IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Полският финансов министър: Колапс на еврото може да предизвика война

Ходовете на Европейската централна банка дават още малко време за достигане до решения и то не бива да се похабява, категоричен е Яшек Ростовски

09:35 | 16.09.11 г. 12
Автор - снимка
Създател
Полският финансов министър: Колапс на еврото може да предизвика война

Разпадането на еврозоната би могло да предизвика и разпадане на Европейския съюз, което пък ще изложи целия регион на сериозни рискове. В дългосрочен план такъв сценарий има потенциала дори да доведе до война, смята финансовият министър на Полша Яшек Ростовски, цитиран от CNBC.

„Ако еврозоната се разпадне, то ще е трудно да изключим опасността от разпадане на Европейския съюз“, заявява Ростовски, който още в края на миналия месец предупреди за подобни рискове.

„Европейският съюз е единият от двата основни стълба на мира и сигурността в Европа през последните 60 години. Поради тази причина в по-дългосрочен план – 10-20 години, отсъствието на такъв важен елемент от системата за сигурност и същевременно ключов елемент от политическата система ще увеличи опасността от авторитарни режими и дори война“, обяснява Ростовски.

Министърът на финансите на Полша посочва, че действията на Европейската централна банка по отношение на Италия и Испания са адекватни и коректни. Благодарение на тях се освобождава време за преговори сред лидерите на страните от ЕС, което обаче трябва да бъде използвано бързо и ефективно, посочва той.

„Съвсем близо сме до финалния час и фактът, че получихме още малко време не означава, че можем да си позволим да го пропилеем. Трябва да използваме всяка секунда, за да достигнем до споразумение и решение и не бива да отлагаме и да си прехвърляме топката“, категоричен е Ростовски.

Полша е член на ЕС от 2004 година, но все още не е приела еврото като единна валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 0 rate down comment 0
Longin
преди 12 години
Patilane => Xapovete
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
bratoev
преди 12 години
и се пише яЦек, а не яшек
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 0
bratoev
преди 12 години
малка забележка към редакторите: Яшек Ростовски е министър на финансите на Полша, а не премиер на страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Защо е нужно ПРО? Всъщност САЩ няма да защитава Европа от Русия, САЩ ще жертва Европа за да победи Русия. Абсурд? Ни най-малко. Това е стар план на Пентагона от времето на Студената война. За него разказва Джон Пилджер във документалния филм "The truth game". Плана е ***. САЩ ще атакува Русия от базите си на територията на Западна Европа. Така руснаците ще са принудени да изстрелват ракетите си по Западна Европа, докато не унищожат базите от които са обстрелвани. Затова е необходимо ПРО-то в Румъния, Турция, Чехия и Полша. Полша е идеалното място за ракети прехващачи на руски балистични ракети насочени към Великобритания и Франция. Колкото повече ракети ангажира Русия в Европа, толкова по-малко остават насочени към САЩ. Това е простия план, в който Русия и Европа и и Китай се изтребват взаимно, а САЩ излизат сухи от водата, както през Втората световна. Чудесен и страшен план на американската военщина.Сега става ясно, защо Русия е против това ПРО, но защо Европа си трае.... ? Ясно е защо САЩ не искат да допуснат Русия до съвместно обслужване на това ПРО! Инфлацията в САЩ се е натрупала толкова, че може да изгърми всеки момент. В определен момент САЩ ще обявят фалит. Свръхвисокото равнище на дълга е най-големият проблем за американската икономика, като рано или късно, манипулациите с курса на долара, ще завършат с чудовищна катастрофа. Именно в такъв момент, за да се прикрие сривът на долара, може да станат нови събития". Явно САЩ ще въртят, ще сучат и ще измислят някой голям враг и ще направят голяма война, и в крайна сметка ще нулират счетоводния брояч. Управлението на Щатите(Ционистките бандити ), отдавна са казали сбогом на здравия разум, за съжаление, ние човечеството не правим нищо за да ги спрем!?Не, руснаците обкръжават САЩ с бази... така че можем сами да си отговорим на въпроса, кой разпалва нова студена война. ?!Само че къде се вписваме, ние българите в картинката после, незнам......дано да ни има вписани, някъде в Тефтерите на Свети Петър.......!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Замисъла на Новото Световно правителство е посредством специално режисирани икономически кризи, в хода на които достъпните парични средства биват изземвани от оборота, и трябва да се предизвиква срив в паричната система на съответните държави. Най-сигурният начин да се разруши една нация, това е като се разложи нейната парична система! "Има една заблуда, че парите управляват света. Понякога не те, а волята кара земята да се върти. Кризата показа, че днес имате пари, а утре те не съществуват "!!!Ротшилд. През 1790 г. изрече думите, които остават в историята: Оставете ме да печатам и контролирам парите на някоя държава и не ме интересува кой пише законите и. В Европа е нужно тепърва да се подбужда неразбирателство между хората и народите, и най-вече расова и религиозна ненавист, за да се появят непреодолими раздори, които нито една християнска държава не ще може да превъзмогне, а и няма да може да намери поддръжка от съседните държави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 1
Патилан
преди 12 години
Поляка, говори за от 3 до 6 месеца.....напред!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
promanbg
преди 12 години
"...но дайте малко да гледаме в настоящето."Полякът говори за 10-20 години напред.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 12 години
Основната задча на европейския съюз е да обвърже европейските страни / особенно Германия - повеждала 2 войни в рамките на 30 г. / с такива норми и правила че да направи повеждането на войни невъзможно . Така че поляка си е много прав
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
Mavi Goz
преди 12 години
Разпадането на Евросъюза ще постави на карта съдбата на НАТО. Не знам дали Полша ще обяви война на Германия, но Турция и Гърция отдавна единствено НАТО ги спира да не се хванат за гушите...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
FINTA
преди 12 години
To и ние си имаме премиер, макар и не много прозорлив, но да се говори за война в европа е "Ъпсурт"-но! Все пак по-голямата част от Европа е в НАТО. За колапса на еврото съм съгласен, но какво-те биха обявили война на Германия, че имат да им връщат? Всички сме чели икономически теории, но дайте малко да гледаме в настоящето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още