IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция няма да получи спасителния транш, докато не реши остава ли в еврозоната

За Ангела Меркел и Никола Саркози спасяването на еврото е по-важно от спасяването на Гърция

08:15 | 03.11.11 г. 13
<p>
	Ангела Меркел и Никола Саркози по време на съвместната им пресконференция след срещата с Георгиос Папандреу. Снимка: Ройтерс</p>

Ангела Меркел и Никола Саркози по време на съвместната им пресконференция след срещата с Георгиос Папандреу. Снимка: Ройтерс

Гърция няма да получи следващия транш от спасителната помощ на Европейския съюз и Международния валутен фонд, докато не реши дали да остане в еврозоната. Това стана ясно след извънредната среща на лидерите на Германия и Франция с премиера на Гърция Георгиос Папандреу, предаде Ройтерс.

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози дадоха ясно да се разбере след срещата, че спасяването на еврото е по-важно от спасяването на Гърция.

“Предпочитаме да стабилизираме еврото заедно с Гърция, отколкото без нея, но стабилизацията на еврото е по-важна”, заяви Меркел след края на срещата.

“Нашите гръцки приятели трябва да решат дали искат да продължат пътешествието си с нас”, допълни Саркози.

Георгиос Папандреу възмути европейските си партньори и предизвика паника на финансовите пазари, след като съобщи, че страната му ще проведе референдум за втория спасителен план, чиято рамка беше договорена миналата седмица. Референдумът вероятно ще се проведе в началото на декември.

“Въпросът не е дали искаме тази програма. Въпросът е в това дали искаме да останем в еврозоната”, заяви по време на пресконференцията в Кан видимо притесненият гръцки премиер след срещата си с Меркел и Саркози.

Последна актуализация: 10:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 6
Пенчев
преди 12 години
Хм,дали не отиваме към свят без еврозона?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 1
tiggo
преди 12 години
Чудесно! Крайно време беше някой да скръцне със зъби на гърците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
отиваме към еврозона без гърция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още