IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите министри притискат Гърция в клещи

Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос бе посрещнат днес в Брюксел с хладен прием

22:43 | 23.01.12 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	Евангелос Венизелос (вляво) и Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс</p>

Евангелос Венизелос (вляво) и Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

Държавите от еврозоната увеличават натиска върху заплашената от фалит Гърция. Няколко министри на финансите, най-вече от северните държави-членки, призоваха атинския си колега Евангелос Венизелос тази вечер в Брюксел най-сетне да отвърне на поетите обещания за реформа, разказаха дипломати в понеделник след заседанията на министрите на финансите от еврозоната. В Гърция положението е особено драматично, тъй като преговорите за частично опрощаване на дългове все още не са завършени, предаде DPA.

Много по-добра е финансовата и икономическата ситуация в Италия и Испания. Министрите са похвалили реформите и намеренията на новите правителства в двете страни. Италия се представляваше от премиера Марио Монти, който същевременно е и министър на икономиката.

Споразумението за облекчаване на дълга от страна на частните кредитори е ключова предпоставка за пускането на новия пакет от помощи. Преговорите по „подстригването“ се точат в продължение на седмици и зависят между другото и от въпроса колко високи ще са лихвените проценти по новите облигации, които ще се издават в замяна на част от неизплатените суми към кредиторите. Комисарят на ЕС по валутните въпроси Оли Рен обаче е оптимист, че компромис между гръцкото правителство и финансовия сектор все още може да бъде постигнат.

Според информация от средите на гръцкия министър на финансите дискусиите са протекли „интензивно и конструктивно". Трудните преговори, при спазването на някои условия, може да бъдат подписани и подпечатани до 13 февруари. „Преговорите продължиха добре. Разговорите ще продължат по-интензивно ", заявяват източници на агенцията.

При това не става дума само за преговорите с Международната банкова федерация (IIF), които продължават от миналата сряда. Това се отнася и за участието на банките и други притежатели на гръцки държавни облигации.

Зад кулисите обаче дипломатите показаха ясно, че споразумението трябва да бъде факт до специалната среща на върха на лидерите на ЕС следващия понеделник. Все пак обаче не е поставен официален краен срок. Но Атина е под огромен натиск да постигне споразумение възможно най-скоро, защото в противен случай е заплашена от национален банкрут.

Сред темите на обсъждане е бил и договорът за бъдещия постоянен спасителен фонд (ESM). Стартът на ESM ще бъде изместен за юли. Германия се противопоставя на предположението, обхватът на ESM да бъде удвоен до 1 трлн. евро. Конкретни решения на обема обаче няма да бъдат взети по време на срещата, подчертават дипломати.

Всичко за Гърция четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
FRUKTO
преди 12 години
цитат: "- А как се развива Проектът Ресурси М?- Същността на този проект се проучва от български експерти, от специалисти в САЩ, Англия, Швейцария, Европейския съюз, Далечния изток и други. При реализиране на проекта Стара Загора ще заеме позиция на световен финансов център."Работата е много сериозна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 2
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте ThrownInTheMusic,Дори при 100 дискусии за съвременна криза, на въпрос за нейна особено важна причина 100 пъти верният отговор ще е един и същ в случая причината за сегашната стопанска криза е конкретна човешка грешка. (Достатъчно е тази грешка да се прекрати и кризата ще е премахната.)На никой не съм отказал отговор на въпрос, защото тайни няма, Резултатите от изследванията не са сложни, публикувани са, общодостъпни са и са възможни за полезно ползване.(Моля, потърсете в Google Иван Митев икономист и ще видите източници с резултати от моя труд.)Моля за конкретни въпроси.Пример: Запазеното старо, от време със Златни пари съответно ДФУ е (1) годно или (2) НЕПРИГОДНО за стопанство с Незлатни пари? Възможни са: Теза 1 или 2. Кой е верният?Моят отговор е 2.Вашият?Моето предимство спрямо други е, че първи в света проучих процес, който досега не е бил обект на изследване от други и това осигури резултати, които са световна новост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 1
Иван Митев
преди 12 години
Здравейте tigerdragon,Съвременната стопанска криза се развива поради конкретна човешка грешка, при която не се отчита, че при ползване на Незлатни пари следва да се прилага (спрямо времето със Златни пари) усъвършенствувано държавно финансово управление (ДФУ), което да е ГОДНО за стопанство с Незлатни пари.Вие пишете, че сегашната практика (Незлатни пари при условия на запазен стар от време със Златни пари начин на ДФУ) е нарочно. Вашето твърдение не е вярно, защото не е възможно да се прави умишлена грешка, за която доскоро не се е знаело, че съществува.Да, целият свят знае истината, че досега Незлатните пари се ползват при условия на запазен стар от време със Златни пари начин на ДФУ и за този факт спор няма.Световната новост, която представям е, че това е държавна финансова грешка, която е с такова влияние, че е с качество на особено важна причина за развитие на сегашната световна стопанска криза.С уважение,Иван Митев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
бате луди има секви за 24 часа ала бала хахах
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 0
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Наистина, Г-н Митев,все едно и също повтаряте от дълго време, което не разбирам, и аз вече започвам да си мисля, че имате някакво много ценно тайно знание. Карате ме да се чувствам много глупав. Виждам, че и други хора искат да им обясните на малко по-разбираем език вашата теория. Ако наистина за 24 часа могат да се решат проблемите на Гърция, то това си чудо на чудесата! Моля Ви - ако не обясните за мен ще станете "Агент Митев". С Уважение:ХвърленВмузиката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Но пък, най-сетне - присъединявам се тези мнения:от: Аврен до: Иван Митев преди 6 дниАбе Митев , в какво , според Вас , се изразява това "премахване на представената финансова грешка" ? Извадете най-после този "философски камък " от торбата !....Да превърнем натрупалата се шлака в злато...."от: Аврен до: Иван Митев преди 1 денИнтересно...В такъв случай , моля дайте линк към Вашите изследвания,ако могат да се прочетат в интернет (за предпочитане) , или посочете издание което може да се намери на книжния пазар."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Не е грешка, нарочно е. Не е въпрос само на сбъркано финансово управление, то е политика. Така че по-добре отчетете в тоерията си и финансовата злоупотреба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 5
Иван Митев
преди 12 години
Гърция може да се стабилизира успешно само по един възможен начин, като прекрати своята собствена финансова грешка, поради която се развива криза.До 24 часа след като в Гърция се усъвършенствува нейно държавно финансово управление, което да стане ГОДНО за стопанство с евро - сегашната нейна стопанска криза ще е премахната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
tigerdragon
преди 12 години
Т.е. не ги виждам ЕС какво ще правят, ако не стабилизират Гърция сега.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
tigerdragon
преди 12 години
Финансовите министри от ЕС натискат Гърция, ама ако не се постигне споразумение, какво се случва: - Гърция обявва, че ще фалира през март, - започва да се обсъжда излизането на първата страна от еврозоната- през това време Унгария - с опасност от фалит; в Румъния тече вече революция срещу системата- еврото поевтинява, защото се доказва, че ЕС не стои като гарант зад всяка страна от него.- целият ЕС се компроментира ужасно като вредна организация и тръгва стръмно надолу, и накрая - ще пожънат революции в цялата Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още