IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джим Роджърс: Оставете Ирландия да фалира

Според 68-годишния инвеститор САЩ е застрашен от криза като тази в еврозоната в средносрочен план

15:24 | 07.12.10 г. 13
Автор - снимка
Създател
Джим Роджърс: Оставете Ирландия да фалира

Някои страни в Западна Европа са в несъстоятелност или имат сериозни затруднения при набавянето на финансиране за своите разходи. За да се сложи край на фискалната криза, те трябва да преструктурират дълговете си, заяви известният инвеститор Джим Роджърс по телевизионния канал CNBC днес.

В Брюксел в момента тече среща на финансовите министри на страните от Европейския съюз, които обсъждат начините за справяне с кризата с държавните дългове в еврозоната. В понеделник министрите на финансите от 16-те страни от еврозоната решиха да не вземат нови мерки чрез увеличаване на размера на европейския спасителен фонд или издаване на общи държавни облигации в еврозоната.

„Оставете Ирландия да фалира. Тя е в несъстоятелност, защо трябва германци, поляци, или който и да е друг, да плаща за грешките, допуснати от ирландските политици“, прикани Роджърс.

Той добави, че Гърция също е в несъстоятелност, Португалия има проблем с ликвидността, а страни като Белгия, Франция и дори Великобритания също имат фискални и други проблеми.

Неговите думи са в унисон със забележките, направени неотдавна от длъжностни лица от Германия и от членове на Управителния съвет на Европейската централна банка, които заявиха, че не е работа на ЕЦБ да спасява страни, които са на ръба на фалита.

„Това е сериозен проблем в западните страни и някой трябва да се справи с него“, заяви Роджърс.

Въпреки критиките си към еврозоната инвеститорът, който създава Quantum Fund заедно с Джордж Сорос през 1970 г., е купувал евро, когато курсът му е бил по-нисък.

„Купувам евро и със сигурност ще запазя позициите си."

Проблем с американския дълг?

Според някои валутни анализатори САЩ могат да се окажат в положението на еврозоната през 2011 г., в случай че не се вземат незабавно мерки за овладяване на растящия дълг.

„Знам, че САЩ е най-задлъжнялата нация в света“, посочи Роджърс, според когото състоянието на публичните финанси на страната е обезпокоително.

Други икономисти обаче са на мнение, че САЩ никога няма да изпадне в ситуация, при която държавните ценни книжа на страната да станат обект на спекулативни атаки заради статута на долара като резервна валута в света.

"(Правителството на САЩ) има възможност да емитира нов дълг дотогава, докато хората ще са готови да го купуват. Познавам хора, които казват, че в рамките на пет години САЩ ще изпадне в невъзможност да изплаща дълга си“, заяви Роджърс.

„Ще дойде момент, в който хората ще откажат да заемат на САЩ повече пари“, прогнозира 68-годишният инвеститор и спекулант, който е професор по финанси в Columbia University Graduate School of Business.

Той повтори страховете си, че инфлацията е започнала да се ускорява по целия свят, и че в крайна сметка ще засегне пазара на акции.

Според Роджърс лихвените проценти ще трябва да се вдигнат скоро, за да се спре увеличението на инфлацията, но вместо това Федералният резерв продължава „да печата пари“, посочва той.

„Преди година Федералният резерв говореше как ще започне да изтегля ликвидност до края на 2010 г., но сега е края на 2010 г. и вместо това те продължават да вливат ликвидност“, коментира още Роджърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 3
rosybabe
преди 13 години
Точно по тази причина няма нито една държава в ЕС да бъде оставена да фалира, защото кредиторите ще загубята много пари. Ще отпускат кредити, ще се продават облигации и и ще се печатат пари до като се срине цялата икономика. Банките са заробили цели държави но на практика нямат никакво обезпечение. Няма какво да вземат ако държвата спре да си плаща. Рано или късно алчните банкери ще трябва да отпишат тези пари мака да не им се иска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
no-credit
преди 13 години
Ами ако Ирландия се остави да фалира точно германци, британци и пр. ще платят за грешките на ирландските политици и банкери. Защото ще загубят отпуснатите кредити. И обратно, спасяването на Ирландия всъщност е спасяване на германски, британски и пр. кредитори и банки. За сметка данъците на няколко поколения ирландски граждани. Ирландски граждани, които са били толкова глупави, че да поемат такива огромни дългове. Но така е - Кредитът - модерното робствоЧудно колко малко хора го осъзнават това. Но ще стават все повече и повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още