IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приносът на банките в спасяването на Гърция ще е по-голям

Председателят на еврогрупата Жан-Клод Юнкер призна, че кредиторите трябва да се откажат от около 50% от вземанията си

11:52 | 22.10.11 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос приема поздравления от председателя на еврогрупата Жан-Клод Юнкер. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцкият финансов министър Евангелос Венизелос приема поздравления от председателя на еврогрупата Жан-Клод Юнкер. Снимка: Ройтерс

Вчера финансовите министри от еврозоната разрешиха отпускането на шестия транш от първия спасителен пакет за Гърция, обявен миналата година. Той е размер на 8 млрд. евро и е крайно необходим на страната, за да избегне фалита. По този начин политиците последваха предложението на Тройката (ЕК, МВФ и ЕЦБ), която препоръча размразяване на транша.

Президентът на германската банкова асоциация Андреас Шмиц настоява за 50%-тно орязване. Същевременно обаче трябва да бъде увеличен и собственият капитал на банките, заявява Шмиц в интервю за излизащия в Дюселдорф Rheinische Post.

„Европейските банки, които така ще загубят доста пари и ще имат твърде малко капитал, трябва да поличат свежи средства. Но моля, не с голямата кана“, заявява той.

И шведският финансов министър Андерс Борг смята значително подстригване на дълга за абсолютно наложително. „Очевидно е, че значителното намаляване на дълга е нужно“, заяви днес Борг в Брюксел.

Според последния доклад на Тройката, ако към Гърция се приложат приетите през юли мерки, и през 2020 г. дълговете на страната ще възлизат на 152% от сегашния й БВП. Ако обаче частните кредитори се лишат от поне 50% от вземанията си, до 2020 г. държавният дълг на Гърция може да спадне до 120% от брутния вътрешен продукт. До този момент се говореше за отписване на до 21% от кредитите. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Yambol
преди 12 години
Когато фалита на твоята фирма застраши икономиките на Германия и Франция, тогава може да се сравняваш с Гърция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
dean.jordanov
преди 12 години
Еми, това не е пазарна икономика. Утре искам и мойта фирма да се рефинансира, и от ЕС да ми върнат кредита който съм взел, барабар с лихвите и наказателните такси за предсрочно връщане. Защо за едно да може, а за други не. Това ли е равенството на възможностите? Утре е изборен ден и ще гласувам за президента, който е Анти ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още