IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жан-Клод Юнкер: Гърция се нуждае от допълнителна коригираща програма

Не обсъждаме излизане на Гърция от еврозоната. Това е глупава идея – няма начин, заяви премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер пред репортери

13:15 | 07.05.11 г. 14
<p>
	Гръцият премиер Георгиос Папандреу (вляво) разговаря с френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел на среща в Брюксел през февруари. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Гръцият премиер Георгиос Папандреу (вляво) разговаря с френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел на среща в Брюксел през февруари. Снимка: Ройтерс

Европейските държави може да осигурят повече помощ на Гърция, получател на първия спасителен заем в еврозоната, защото страната изпитва затруднения с ограничаването на дълговете си, които според някои инвеститори може да доведат до преструктуриране, пише Bloomberg.

„Мислим, че Гърция се нуждае от допълнителна коригираща програма”, коментира премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер, който председателства групата на финансовите министри от еврозоната, след непланирана среща на представители на ЕС снощи в Люксембург. „Това трябва да се обсъди в подробности” на тазмесечната среща на финансовите министри.

Гръцките облигации се сринаха след средата на април, когато Португалия стана третата страна от еврозоната, потърсила помощ, а германски официални лица дадоха да се разбере, че не биха са противопоставили на евентуално преструктуриране. Гърция отрече новината в германското издание Spiegel вчера, според която тя заплашва да се откаже от еврото.

„Не обсъждаме излизане на Гърция от еврозоната. Това е глупава идея – няма начин”, заяви Юнкер пред репортери. „Не искаме еврозоната да се взриви безпричинно.”

Гърция вече получи удължаване на спасителния заем тази година и политиците в Атина казват, че още едно удължаване ще помогне да се избегне по-широко преструктуриране. Допълнителната помощ може да включва увеличаване на 110-те млрд. евро спасителен заем или разрешаване на спасителния фонд на ЕС да изкупува гръцки дълг, както и облекчаване на условията на изплащане, обяснява неназован представител на ЕС след срещата.

Тези мерки може да срещнат съпротива в Германия и Финландия, където спасителните заеми предизвикаха политически полемики. Германия, която допринася най-много средства в спасителния фонд, поддържа опцията за преструктуриране, докато политиците отхвърлят варианта да отделят още средства от парите на данъкоплатците за спасителни заеми.

„Изключваме опцията за преструктуриране, която се обсъжда сериозно в определени среди на финансовите пазари”, казва Юнкер.

На срещата снощи са присъствали също финансовите министри на Франция, Германия, Италия и Испания и еврокомисарят по икономическите и паричните въпроси Оли Рен.

Освен темата за Гърция, в дневния ред е било спасяването на Португалия, бъдещият наследник на председателя на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, чийто мандат приключва през октомри, и подробности за програмата за борба с кризата от 2013 г., казва друг представител на ЕС.

Гръцкият финансов министър Георгиос Папаконстантину също е присъствал и е представил състоянието на гръцката икономика, посочват от финансовото министерство на страната. „Очевидно” не е бил обсъждан статутът на Гърция като член на еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 13 години
Ааа, не зад ухото, казано е - на ръката или на челото. Предполагам, защото е по-практично - ако е на челото има пряка видимост и достъпа е най-лесен. Мдааа...:"И той ще направи, щото на всички - малки и големи, богати и сиромаси, свободни и роби - да се даде белег на дясната им ръка или на челата им, та никой да не може нито да купува, нито да продава, освен оня, който има тоя белег, или името на звяра, или числото на името му. Тук е мъдростта. Който има ум, нека пресметне числото на звяра, понеже е число на човек, и числото му е шестстотин шейсет и шест."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Fiscalist
преди 13 години
Нищо не следва приятели. Вече няма мърдане, нещата са необратими. Ще работим за юдомасоните докато умрем. Потрайте още 10-тина години да ни сложат чиповете зад ухото, и вече ще е съвсем добре. Технологията вече я има, само не са я пуснали. За жалост, дори не се шегувам...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
georgitzanev
преди 13 години
Много добре казано.Само да се замислим какво означава тази безотговорност и какво следва след това!!??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
diado mrass
преди 13 години
Учудващата безотговорност в Еврозоната, трупана с години, неизбежно ще доведе до сериозни политически и икономически трусове. Тази участ стига рано или късно всяка организация, държава или структура, пропита от корупция и безнаказаност. Ставаме свидетели на безумна надпревара в икономическата несигурност между САЩ и Европа. Какви интересни времена, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още