IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Забравете Италия и Гърция, идва ред на Испания

Нарастват опасенията за банковия й сектор, държавния дълг, високата безработица и липсата на растеж, както и за социалните вълнения, които могат да последват

16:46 | 17.11.11 г. 21
Забравете Италия и Гърция, идва ред на Испания

Икономисти от Credit Suisse смятат, че заплатите на испанските работници трябва да бъдат орязани с 11% през следващите 5 години, за да постигнат необходимото ниво на конкурентоспособност.

Мнозина специалисти твърдят също, че пазарът на недвижими имоти, където цените на жилищата се понижиха средно с 26% от най-високото си ниво в сравнение с 43% в Ирландия, ще продължи да върви надолу.

„Пазарът на недвижими имоти ще продължи да се свива и все още не сме видели всички фалити, свързани с ипотеките“, заяви Грийн. „Банковият сектор и притесненията за разпространяването на дълговата криза разклащат основите на бъдещето“, убедена е тя.

Банковата система предстои да се възстанови от финансирането на бума в строителството и последвалия крах, а има и слухове, че най-големите банки в страната вероятно ще трябва да бъдат рекапитализирани.

За разлика от Италия, Испания вече прие поредица от сурови мерки за намаляване на бюджетния дефицит, но без особен успех засега. „Тя вече откъсна повечето плодове от най-долните клони с реформи и все още не е осигурила подкрепа за ръста“, заяви Грийн.

Според официалните данни, публикувани вчера, испанската икономика е в застой през третото тримесечие заради забавянето в търсенето на испански стоки в чужбина и продължаващото свиване на вътрешното търсене.

Местната икономика все още се възстановява от краха в строителния сектор, смята Густаво Багатини, анализатор в  RBC Capital Markets. „Не очакваме силен отскок в краткосрочен план“, пише той. 

„Най-простата и праволинейна логика е, че трябва да очакваме допълнителни мерки на строги икономии догодина и това ще принуди домакинствата допълнително да свият бюджетите си“, твърди на свой ред Нютън.

Последна актуализация: 23:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още