IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания иска да съди ЕЦБ заради правила, които ще ощетят лондонското Сити

Документ на банката предвижда клиринговите къщи да бъдат базирани в еврозоната, ако обслужват повече от 5% от пазара на даден финансов инструмент, деноминиран в евро

12:06 | 16.09.11 г. 13
Великобритания иска да съди ЕЦБ заради правила, които ще ощетят лондонското Сити

Очаква се Великобритания да подаде иск срещу Европейската централна банка (ЕЦБ) заради установяването на правила, които според страната поставят в неблагоприятно положение лондонското Сити и биха принудили една от най-големите клирингови къщи в света да премести операциите си в еврозоната, пише Financial Times.

Това е първият случай, в който Великобритания ще съди ЕЦБ. Вчера от банката отказаха коментар върху намеренията на Великобритания.

Безпрецедентната правна мярка подчертава сериозността на безпокойството на министерско ниво в Обединеното кралство по отношение политиката на ЕЦБ, след като страната е в спор с Германия и Франция за инфраструктурата на европейските финансови пазари.

Документ на ЕЦБ от лятото изисква клиринговите къщи да бъдат базирани в еврозоната, ако обслужват повече от 5% от пазара на даден финансов инструмент, деноминиран в евро.

Аргументът на ЕЦБ е, че в интерес на финансовата стабилност е необходимо инфрастркуктурата на финансовите пазари да се намира в еврозоната, така че кризите да не бъдат разрешавани от много централни банки с противоположни интереси.

Ако бъде приложена от ЕЦБ, политиката ще подкопае инфраструктурата на финансовия пазар в Лондон, тъй като ще изисква клиринговите къщи да преместят много от операциите си в еврозоната – най-вероятно във Франкфурт или Париж.

Великобритания ще поиска от съда да отхвърли предлаганите правила, тъй като те ограничават свободното движение на капитали и престъпват правото на международен бизнес на територията на ЕС.

„Това решение противоречи на европейското законодателство и основните принципи на общия пазар, като пречи на клиринга на някои финансови продукти извън еврозоната. Затова сме започнали процедура срещу ЕЦБ чрез Европейския съд в Люксембург“, заяви говорител на британското министерство на финансите.

Британски дипломати отдавна се опасяват, че Париж предприема опити да манипулира пазарните правила в опит да премести центъра на тежестта на финансовите услуги от лондонското Сити на континента.

По-рано през годината правителствата на държавите от ЕС обсъдиха възможността за предоставяне на клиринговите компании на достъп до средствата на централните банки като мярка за подкрепа на финансовата им стабилност. В момента обаче централните банки от ЕС могат да предоставят достъп до средства само на финансови организации, които се намират в еврозоната, което лишава британските компании от ресурс.

„Изглежда това изявление показва възможни промени в подхода, който демонстрират британските власти в партньорството си с ЕС. Според общото мнение на деловите кръгове в Сити, те не полагат достатъчно усилия на общоевропейско равнище за защита на финансовите интереси на страната. Изявлението вероятно трябва да убеди бизнеса в обратното“, заяви пред Bloomberg адвокатът Дарън Фокс от Simmons & Simmons LLP.

Клиринговите къщи придобиват все по-голямо значение за запазване на стабилността на финансовата система поради новите предписания на Г-20, които трябваше да сложат нещана в ред след кризата от 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 4
Патилан
преди 12 години
Да разтълкуваме какво значи Европейски съюз: Първи закон за обединенията: Колкото и *** да обединиш няма да се получи нищо читаво. Втори закон за обединенията: Когато *** добие огромни размери той вече не е само твой, а общ *** и някой друг му бере грижата.ЕЦБ - служители назначени от различни страни от ЕС, в управлението на банката, които да изпълняват функциите на Централна национална банка (макар и да няма такава държава).ФЕД - акционери (частни банки с техните собственици), които назначават служители, които да изпълняват функциите на ЦБ.С две думи, финансова група (държава в държавата) изпълнява функциите на емитирането на пари, без никакъв контрол от страна на населението...(парламента) !!!Пари ще отпечатат ! А доверие ? Него, ще го копаят ли ? Какво са парите без покритие !? Което са политиците без доверие !?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Да приемат еврото, ама не искат.То не може хем да си извън хем ако може и да си част от еврозоната.Правилото е достатъчно просто - ако искаш да оперираш в евро в големи размери - трябва да си част от еврозоната.ЕЦБ нарочно и точно заради тях е създала правилото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
Ironhorse
преди 12 години
Ххехе, на американците и англичаните, хич не им харесва да се въведат съвсем логични регулации на финансовите услуги.Щом оперираш с евро, сори ще си в Европа, в лири и долари, където те искат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още