече. Това само като за начало. Но пък ще ходим по-евтино на море :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 0
Jack Bauer
преди 12 години
Навремето когато се обединиха двете Германии всички плащаха по 50 марки данък за да може да се изравни стандарта помежду им.Сега например ще им се наложи да плащат по-малко и от 50 евро на месец,така че за близо година ще покрият щетите от флирта с Гърция и спокойно може да и покажат вратата на излизане от Еврозоната.На нас само че как ще се отрази все още никой не е смятал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още