IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Марио Драги: Кризата на държавните дългове в еврозоната ще се задълбочи

Президентът на ЕЦБ призова лидерите на страните от еврозоната да предприемат мерки за осъществяване на решенията, взети на срещата им в началото на декември

22:20 | 16.01.12 г. 11
Марио Драги: Кризата на държавните дългове в еврозоната ще се задълбочи

Икономическата ситуация в държавите-членки на Европейския съюз се влоши през последните 3 месеца, а кризата на държавните дългове продължава да се задълбочава, заяви президентът на Европейската централна банка Марио Драги пред Комисията за икономика и монетарна политика в Европейския парламент, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Днес той се изправи пред комисията като председател на Европейския съвет по системен риск – контролен орган по проблемите на икономическата стабилност в ЕС, съобщи DPA, цитирана от БТА.

„Положението е много сериозно и не трябва да си затваряме очите за това“, отбеляза Драги.

Той обаче смята, че еврото ще издържи и ще остане като валута. „Нямам никакви съмнения в способността на еврото да издържи и да преодолее настоящата криза“, подчерта президентът на ЕЦБ. „Еврото ще остане завинаги, неговото съществуване е неотменно“, убеден е той.

Драги призова лидерите на държавите от еврозоната да предприемат конкретни мерки за реализиране на взетите решения на срещата си на високо равнище през декември за преодоляване на дълговата криза.

„Лидерите на страните от еврозоната се споразумяха за пакет от важни финансови мерки и за висока степен на координация на икономическите си политики. Но решения без съответните действия не са достатъчни“, подчерта той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 5
Иван Митев
преди 12 години
Кризата на държавните дългове в еврозоната ще се задълбочи и ще мутира в хиперинфлация, ако се запази особено важната причина, която създава кризата, а именно продължи сегашния стар, от време със Златни пари начин на държавно финансово управление (ДФУ), който е НЕПРИГОДЕН за евро.До 24 часа след премахване на тази държавна финансова грешка чрез усъвършенстване на съответно ДФУ и същото стане ГОДНО за стопанство с евро - кризата в съответна европейска страна успешно ще се неутрализира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още