IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приносът на банките в спасяването на Гърция ще е по-голям

Председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер призна, че кредиторите трябва да се откажат от около 50% от вземанията си

11:52 | 22.10.11 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос приема поздравления от председателя на еврогрупата Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос приема поздравления от председателя на еврогрупата Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

Еврозоната се е съгласила на „значително увеличаване“ на приноса на банките за спасението на Гърция, призна председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер тази сутрин в Брюксел. „Вчера се разбрахме, че трябва да увеличим значително техния принос“, заяви Юнкер, цитиран от Ройтерс. 

Така частните кредитори на Гърция трябва да се настроят за по-големи загуби. Късно вчера финансовите министри на еврозоната са се разбрали да накарат банките да се откажат от поне 50% от вземанията си, предава AFP, позовавайки се на дипломатически кръгове. Президентът на германската централна банка (Bundesbank) Йенс Вайдман предупреждава междувременно от масивно разширяване на Фонда за финансова стабилност на еврозоната (EFSF). 

„Кризата няма да бъде преборена с постоянно увеличаване на спасителните пакети“, казва Вайдман пред Bild am Sonntag. Банкерът предупреждава, че новите дискусии за увеличаване размера на фонда ще доведат до по-високи рискове за германските данъкоплатци.

Още по-критично Вайдман се изказва към искането на Франция за даване на банков лиценз за EFSF,  за да може да кредитира Европейската централна банка. „Това би било държавно кредитиране чрез печатане на пари и според мен ще е фатална грешка. Ненапразно то е и забранено от договорите на ЕС“, казва Вайдман.

Последна актуализация: 04:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Yambol
преди 12 години
Когато фалита на твоята фирма застраши икономиките на Германия и Франция, тогава може да се сравняваш с Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Еми, това не е пазарна икономика. Утре искам и мойта фирма да се рефинансира, и от ЕС да ми върнат кредита който съм взел, барабар с лихвите и наказателните такси за предсрочно връщане. Защо за едно да може, а за други не. Това ли е равенството на възможностите? Утре е изборен ден и ще гласувам за президента, който е Анти ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още