IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия сама си купува билет за първа класа за Титаник

Инвеститорите като че ли поставят под съмнение кредитоспособността на първата европейска икономика

21:29 | 24.11.11 г. 27
Германия сама си купува билет за първа класа за Титаник

Когато Титаник потънал през 1912 г., дори и пасажери от първа класа приключили живота си във водите на океана. Може да се каже, че Германия е тръгнала по пътя на легендарния кораб.

Страната така и не успя да привлече достатъчно инвеститори, за да пласира всички облигации, което повдига въпроса дали пазарите не се съмняват в  кредитоспособността на първата европейска икономика, пише Bloomberg .

Германските облигации губят статута си на убежище, който “споделят” с американските дългови книжа на фона на категоричния отказ на германското правителство да бъдат емитирани съвместни еврооблигации, както и Европейската централна банка (ЕЦБ) да стане кредитор от последна инстанция.

“Титаникът на единната валута няма как да продължи в сегашната си форма. Безопасността се крие в друг кораб, наречен политически съюз. Това означава, че третокласните и второкласните пасажери трябва да бъдат готови да се прехвърлят от луксозния лайнер на простия параход”, коментира Стюарт Томсън от Ignis Asset Management.

Германската финансова агенция обаче не вижда рискове за финансирането на страната от пазарите. Правителството на страната не е съгласно и че трябва да направи повече, за да успокои пазарите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Много тролско изказване, и извън темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 3
SEBULBA
преди 12 години
Германците не ги мислете! Даже и да напуснат Еврозоната, това, че са вързани към лева ще ги спаси! Ако все пак много я окършат, може да им пратим Дянков да ги спасява (в тандем с известния немски езиковед Стоичков - да превежда от и на немски)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 1
bigiadri
преди 12 години
Точно,бате Гойко:)! Германската икономика в момента е най-правилно работеща в света! А финансовата и подкрепа от страна на Германската държава е най-реалистична.Пословичната немска дисциплина не позволява никакви фриволни движения. Всичко това е заплаха за другите големи държави и те всячески се стремят чрез пропаганда да удържат статуквото! В крайна сметка Германия ще излезне от тази криза по-силна и ще завоюва все по-големи пазари . Това разбира се е хубаво за цяла Европа ,включително и за нас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
...Сбъркана логика!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
Ricco
преди 12 години
Аз не следя западната преса, но съдейки по нашата ми се струва, че германците подценяват силата на пропагандата. Защото гледам британци и американци редовно се упражняват как еврото се разпадало, а не виждам подобни публикации за паунда и долара, които със сигурност не са в по-добро положение, а май даже са и в много по-лошо. Чувам например, че в официалния американски дълг от 15 трлн. долара не влизали пенсионните задължения, а те били доста маного. Не влизали и разни други задължения. Обаче ни дума, ни вопъл, ни стон за това. Само еврото та еврото (се разпадало). И то защо се разпадало? Защото Германия отказва да пусне печатницата както прави чичко хеликоптер Бен в САЩ и банклорд Марвин Кинг в Британия. Ами печатницата е най-лесното да бъде пусната. Не са решили, не са я пуснали. Да, ама не - Германия си купувала билет за Титаник, а не Британия или САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 2
bate Goiko
преди 12 години
Хе-хе, какви са тия глупости за Титаник! Просто тези книжа са толкова сигурни, че предлагат много ниска доходност. В момента има къде, къде по-доходни инвестиции. Германия ако иска веднага може да набере не 6, а 600 милиарда :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 4
orf
преди 12 години
Много е хубаво сравнението с Титаник. Нали догодина ще му празнуваме 100 години, което ще бъде началото на едни следващи 100 години на потъване на добрата Стара Европа. Отдолу, най-отдолу, ако се погледне, ще се види тежестта на едно Око, старото и ослепяло, но алчно око на масоните от 19 век. Циклопите умират последни!.... Поздрави от Марс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още