IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърците изтеглили над 12 млрд. евро от банките през септември и октомври

От септември 2009 г. насам бизнесът и гражданите на Гърция са изтеглили от банковата система средства, равняващи се на около 17% от БВП

19:18 | 17.12.11 г. 15
<p>
	Снимки: Ройтерс</p>

Снимки: Ройтерс

Над 12 млрд. евро са изтеглили гърците от местните банки през септември и октомври т. г., показват данни на гръцката централна банка, цитирани от Guardian.

В последната година от гръцката банкова система са изтеглени около 40 млрд. евро, или близо 17% от брутния вътрешен продукт (БВП) на Гърция.

От септември 2009 г., когато бяха отчетени рекордните 237,5 млрд. евро депозити в гръцките банки, гражданите и бизнесът в южната ни съседка са изтеглили 25% от парите си, отбелязва изданието.

Теодор Пелагидис, професор по икономика от университета в Пирея, обяснява, че процесът е „част от смъртоносната спирала на рецесията“. Според него масовото теглене на пари от банката има пряка връзка с тежките икономически мерки, които правителството предприе в замяна на финансова помощ от Европейския съюз (ЕС) и Международния валутен фонд (МВФ).

„Хората смятат, че „заразата“ е дошла от банките и се страхуват за парите си. Затова от банковата система на страната изтичат 4-5 млрд. евро месечно“, посочи Пелагидис.

В последната една година, откакто се засили дълговата криза, много от гръцките граждани решиха да пренасочат парите си към по-безопасни дестинации – Кипър, Швейцария и Великобритания, посочва изданието. Според публикации в седмичника Proto Thema, цитирани от Guardian, около 500 хил. гърци са вложили парите си в банки в чужбина през последните 18 месеца.

Гръцкият седмичник твърди, че изтеглянето на вложенията от гръцките банки значително се улеснява от клоновете на чуждестранните финансови институции в страната, които насърчават клиентите да откриват банкови сметки в чужбина. Швейцарските банки UBS и Credit Suisse например опростиха процедурите за паричните трансфери за гърци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 5 rate down comment 0
mobiman
преди 12 години
Швейцарците са хитри. Прибраха парите на немците по време и след ВСВ, а сега прибират парите на гърците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Ебльо Еблев
преди 12 години
Да си оправят заглавието от Инвестора >>> требе да е МИЛИАРДА >>аман от важни правописни грешки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
valk
преди 12 години
ми с тези деривати скоро ще говорим само в трилиони и квадралиони
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
НАИВHИК
преди 12 години
Милиони, милиарди - За нищо ги нямате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Който има глава да мисли, а който не..... да си я носи за красота!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още