IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция се готви за понижаването на първокласния й рейтинг

Дори то да е оправдано, агенциите трябва да започнат от Великобритания, която има по-голям дефицит, по-висока инфлация и по-слаб растеж, настоява шефът на френската централна банка

17:37 | 15.12.11 г. 12
Автор - снимка
Създател
Франция се готви за понижаването на първокласния й рейтинг

Политиците в Париж се готвят за удара, който евентуалното понижение на френския рейтинг може да причини на икономиката на страната, пише Bloomberg.

Управителят на френската централна банка Кристиан Нойер препоръча на рейтинговите агенции първо да се захванат с Великобритания, определяйки поведението им като „неразбираемо и ирационално“.

Миналата седмица Standard & Poor’s обяви, че агенцията може да понижи кредитния рейтинг на Франция с две степени, поради неспособността на европейските лидери да овладеят дълговата криза.

„Понижаването на рейтинга на Франция не е оправдано, ако подобно решение е базирано на икономическите фундаменти“, казва Нойер. „Но дори и да е, те трябва да започнат от Великобритания, която има по-голям дефицит, по-висока инфлация, по-слаб растеж, не по-малко дългове и кредитен пазар, който е пред колапс“.

Евентуално понижение на френския рейтинг от страна на S&P или Moody’s Investors Service – агенцията, която тази седмица обяви, че възнамерява да преразгледа рейтингите на европейските страни - може да усложни опитите за овладяване на кризата, тъй като това би застрашило и първокласния рейтинг на спасителния фонд за еврозоната.

Европейският фонд за финансова стабилност (EFSF), който финансира спасителните пакети за Гърция, Ирландия и Португалия, частично чрез продажба на облигации, дължи „AAA“ рейтинга си на гаранции от 6 страни с първокласен кредитен рейтинг. Загубата на „ААА“ рейтинга на някоя от тези страни може да накара инвеститорите да потърсят по висока доходност при финансирането на фонда, а това от своя страна да доведе до необходимостта от по-сериозна намеса на ЕЦБ.

„Понижението на френския рейтинг може да стане факт по-рано от очакваното“, казва Томас Костерг, икономист на  Standard Chartered Bank Plc в Лондон. „Може да наблюдаваме домино ефект в доверието към европейските страни, да не говорим за чувствителния натиск върху EFSF“.

В аргументите на рейтинговите агенции „има повече политика, отколкото икономика“, посочва Нойер.

В опит да минимизира ефекта от потенциалната загуба на първокласния рейтинг на страната, френският президент Никола Саркози определи подобно развитие като „преодолимо“.

„Ако агенциите понижат рейтинга ни, ние ще приемем ситуацията хладнокръвно и спокойно“, казва Саркози. „Това ще е поредната трудност, която обаче не е непреодолима. Това което е важно е запазването на доверието в нашите икономически политики и нашата стратегия за понижаване на дълговата тежест“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 1
aqva_nuda
преди 12 години
Много интересно рейтинга на Франция ще бъде понижен, Испания и Италия са пред фалит, Германия е разклатена,а Европа е и ще преживее тежка рецесия. Е на фона на тези мрачни прогнози САЩ бележат най-ниската безработица от 3,5 години, дефицитът по текущата сметка се е свил и очакваният ръст догодина ще е 2,6 %. А сега де, а довчера същите се "страхуваха" и ревяха, че САЩ ще преживеят Японското изгубено десетилетие! Не ни ли стана ясно, че преди САЩ да преживеят, каквото и да е, ние ще "ИЗДУХАМЕ СУПАТА" както се казваше, преди това!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 0
абитуриент
преди 12 години
ЕЕЕЕЕВВВВААААЛЛЛААААА ПАТИЛАНЕ ......!!!!!!.......УНИКАЛЕН СИ .....!!!!!..... АДМИРАЦИИИ.....!!!!!!......Нямаш си на идея КАК СЕ ЗАРЕЖДАМ КАТО ТИ ЧЕТА ПОСТОВЕТЕ.....!!!!!????.....продължавай ТАКА от мене винаги имаш ++++++++++++++++++++++++++++++++...............!!!!!!!!!!!!!!!.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
абитуриент
преди 12 години
ти си го ИЗМИСЛИЛ......!!!!!......АДМИРАЦИИ.......!!!!!.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Бг учените отбелязват и почти магическите симптоми при заразените с демокрация:внезапно стопяване на спестените финанси, загубата на работа, пълно отсъствие на средства за съществуване, масови обръщения на хората в банките за кредит, внезапно възникващо в човека желание да продаде част от органите си, внезапно възникване на желанието да станеш ***(проститут), голяма част от заразените започват да продават децата си на педофили или просто в добри ръце, забелязва се отсъствието на желание за живот в следствие на което заразените завършват своя жизнен път със самоубийство.Българските учени в резултат на изложените факти са стигнали до извода че основните преносители са президентите на Сащ, Израел, Англия и техните пионки в европа, африка и азия, които доброволно подлагат на заражение своите граждани. Имайки предвид сериозността на даденото заболяване съвременната медицина предлага и съвременно лечение.ЛЕЧЕНИЕ: Симптоматическо, Радикално и Имунизация.Бг учените утвърждават че в условията на нашата страна, където заболяването е придобило пандемичен характер е възможно само симптоматическо лечение с помоща на революционния препарат "Бензиплам". Болния се полива с бензиплам, драсва кибритена клечка до появата на пламък, после което заболяването напълно изчезва, както впрочем и самия болен. Между другото руски учени казват че дадения метод лечение рано или късно развива имунитет в хората(както в 1991г. в Москва) и те избягват всякакви контакти със заразените с вируса на демокрацията, и съответно не заболяват. За сега съвременната медицина знае само две държави които използват Имунизация- Русия и Китай. Същите тези държави имат и препарати за радикално лечение на вируса на демокрацията, най-известните от които са от ракетен тип Искандери, Топол-М, Булава, Синева, Сатана, Лайнер, янките и досега ги втриса от "Воевода"("Сатана"), и др. препарати в които активни вещества се явяват Уран, Плутоний, Цезий и др. вещества с период на полуразпада хиляди години. Както се казва търсете в аптеките.ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Демокрацията е опасно заболяване от което умират милиони хора и единствения начин да се защитим е да не го допускаме на територията на страната и да не позволяваме да ни управляват продажни политици които за пари са съгласни да пожертват собствения си народ и страна. А също, все още не е късно да се обърнем за помощ към страните които имат опит в лечението на вируса на демокрацията. Бъдете здрави! С уважение БАН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Група български учени за 20 годишни изследвания са стигнали до извода че демокрацията е болест. Но най-тежката форма е Американската демокрация ( Бушизъм ):-Нефт, газ и др. ресурси започват да изчезват в неизвестно направление.-Масово започва да се предвижва идеята за добив на шистов газ, в следствие на което экологията става още по-лоша и се налага внос на продукти, разбира се за долари.-Унищожаване на фонда за семена и запасите от зърнени, бобови и т.н. култури.-Унищожаване на всички производства в страната и засилване на вноса на всякакви ***.-Масово започва да се предвижва идеята за отглеждане на ГМО, зърната за посев които обезателно се купуват за долари.-Масова пропаганда че ГМО е безвредно и трябва да се яде вместо обикновенната храна(следствие: низка раждаемост,малформации, болести и зависимост от разпространителите на демокрация.-Увеличаваща се корупция.-Масовата концентрация на KFC и McDonalds по ъглите, площади, алеи, търговски центрове и по принцип навсякъде-Голямо количество патрулни коли с ченгета дъвчещи понички и кафе-Множество постове с американски войници;-Програми по телевизията, в които президента на страната се здрависва с Барак Обама и го нарича брат, колега, или просто добър човек;-Ежечасова поява на Кондолиза Райс или Уорлик в новините, където те изразяват удоволствие от процесите развиващи се в тази страна;-Висящи навсякъде флагове на Сащ;-Билбордове с търговска реклама по средата на пустинята; или просто пред НДК-Спонтанно преименуване на улици в булевард;-Продаващи се на всеки щанд Талмуд, порнографски списания, и книги с инструкции и правила "Как да направим евреите по-щастливи";-Кръжящи в небето, американски Апачи;-Тайно намигващи си брадати мъже с ***, с колани боеприпаси и взривни вещества;-На всяка крачка - хора, които говорят на английски лошо, но на собствения си език още по-лошо. Конкретно за отделния човек симптомите са следните:-прогресивна загуба на тегло, изтощение, перманентен глад, замътняване на съзнанието, което прехожда в зомбиране, импотенция, дезориентация, параноидален страх, депресия, повръщане(стомашен сок само, заради липсата на храна), и др.С уважение БАН.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
"От гледна точка на американците, европейците са само полезни ***". "САЩ водят война срещу еврото". "Атаката срещу швейцарската банкова тайна, срещу ниската данъчна система като цяло, всичко е война срещу Европа. Американските рейтингови агенции ден през ден понижават рейтинга на някоя европейска държава и това се прави умишлено от господарите на новият световен ред, след като е факт, че рейтинговите агенции, са тяхна собственост, сами си правете изводите! Невероятното е, че политиците в Европа в тази игра са национални предатели, изпълнявайки нарежданията на Вашингтон. Те нямат гръбнак, те са корумпирани страхливци, защото не показват на янките среден пръст и да им кажат (*** Off!).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
Трябва да разберем едно мозъкът-САЩ обикновено дълбоко презира тялото. Мозъкът си е направил тяло, но той не е кардинално свързан с него, той може да си направи няколко други тела. Мозъкът ако разбере че загива и ако едно от телата трябва да се умъртви или да бъде отслабено ще го направи. Ами че мозъкът е базиран в САЩ, а части от тялото са в Англия, Франция, Италия и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
Патилан
преди 12 години
След като френският президент Никола Саркози предупреди, че европейската дългова криза налага "нова реалност" за икономиката на страната, неговото правителство оповести предложения за около 19 мил Евро бюджетни съкращения и повишаване на данъците, като част от агресивни усилия за запазване високия кредитен рейтинг на страната. "Страната ни трябва да запретне ръкави"- каза френският премиер Франсоа Фийон. Отбелязвайки дълговата криза в Гърция и заплахите пред Италия и Испания, той предупреди, че "банкрут вече не е абстрактна дума".Париж заплаши, че Европа може да се разпаднеКого плаши Париж? Щото май населението на ЕС по-скоро би се зарадвало
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
kreditkiller
преди 12 години
Трябва да започнат ПОНИЖАВАНЕТО от САЩ, САЩ, САЩ, САЩ, САЩ ... най-много е задлъжняла нали?И после другите държави иначе, за какво си говорим?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
naglia
преди 12 години
Според мене франсетата са яко далдисали и то много повече от всички други в европа , но засега всичко се прикрива с финансови инструменти и машинации , но ще дойде време когато всичко ще излезе на яве и ще се види ,че царят е гол ! И тогава тежко на европа и на нас ! И тогава банкерчета вече няма да има кой да ги спасява , а бушоните ще гърмят здраво !! Няма смисъл да рисувам разни сценарий за Франция и т.н ! Аз съм си тука на село и ще си гледам мойта паничка , лятос ще си гледам домати и краставици , ще пийвам ракия със салата , а зимъска туршия с червено вино , а за Коледа ще боцнем Гошо и така ще си кретаме Първобитно !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още