IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Брюксел срещу Братислава

За своето напълно разумно решение да не подкрепи Гърция Словакия е критикувана от Брюксел, че демонстрира неуважение към идеята за „европейска солидарност“, пише Wall Street Journal

16:51 | 17.08.10 г. 13
Автор - снимка
Създател
Брюксел срещу Братислава

Словакия, най-новата и най-бедна страна от еврозоната, има брутен вътрешен продукт (БВП) от малко над 17 хил. долара на глава от населението, докато Гърция – "просякът на Европа" - е страна съосновател на единната европейска валута и се радва на БВП от над 29 хил. долара на глава от населението.

Миналата седмица новото дясно-центристкото правителство в Братислава гласува за оттегляне на страната от спасителния план за Гърция, приет от останалите членки на еврозоната. За своето напълно разумно решение сега Словакия е критикувана от бюрокрацията в Брюксел за това, че демонстрира неуважение към идеята за „европейска солидарност“, пише в коментар Wall Street Journal.

Словакия трябваше да плати малко над 800 млн. евро от спасителния пакет за Гърция на стойност 80 млрд. евро, които за такава малка страна в никакъв случай не представляват джобни пари. Аргументите за плащането на тази сума не направиха особено впечатление на словашкия премиер Ивета Радикова и в резултат участието на Словакия в спасителния план на ЕС и МВФ беше отхвърлено с 69 срещу 2 гласа.

От своя страна, новоизбраният финансов министър иска да съкрати бюджетния дефицит под 3% от БВП до 2013 г., в резултат на което благотворителността за Гърция остана в категорията на разходи, от които Братислава реши, че може да се откаже.

Таванът за бюджетния дефицит от 3% не е случаен, въпреки че повечето финансови министри в Европа изглежда са забравили това. Тази идея е заложена в Европейския пакт за стабилност и развитие, в който е договорено, че бюджетните дефицити страните членки на ЕС не трябва да надхвърлят 3% от БВП за всеки икономически цикъл. Словакия се опитва да постигне именно това, да подреди собствената си къща, преди да се съгласи да помага на тези, които не са направили това.

Словакия не демонстрира неуважение към идеята за „европейска солидарност“, а просто иска еврозоната да се придържа към стандартите, които сама е приела. Гърция е страната, която нарушава солидарността със Словакия и с всички останали страни от еврозоната.
 
„Не може да отпуснем на Гърция никакъв заем, преди да ги видим да започнат да си пишат домашното“, казва бившият премиер на Словакия Робърт Фико. Братислава иска Гърция да ограничи още повече социалните си разходи, а също и доказателство, че закъсалите европейски икономики са направили всичко възможно да си осигурят средства чрез финансовите пазари, преди да потърсят помощ.

Колкото до позицията на Брюксел, говорител на Оли Рен – европейският комисар за икономическа и валутна политика заяви, че Словакия не е заплашена от никакви юридически санкции за решението си да не подкрепи спасителния план за Гърция, но подчерта, че страната трябва да очаква „политически последици“, без да уточнява какви.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 0
smart-ass
преди 13 години
Браво и на чехите, че не искат и да чуват за евро. В крайна сметка, има още да се развиват докато стигнат нивото на "загниващата" Западна Европа. На словаците им беше рано да влизат в еврозоната. Да не говорим за Естония.Може би трябва да се добавят още критерии към тези от Маастрихт. Например БВП на човек номинално да е поне 80% от средното за еврозоната (Е16 - 25500 евра за 2009г.) и цените да са поне 80% от средните за еврозоната. Така няма да има силен натиск за ръст на инфлация, както и болка от това, че данъчната политика или лихвите са неподходящи. Искам да кажа, че да за да членуваш в отбора на богатите, трябва ти да не се чувстваш като абсолютен аутсайдер/луузер в него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
ПИЧ
преди 13 години
Браво на решението на Словашкото правителство и на тази жена Ивета Радикова (сякаш българско име носи).Останали са хората на позицията на твърдите финанси, на строгите бюджетни ограничения и простирането според чергата.Браво и за туй, че не се поддават на натиск от Брюксел и не *** подметките на брюкселските бюрократи.Хиляда пъти се каза, но евробюрократите не са разбрали, че не следв да се толерират страни, които не поддържат балансирани финанси, надявайки се някой да ги спаси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
smart-ass
преди 13 години
Браво на словаците. Много смело и разумно. С 800 млн. евро могат да си постоят, достроят някоя магистрала, да си пооправят още инфраструктурата и градския транспорт в Братислава или жп транспорта, да санират част от наследството от "СУЦЯЛИЗЪМА" и да инвестират в иновации и образование (за да се откъснат още по-напред от нас), а не да ги дават на мързеливите и задлъжнели гърци. Дано Словакия да не съжалява за това, че влезе в еврозоната. Ето и още една поука за нашите твърде амбициозни министри.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още