IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Гърция трябва да напусне еврозоната – сега!

Европейските правителства трябва най-сетне да признаят, че програмата за Гърция се провали, пише германският Die Welt

10:09 | 25.01.12 г. 36
Автор - снимка
Създател
Гърция трябва да напусне еврозоната – сега!

Но и това е второстепенно. Много по-важно е, че Гърция демонстрира неспособност за реформи, които напомнят на Русия през 90-те. Дори и признатият от всички Лукас Пападемос изглежда неспособен като премиер да изпълни минималните условия за следващите кредити. Дали става дума за продажба на държавни активи, или за намаляване на бюрокрацията – фрапиращо е как и това правителство пропуска всички цели.

Следователно европейските правителства трябва най-сетне да си признаят, че програмата за Гърция се провали. С което остава само една алтернатива, или републиката ще продължи да получава милиарди евро. Така страната, която не прави и 3% от еврозоната, ще бъде на хранилка за дълго време, пише още Айгендорф.

От финансова гледна точка това би било възможно. Но ще има лоши странични ефекти. Защото всички правителства в Южна Европа веднага ще разберат, че не трябва да приемат толкова на сериозно всички твърди програми. А нито едно германско правителство след това няма да успее да прекара през Бундестага нови и нови спасителни програми.

Другият вариант е да се стигне до фалит на Гърция. Да си зададем въпроса – какво му е лошото на това? За разлика от май 2010 г. днес на финансовите пазари никой не смята сериозно, че Гърция ще остане платежоспособна.

Банките и застрахователните компании вече отписаха големи суми, а който сега навлиза на пазара залага да бъде спасяван с пари на данъкоплатците. Освен това връзките с останалата част на Европа са сравнително малки, а гермаските предприемачи предпочитат да правят бизнес в Южна Америка, отколкото на малкия гръцки пазар.

Разбира се, ще има сътресения. Страните дарители ще трябва да отпишат милиарди под формата на заеми, така че германският данъкоплатец за първи път ще разбере какъв реално е рискът от спасителните пакети. Дори и промишлени и търговски дружества ще трябва да изтрият милиардите евро от балансите си, тъй като с един удар гръцките активи ще се обезценят.

В Гърция ще има социални протести, а Европа ще бъде задължена да помогне на Атина в това лошо време. Но Гърция не е нито Испания, нито Италия. Последствията може да бъдат овладени, ако стане ясно, че Гърция е частен случай.

Освен това най-сетне да бъде разписан и един надежден фискален пакт, както и спасителният пакет за спасяване на останалите страни да бъде функциониращ - в случай, че има спекулации на финансовите пазари за излизане от зоната и на друга страна.

Правдоподобният сценарий за предстоящ фалит на Гърция може да ускори през следващите седмици процеса на реформи в Европа. Решително приложено гонене на Гърция от зоната може да има дисциплиниращ ефект, така че еврозоната да остане по-силна след това. Става дума за това сега да се рискува по-малка катастрофа, която да позволи много по-голям напредък на по-късна дата.

Само така политиците и избирателите в цяла Европа ще разберат, че милиардите от европейските спасителни механизми и от МВФ имат своята цена. Пари трябва да се дават само за солидна политика. Страни, които не искат да разберат това, нямат място в еврозоната, завършва коментара си Айгендорф.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

4
rate up comment 16 rate down comment 1
FINTA
преди 12 години
Ако бяха изрязали "раковото образование" преди година сега да се диша много по-леко. И еврото нямаше да се обезцени към другите валути чак толкова. И продължавам да недоумявам как и защо продължават да наливат пари там? И не само от ЕЗ а и от ЕС! 500 милиона евро неправомерни субсидии, на онея дето оставиха тракторите на магистралите и отидоха по кръчмите. И пак никакъв ефект! Искам да видя гръцки шивачки в Български фирми. Това заслужават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
amanotumnici
преди 12 години
Гърция трябва да излезе от еврозоната - това го писах тук преди година. През това време, всички пари, които бяха наляти, потънаха. В общи линии, това бяха напечатани пари, които си взеха кредиторите, като Гърция се яви посредник. Интересите на Германия и Франция задържат мъките на Гърция. В крайна сметка, печатането на пари води до покачване на цените и напрактика гражданите плащат тази цена, но гражданите на цяла Европа, а напечатаните пари получават само две държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 26 rate down comment 0
Jack Bauer
преди 12 години
Гърция в момента прилича на кораба Коста Конкордия заседнал близо до бреговете на Италия,и сега всички чакаме да му източат горивото за да няма по-големи щети.Когато се обърне каруцата,пътища много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още