IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

HSBC: "Събитие" с еврото ще доведе до Голямата депресия II

Според Дейвид Блуум, анализатор в банката, напрежението на пазара в момента е по-силно, отколкото след краха на Lehman Brothers

12:12 | 07.11.11 г. 37
HSBC: "Събитие" с еврото ще доведе до Голямата депресия II

Тъй като не се вижда краят на дълговата криза в еврозоната, събитията в Гърция и Италия изглежда ще определят настроението на инвеститорите през следващите няколко дни, се посочва в коментар на CNBC. Дали това ще бъде задържането на Берлускони на власт, или преговорите за формирането на новото гръцко правителство, няма значение - невъзможно е да се игнорира европейската дългова криза.

Анализатори в британската банка HSBC търсят онова, което те сами наричат „парадигма включване на риска – изключване на риска“, и за което смятат, че е определяща черта на пазара след началото на финансовата криза през 2007 г.

„Последните събития в еврозоната водят до допълнително засилване на парадигмата включване на риска – изключване на риска. През миналата седмица тя почти се превърна в карикатура на самата себе си: наблюдавахме изключителна еуфория въз основа на предложения спасителен пакет, последвана няколко дни по-късно от силно отчаяние, предизвикано от перспективата за референдум в Гърция“, заяви Дейвид Блуум, ръководител на отдела за световни валутни стратегии в банката.

„Тези драматични промени в настроенията доведоха до обрати в цените на рисковите активи“, добавя той.

Блуум твърди, че участниците на пазара вече сравняват настоящата гръцка криза с Lehman Brothers.

„Напрежението на пазара в момента е доста по-силно, отколкото след краха на Lehman, но събитието, което притеснява хората, все още не се е случило. Въпреки това усещането за възможността за такова събитие вече тласкат пазарите към нечувани нива“, предупреждава той. Когато събитието, каквото и да е то, се случи наистина, това ще бъде много лоша новина за световната икономика, смята експертът.

„Където и да се случи всъщност събитието, то ще доведе до Голямата депресия II”, убеден е той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 2 rate down comment 5
Wavelooker
преди 12 години
Ами ако Патилан е "черната сянка" на самия администратор за да ни провокира? Не го изключвайте като възможност!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 16 rate down comment 5
georgi_shum
преди 12 години
Моля администраторите, да вземат нужните мерки и да ни лишат от присъствието и хроничната идиотщина на лицето"Патилан". Мисля, че сайта и дискусиите в него само ще спечелят от отсъствието на подобни индивиди, страдащи от хронични идотия, шизофрения, параноя, мания за величе, мания за пророчески способности и куп други ментални заболявания.Освен това лицето Патинал е толково умствено изостанало, че дори не може да измисли нещо свое, а само копира писанията на други болни мозъци.. Пост номер 11 е върха на неговата идиотщина, демагогия и висша глупост...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 10 rate down comment 19
Патилан
преди 12 години
Гърците ще изнудват ЕС до дупка и каквото и да стане, пак ще са по добре от нас, защото не са дупедавци!!! Гърция ще спре плащанията по дълга, французи, германци и други кредитори ще пият една студена вода и ще отпишат някой и друг милиард. За това се бори гръцкия народ, за това са и протестите. Защо само те да го отнасят? А тези банки лихвари да излязат сухи от водата ли.....? Както виждам Еврото става заложник на Гърция, явно те много добре са си направили сметката че ако се случи нещо с тях, еврото ще пропадне омагьосан кръг! Германия налива в пробита каца! Гръцкия пенсионер ще продължи да си получава същата пенсия, социалните им придобивки няма да се променят. Проблема е сега с португалци, испанци и италианци, да не повторят същия ход, че тогава последиците може да са сериозни, а за тях вече парички няма......Ако Гърция фалира жална им майка на еврозоната и от там на ЕС. Кралят е гол - еврото също!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 13 rate down comment 17
Патилан
преди 12 години
Европа защитава не закъсали държави, а корпоративни банки!Малкият човек е този, който не е облагодетелстван. Той е използван и лъган, за да поддържа действието на фалиралата система. Вместо да се приемат загубите в необосновани инвестиции което би довело до евентуален колапс на някои банки бе решено загубите да се прехвърлят на данъкоплатците чрез заеми, гаранции и непрозрачни схеми като Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF). Парите не отидоха в помощ на закъсалите икономики. Те бяха насочени чрез Европейската централна банка и държавите реципиенти към големите банки и инвестиционни фондове. Кризата с дългово закъсалите страни не е случайна и непредвидена, а целенасочена, заложена и планирана. Като схема тя не е прецедент, а отдавна използвана и за овладяване на ресурсите на развиващите се страни и за рухването на Източният блок. И за сега работи перфектно. Кризата за еврозоната е реална, защото след като изгърми Гърция идва Португалия, а след това може би Италия. Въобще европейският стопански модел пращи и може да не издържи. Ако еврозоната се провали - това ще бъде истински апокалипсис за всички страни от ЕС, не само за тези, които приеха еврото. Ще има кошмарни последствия за световната иконимика. След Гърция идва ред и на България. Гърция е основен търговски партньор на България и фалит на Гърция означава верижен фалит и за България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 9 rate down comment 16
Патилан
преди 12 години
Гърция е калкулирана за фалит, тя не е проблема на финасовите пазари!!!Това, че Гърция дава 3% от БВП Еврозоната не значи нищо повече от това, че Гърция дава 3% от БВП Еврозоната. Каква е тази Еврозона, дето не може да се справи с проблем на 3% от БВП-то си??? А катастрофалното фискално положение на Еврозоната как да бъде поправено? МВФ предлага на ЕЦБ да печатат евро за да се "спаси" еврозоната ! По-точно, казват им: да гасят пожар с бензин!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 19
Патилан
преди 12 години
Българите навремето спасиха евреите, през Втората Световна война..........И за благодарност, евреите им направиха "плана Рън-ът" безплатно.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 22
Патилан
преди 12 години
Естествено , че не е само Дянков, той е една пионка в играта, но това не значи, че трябва да го търпим......господа жалки робиМФ си измиват ръцете със зам. министър Владислав Горанов от Герб. Владислав Горанов от Герб е авторът на 28-те стъпки за геноцид над народа ни, предприети от МФ под претекст, че са мерки против кризата. Антикризисните мерки са плод на болните амбиции на финансовия министър Симеон Дянков и чрез тях проличава това как зад широкия гръб на Бойко Борисов изскача сянката на разрушителя на България Иван Костов! Иван Костов е проклятието на българският народ!!! Костов "разори тотално" България, виновен е за геноцида срещу българите, който се изчислява повече от един милион души,България е на директно управление на Световната банка.Борисов нито е дирил, нито е имал предвид Симеон Дянков за финансов министър. Не е и в неофициалните му правомощия да го махне от поста му, даже и да не го одобрява. Високостоящи съветници са му го предложили и той не може да го пипне и с пръст. Дянков трябва да изпълни поставената му задача да принуди България за приеме заробващата помощ на МВФ или на СБ. Почти еднакъв стил на изказване с популистки цели, както в говоренето на Дянков, така и на неговата леля Кристалина Георгиева, също доскорошен висш служител в свързаната с неприятни впечатления за много страни по света Световна банка.Икономическия геноцид на МВФ и СБ увековечава колониалната система: Сценарият за разрушаване на публичните инвестиции.Реформите на МВФ-СБ имат за цел да доведат до колапс публичните инвестиции. На всички разходни пера се налагат "тавани". На държавата бива забранено да мобилизира своя собствен ресурс за изграждане на национална инфраструктура, пътища, болници и пр. Ръководството на инвестиционните проекти се поема от "международните кредитори". Те определят каква инфраструктура трябва или не трябва да се изгражда, къде да се изгражда и кой да я изгражда. Техният контрол върху инвестициите води до колапс на националните ресурси и увеличаване на външния дълг на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 14 rate down comment 9
naglia
преди 12 години
Патилане ! Хапове си забравил тая сутрин ! Кажи си адреса да ти пратим полиция да не вземеш да скочиш през терасата !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 20 rate down comment 6
Мажоритаря
преди 12 години
Патилане отивай при червената партия майка взимай си хонорара и ни лиши от присъствието си ... Моля !!!! Ти си пълен ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 21 rate down comment 6
global_dj
преди 12 години
Абе Патиланчо, стига си дъвчел едно и също! Дянков ли ти е виновен за всичко? Що за глупост е това? Виновен е, защото в крайна сметка води доста консервативна политика..? За това, че има по-висока събираемост на данъци? Айде по-отговорно пишете, когато сядате и дискутирате важни събититя и проблеми. Нима за цялата криза в и извън България Дянков ти е виновен...? Звучи смешно, дори жалко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още