IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Провалът на политиците сгъстява облаците над еврозоната

Решението за понижение на кредитните рейтинги на девет от седемнадесетте страни от еврозоната бърка директно в раната на Европа

08:10 | 16.01.12 г. 20
Автор - снимка
Създател
Провалът на политиците сгъстява облаците над еврозоната

Фойерверките бяха съсредоточени във Франция, но с решението си да удари повече от половината страни от еврозоната агенцията за кредитен рейтинг Standard&Poor’s се прицели в по-голям проблем: грешките, които политиците допуснаха на европейско ниво, пише Financial Times.

Дори за онези, които вече имаха индикации за прогрес, на успехи на национално ниво, S&P определи като напълно преобладаващ над всичко друго фактор недостатъците на колективното управление на еврозоната.

За Италия бе посочено, че страната се радва на „подобрена политическа обстановка” с новия премиер Марио Монти. Ирландия пък е показала „проактивен и значителен” отгвор на кризата. Белгийското правителство разполагало с „богата, експортно ориентирана и конкурентна икономика".

Всичко това обаче явно не струва нищо, неутрализирано от лошото управление на кризата.

„Ефективността, стабилността и предвидимостта на европейския политически процес и политическите институции не са толкова силни, колкото според нас изисква остротата на разширяващата се и задълбочаваща се финансова криза”, казват от S&P.

Казано с не толкова дипломатични думи, откровената оценка в анализа на S&P е, че разделението сред лидерите на еврозоната води до нерешителен и неустойчив отговор на криза, на която самите те често поставят грешна диагноза.

В този аспект петъчните понижения на рейтинги по-скоро не са толкова негативна присъда за фискалните позиции на отделни държави като Франция, Австрия и Италия, колкото анализ на потенциалната цена на колективен политически провал при свалянето на опасно високата цена за привличане на капитал.

Докато Германия се отърва от това упражнение с незасегнат рейтинг ААА, управлението на еврозоната, налагано от страната, без съмнение е един от централните проблеми според S&P.

„Политиците ще охкат и ще пъшкат, но тази агенция бръкна с пръста си точно в раната”, заявява дипломат, пожелал анонимност, за вестника.

Последна актуализация: 08:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 6 rate down comment 1
supertrader
преди 12 години
Какво са направили лидерите на ЕЗ ? Освен да пазят тесните си интереси на собствените си държави за сметка на всички , друто на хоризонта засега няма.Продължават с политиката на ескалация на държавните дългове , освен това ЕЦБ - Драги решава да раздава пари просто така на банките с цел те да изкупят ДЦК на държавите от които са и държавните дългове да станат собственост на частни банки от самите държави. По силно насочено действие срещу еврото не може да се измисли дори.Факт е че самите банки не искат тези книги , липсва информация колко са получили италианските банки , но е факт че на търг за съвсем малко количество ДЦК презаписването е нищожно. Коефициентът на полезно действие за това решение е толкова нисък , че ако напролет разчитат по този начин да платят падежиращите ДЦК на задлъжнялите държави , за да изкупят ДЦК за 7 трилиона евро , ще трябва да раздадат на банките сума в пъти по голяма и съотношение клонящо към 1 към 10..Това ако не е провал , то кое е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
всичко е милиарди и политика това е ...и еврейско-илюминантски интереси това е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
FINTA
преди 12 години
Те че правят, правят го това, друг е въпроса дали го правят своевременно. Там е и основната им грешка. Да припомням ли случая с какъв рейтинг фалира Лемън Брадърс?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 4
RSG
преди 12 години
За разбирачите от 2-6. Пичове като не разбирате недейте да пишете глупости, знаем че "Всички са маскари" 1 човек е написал нещо конструктивно и 5 го оплюли. Типична бай ганьовщина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
Боян
преди 12 години
Не просто тоя е поредния нов платен драскач (разбирач) като му видиш 4-5 абсолютно еднакви поста под 4-5 различни статии ти става ясно за кво иде реч
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 0
Zdrasti
преди 12 години
ти наистина ли си вярваш? няма такъв наивник просто...разрови се виж кои е държи реитинговите агенции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
къде бяха за енрон и лемън?ами сега за американския дълг?тяхната икономика е спряла и има голямо значение от къде идват парите за евентуалното плащане на дълговете от печатниците на фед което е сериозен показател в какво състояние е америка и защо рейтинговите агенций не орежат рейтинга на америка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
balkando
преди 12 години
Рейтинговите агенции не са променяни от много десетилетия, което показва липсата на конкуренция и вероятен картел или олигопол. Много е вярно, че от доста време рейтингите вървят след събитията, като в същото време една от прокламираните цели на тези агенции е да предупреждават безпристрастно инвеститорите. Това по никакъв начин не съответства на огромните им печалби. Печалбите и връзките на рейтинговите агенции с печеливши на борсите корпорации е най-ясния признак, че в някаква степен рейтингите се манипулират. В тази посока правителствата имат големи възможности за действия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
stone kold
преди 12 години
отдавна няма свободен пазар а агенцийте са оръжието с което действат американските политици така е завоалирано всичко че да изглежда като пазарна реакция....всичко е манипулация на най-високо ниво
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 6
ThrownInTheMusic
преди 12 години
Кредитните агенции правят каквото им е работата - оценяват кой колко вероятно е да си плати борчовете.Те, между другото не са държавни организации на САЩ, както някои предполагат, а частни фирми с около 100-годишна история, създадени за да обслужват хората с пари за влагане. Като такива, техните оценки не са зависими от правителството на САЩ (ако беше иначе, првителството на САЩ нямаше само да си понижи рейтинга до АА+ през лятото, което е Франция отскоро).Ако следите инвестициите (или курсовете на валутите например), ще видите че, инвеститорите (хората с лични пари) с поведението си винаги предвещават, дефакто "определят" райтинга на една страна. Агенциите са по-скоро индикатори на това къде отиват и от къде бягат парите, защото обощават данни от милиони трансакции от цял свят в една цифра (или три букви).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още