IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И новият пакет няма да спаси Гърция

До 2020 г. Атина ще има нужда от двойно повече пари от очакваното – около 252 млрд. евро.

18:24 | 22.10.11 г. 31
Автор - снимка
Създател
<p>
	Национални и черни знамена се развяват от терасата на гръцкото финансово министерство, чиито прозорци преди това са обстрелвани от протестиращите. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Национални и черни знамена се развяват от терасата на гръцкото финансово министерство, чиито прозорци преди това са обстрелвани от протестиращите. Снимка: Ройтерс

Лидерите биха празнували подобно решение като голям успех, но дори и то може да не бъде достатъчно. Проблемът ще остане и гръцката устойчивост няма да бъде гарантирана.

Защото частните кредитори държат едва половината от гръцките дългове. Ако бъде опростена половината от тях, то Гърция ще се освободи от едва една четвърт от задълженията и пак ще остане цяла планина дългове.

Освен това алтернативните сценарии на Тройката показват, че задълженията дори може да нараснат леко. Никой не може да предскаже как ще се развие конюнктурата. Всеки ден на стачки в Атина повишава сметката, а ефектът на сложната лихва умножава ужаса.

гръцките инвеститори и граждани да загубят доверие в собствените си банки и да започнат да теглят парите си

Експертите предупреждават, че дори „подстригване“ от 50 или 60% няма да е последното решение в гръцката дългова сага. „Няма да е достатъчно“, заяви Даниел Грос от Центъра за Европейски политически изследвания. „Дълговете на Гърция ще продължат да нарастват“.

Има и още една много по-голяма опасност – гръцките инвеститори и граждани да загубят доверие в собствените си банки и да започнат да теглят парите си. От месеци парите изтичат от Гърция, сметките в банките намаляват бързо.

„Досега този процес е бавен, но ако тенденцията се ускори, правителството може да се принуди да заключи сметките, подобно на Аржентина през 2001 г.“, казва Грос. „Тогава икономиката ще се срине“.

Експертът препоръчва радикални мерки, за да може положението отново да бъде под контрол - Гърция да бъде освободена от обслужване на дълга до 2020 г. Само ако страната не е принудена да плаща лихви, ще има надежда, че дълговете няма да нарастват, а все някога ще бъдат изплатени.

Гръцките банки трябва да бъдат национализирани и продадени след това на стабилни северноевропейски институти. Само така гърците ще запазят доверие в банковата си система. Подобни стъпки обаче няма да бъдат дебатирани на срещата на финансовите министри утре и на срещата на върха в събота. Възможността да се намери дълготрайно решение на дълговата криза е доста малка, пише още FT.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 2
diado mrass
преди 12 години
Без военно положение няма да мине. И то не само в Гърция ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
naglia
преди 12 години
Драмата пълна ! Краят е ясен !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
jimaru
преди 12 години
Да бъде коментирана Гърция (гърците) е вече безпредметно. Всичките им ожесточени стачки казват много категорично -"Няма да платим". Да ги коментираме какви тарикати са , също е безпредметно.Остава прогнозата.Моята е следната : стачките ще продължават с все по голяма сила до фалита на държавата. След фалита стачките ще престанат , защото няма да има вече от кого и какво да се иска.Довчерашните стачки ще преминат в улични безредици, трошене и разграбване на всичко което може да се носи. Остава единственния възможен изход (и той вече ще е абсолютно наложителен) - обевяване на извънредно положение (военен режим). Забранява се това , това и т.н. На по старите гърци им е познато..........Това е моята прогноза
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Изхода от дълговата криза е ясен , накрая решението ще бъде възможно най грубо и неочаквано - девалвация на еврото и дълговете ще се заличат.В момента помагат на Гърция , за да протакат максимално дълго време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 0
Cookie
преди 12 години
Не бих им дал и 1 млрд. евро на тези ***. Да продават на ред. Много са нагли. 800 евро е мин, заплата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
Pyramid
преди 12 години
"Финансовата нужда на Гърция до 2020 г. се очаква да бъде двойно по-висока от очакваната досега. Сумата се изчислява на поне 252 млрд. евро." - Абе, тези изобщо ли не възнамеряват да работят през следващите години? И, просто, е така, да им се опростяват дълговете, понеже, видиш ли, иначе не можели? - Защо първо чакаха да опре яйцето до ***, и, едва сега, почнаха да скачат? А кога ядо'я кифта'ата, ни риваха. !?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
meto76
преди 12 години
Гръцките банки трябва да бъдат национализирани и продадени след това на стабилни северноевропейски институти. Само така гърците ще запазят доверие в банковата си система.Така ще компенсират западните банки за опрощаването на дълг!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Нищо от това няма да помогне. Решението е да продават острови, пристанища, инфраструктура, ако щеш и областни центрове. И това би било мирния начин. За другия не искам да споменавам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
SEBULBA
преди 12 години
Направо да им разрешат да си печатат колкото им трябват...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
supertrader
преди 12 години
Гръцкия дълг трябва да бъде заличен , може да постъпят хитро и да го замразят уж до 2020 година и тогава пък направо да го забравят и това е. Гърция няма да има нужда и от 1 евро помощ , ако дългът се "замрази". Ще харчат само паритеот датъците за заплати и пенсии и ще си сложат в ред държавата.Фалита на Гърция вече е нещо хубаво и ще се отрази здравословно на еврото и зоната , защото идеята да печатат евра безнадзорно ще качи лихвите в цялата ЕЗ по книжата и на другите , както и на Германия и Франция , които са с още по големи дългове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още