IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рубини предрече излизане на Италия от еврозоната

Икономистът смята, че страната може да бъде принудена да пристъпи към преструктуриране на дълговете си

18:10 | 12.11.11 г. 17
Рубини предрече излизане на Италия от еврозоната

Фискалните реформи в Италия вероятно няма да помогнат на страната и да намалят разходите й за заемни средства. Ако не се предприемат по-агресивни действия, това я изправя пред риск от фалит и излизане от еврозоната.

Това заяви икономистът Нуриел Рубини в интервю за Ройтерс, като допълни, че Гърция, Португалия и Испания също са заплашени от напускане на европейското валутно обединение.

“Мисля, че през следващите 12 месеца има голяма вероятност  “План А” да не проработи за Италия”, коментира Рубини.

“Страната може да бъде принудена да пристъпи към преструктуриране на дълга и това може да я принуди да напусне еврозоната”, допълни още той.

По думите на Рубини спасителният фонд на еврозоната е “една шега”. Той не приема сериозно и увеличаването на капацитета на фонда до 1 трлн. евро, тъй като Международният валутен фонд (МВФ) може и да не успее да осигури подобаваща финансова подкрепа за механизма.

Дълговете на Италия възлизат на 1,9 трлн. евро и измести Гърция от фокуса на инвеститорите, тъй като еврозоната не може да си позволи спасяването на страната. Днес долната камара на парламента в Рим гласува ключовите бюджетни реформи, след което се очаква премиерът Силвио Берлускони да подаде оставка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

7
rate up comment 5 rate down comment 1
prodigal
преди 12 години
зависи в какво да съм кадърен, ако е за прогнози, той е разорил доста хора със своите, а аз не. По-точно няма вярна от как е известен, над 3 години.Обикновена марионетка, но късметлия в личен план за пари от нищо, винаги я ползват когато не остане друго. Добър индикатор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 1
x2spark
преди 12 години
Това няма как да стане:) Нали и Китай иска да им е ефтина валутата не само спрямо долара ами и еврото.После щатите също искат ефтина валута спрямо еврото а ако еврото се обезцени не е ясно колко време ще е необходимо да се обезцени и долара (незабелязано:) ), което ако се проточи по дълго щатите ще има проблеми или поне политиците които са на власт защото икономиката ще се влоши заради трайна загуба на пазари :). Играта е доста по сложна и равновесието е много неопределено :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
supertrader
преди 12 години
Няма съмнение , че те разбират какво се случва. До момента САЩ не са напечатали и един необезпечен долар , знаят много добре че за да свърши тази икономическа депресия едната от основните валути трябва да се обезцени първа , а обезценката на долара след това ще мине незабелязано и той ще остане като основно платежно средство в международната търговия - което е и целта.Те си играят играта , но не знам Германия защо се опъва и не обезценят еврото което е повече от лесно - ЕЦБ просто ще купи - плати всички дългове на въпросните държави , а също така и дълговете и на тези които уж нямат нужда. Например България също може да емитира едни 30 милиарда дълг и книгите да ги купи ЕЦБ , след това на еврото лихвата на нула и чакаме големите пари които тези които държат сега дълговите книжа ще са принудени да инвестират в Европа. Само така Китай може да се пречупи и да стане реален инвеститор , а и за другите се отнася. Само така може да се реши проблема с кризата , а еврото ще се обезцени 2 пъти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
forexar
преди 12 години
Явно в Investor.bg много се цени мнението на г-н Рубини. Доста често се пише за новите му хрумвания.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
tigerdragon
преди 12 години
Рубини "предвижда" срива на Италия, за да предизвика срива на Италия. Думите му се чуват и оказват влияние на пазарите. Това е, защото той играе от тези, които са заложили на срива на еврото.Пей си, пей си твоята песен, Рубини! Ние здраво те разконспирирахме ето тук: http://***.investor.bg/news/article/126006/334.htmlИ хайде, моля ви, да не местим дискусията за Рубини и Италия на тая страница, а да я продължим на предишната, че трябва много да се повтаряме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
Tradanza
преди 12 години
С какво ти си по кадърен, че той да е некадърен?;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
prodigal
преди 12 години
Докато този некадърник грачи, всичко е под контрол ;) За момент, преди 6 месеца, си смени мнението че кризата приключва и си такова таковата... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още