IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забравете Италия и Гърция, идва ред на Испания

Нарастват опасенията за банковия й сектор, държавния дълг, високата безработица и липсата на растеж, както и за социалните вълнения, които могат да последват

16:46 | 17.11.11 г. 21
Забравете Италия и Гърция, идва ред на Испания

Той изтъкна също, че Народната партия планира да предложи данъчни облекчения на компаниите за наемане на нови служители, като тези средства ще трябва да бъдат компенсирани от другаде.

След изборите се очаква подобряване на връзките между националното правителство и регионалните управи, тъй като Народната партия контролира Мадрид и Каталуня и се прогнозира да поеме властта и в Андалусия през март догодина. Ако това се случи, тя ще контролира трите най-големи икономически региона в Испания, където се правят над половината от бюджетните разходи.

Опасността от социални вълнения обаче остава надвиснала над политическия и икономическия пейзаж. В момента големите заглавия се заемат от протестите на окупиращите Уолстрийт, а испанското движение Indignados блокира площади в градовете в цяла Испания.

„Действията на Indignados досега са мирни, но участието е масово и ако дясноцентристкото правителство осъществи нови съкращения, това може да се промени“, смята Нютън.

Той предупреждава, че стачните действия може да продължат. „Профсъюзите бяха много сдържани през последните няколко месеца, тъй като не искаха да навредят на шансовете за преизбиране на Испанската социалистическа работническа партия, но ако Народната партия вземе властта, нещата ще се променят“, убеден е той.

Междувременно испанският министър на финансите Елена Салгадо, цитирана от Bloomberg, заяви, че икономиката през тази година ще регистрира ръст от едва 0,8%, което е доста под заложената от правителството цел от 1,3%. Новата прогноза е близка до тази на Европейската комисия от 0,7% ръст, публикувана миналата седмица.

Салгадо добави, че националното правителството ще се вмести в целта за бюджетния дефицит, но все още е твърде рано да се разбере дали регионите ще постигнат своите цели в това отношение, пораждайки съмнения за изпълнението на общата цел за бюджетния дефицит от 6% от БВП за тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още