IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

S&P заплаши Германия с понижение на рейтинга

Според Financial Times освен Берлин рейтинговата агенция предупреждава с отнемане на рейтинга AAA Франция, Холандия, Австрия, Люксембург и Финландия

22:01 | 05.12.11 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	Standard &amp; Poor&#39;s може да покаже червена светлина на водещите европейски икономики.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Standard & Poor's може да покаже червена светлина на водещите европейски икономики. Снимка: Ройтерс

Международната рейтингова агенция Standard & Poor's заплашва Германия и няколко други държави от еврозоната с отнемане на най-добрия рейтинг AAA, пише Financial Times.

Освен Германия с рейтинг AAA са оценявани още Франция, Холандия, Австрия, Люксембург и Финландия. Още в понеделник S&P може да промени перспективата на всички тези страни на „отрицателна“, което може да доведе до понижение на рейтингите в следващите 90 дни, пише още Financial Times.

Решението е в крайно неподходящ момент – в края на тази седмица на среща на върха на ЕС трябва да бъдат взети решения за обширни реформи, с които дълговата криза трябва да бъде решена.

В последно време се появиха доста предупреждения, че кризата може да се пренесе от периферията на еврозоната към центъра и по този начин да зарази Германия и Франция. Според плановете двете държави трябва да понесат по-голямата част от разходите за спасението на задлъжнелите държави.

Един неуспешен търг за държавни ценни книжа на Германия също се възприе като предупредителен сигнал от наблюдателите. При последната емисия на германски книжа в понеделник търсенето обаче бе значително по-високо. S&P иска да приключи с прегледа на рейтингите на шестте страни с рейтинг "AAA" възможно най-скоро след срещата на върха на ЕС.

Големите рейтингови агенции отново са подложени на атака. Критиците ги обвиняват, че с техните съобщения и намаления на рейтингите изострят кризата. През последните месеци инвеститорите реагираха силно на „предупредителните изстрели“ на агенциите за кредитен рейтинг.

Преди почти четири седмици S&P излезе по погрешка със съобщение за понижение на кредитния рейтинг на Франция, което разтърси глобалните капиталови пазари. Агенцията изпрати имейл до клиентите си, от който се заключава, че парижкият рейтинг "ААА" минава в историята. S&P трябваше да признае грешката си и я обясни с грешка на компютърната система на фирмата. Впоследствие министърът на финансите на Франция Франсоа Бароан настоя за разследване заради допуснатата в началото на месеца грешка от кредитната агенция Standard&Poor's, която разпространи съобщение, че рейтингът на страната е понижен.

Оттогава обаче се спекулира непрекъснато, че Франция е изправена пред загуба на най-добрия възможен рейтинг. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 9 rate down comment 1
rainmaker
преди 12 години
А дали момента е случайно избран?Точно преди да се предложи някакво пакетно решение и след като оптимизма започна леко да се завръща на пазарите...Какво негативно събитие е предизвикало преразглеждане на раитинга точно сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 6
supertrader
преди 12 години
ДЦК на държавите от ЕЗ са книги с неясен статут , изхода е те да се купят от ЕЦБ и тя да издаде свои облигации с които да си покрие разходите.И швабите не искат , на тях по им харесва ЕЗ да се разпадне и да не си изплатят дълговете никога.Те виждат какви *** са кредиторите и как не са за изпускане , да бъдат прецакани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
supertrader
преди 12 години
Стараят се по скоро да си възтановят техния рейтинг агенциите , Германия найстина не е с добри переспективи да си плаща дълга ..като последния е много голям. Винаги ми е било странно откъде е това тяхното самочувствие , а те напоследък се оляха зори да обвиняват тези чиито дългове цъфтят вече. Забележи как хранят куци надежди да се оправят нещата чрез свиване на дефицитите сега , а това не е възможно ..тези държави плащат огромни лихви вече по дълговете си и дори да имат 20% дефицит и да го заличат , те не могат да си платят лихвите по дълговите книги. Така , че Меркел замазва здраво , всичките и приказки са едни локуми..нещо като плавния преход дето ни го пробутваха от БСП - Лилов и компания , а той прехода се оказа един много бърз - цапцарап , чрез масова приватизация.Швабите бачкат за катастрофа на ЕЗ , защото така ще си очистят и те дълговете. Кредиторите са заспи в случая , и вместо отдавна да се съюзят и изискат ЕЦБ да изкупи и изчисти всички книги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 0
Eon
преди 12 години
А едно време едни държави запашваха други с военни действия... О времена, о нрави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
aqva_nuda
преди 12 години
Напълно си прав. Всичко, което правеха и правят САЩ е да пренесат проблемите си върху останалите, но Европа са си виновни сами за ситуацията, защото позволиха да съществува ЕС в този си вид, НИ РАК, НИ РИБА и то вече повече от десетилетие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 1
Jay Gould
преди 12 години
Тия в S&P пак са пили газ - Да заплашват Люксембург с понижен рейтинг! Изумително! Не съм голям фен на еврочиновниците, но ако натирят тия бизнес-социолози, от тия рейтингови агенции, обратно в прериите и великите американски езера, няма да направят зле. ;) S&P бе една от кредитните агенции, които даваха първокласни рейтинги на - Леман Брадърс, Беър Стърнс, Енрон и Уърлдком,....... точно преди те да фалират!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 5
Ogibogi
преди 12 години
Тия прекаляват вече...това е война от страна на САЩ срещу ЕС и еврото! Време е и ЕС да отговори, ще има и доста подръжници!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още