IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курсът на лева към еврото ще се променя само с ратификация на парламента?

Всички партии искат България да продължи по пътя към ERM II, но опозицията е твърдо против поправките на Менда Стоянова

15:03 | 29.01.20 г. 27
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em><span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Simon Dawson/Bloomberg</span></em></p>

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Премиерът Бойко Борисов поиска управляващите, заедно с БНБ, да подготвят такива поправки в законодателството, че промяна на курса на лева към еврото да става задължително с ратификация на парламента. Целта е да не отпада сегашната законова защита на фиксирания курс и след влизането на България във валутно-курсовия механизъм ERM II.

По-рано през деня стана ясно, че премиерът е възложил на финансовия министър Владислав Горанов да покани управителя на БНБ Димитър Радев, председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова, както другите партии, за да се вземе единно решение относно „всички страхове, които се опитват от опозицията да насаждат“.

"Вземете едно решение накрая, питайте и ЕЦБ - за всички страхове, които от опозицията се опитват да насаждат, да е необходимо ратификация от българския парламент. За да не кажат, че двама души, Горанов и Радев, управителя на БНБ, само биха могли да взимат подобно решение. Така че, днес и това го приключете, защото тези хора търсят единствено да си играят със страховете на хората", каза Борисов на заседанието на МС.

Някои експерти са на мнение, че всъщност това е единственият вариант страната ни да получи гаранции, че няма да има промяна на курса. Според други обаче в чл. 29 трябва се впишат задължително две ограничения/алинеи, според които валутният курс между лева и еврото при присъединяването ни към и участието ни в механизма на обменните курсове, да се запази на ниво от 1,95583 лева за евро. 

Припомняме, че през уикенда станаха известни намеренията на ГЕРБ за промени в Закона за БНБ. Поправките са внесени на 23 януари от председателя на парламентарната Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова и се отнасят за курса, при който България би приела еврото. 

В предложението на Стоянова е записано, че считано от датата на участие на България в механизма на обменните курсове (Exchange Rate Mechanism ІІ) официалният курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен съгласно параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за установяване на механизъм на обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997 г. и членове 1.1 и 17.1 от Споразумение от 16 март 2006 г. между ЕЦБ и централните банки на държавите членки извън еврозоната за определяне на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия етап от икономическия и паричен съюз.

На практика това е процедурата, по която всяка държава членка на Европейския съюз (ЕС) трябва да мине, за да приеме еврото. 

Това означава обаче, че други държави ще могат да искат промяна на валутния курс и решение за това ще може да се взема със съгласието на българския финансов министър и управителя на БНБ. Парламентът няма думата тук. Процедурата, макар и стандартна, е притеснителна, тъй като винаги заседанията се провеждат на закрити врата и тайно, а обществеността разбира едва след като решението е факт. В момента промяна на курса не може да има без санкцията на парламента.

През последните няколко дни и управителят на БНБ Димитър Радев, и финансовият министър Владислав Горанов, дори и премиерът уверяваха, че предложението за промяна на чл. 29 от ЗБНБ не застрашава борда, но въпреки това множество експерти и анализатори настояваха, че всъщност има проблем и той е сериозен. Оказва се също, че самата процедура по приемането на дадена страна в ERM II не е толкова ясно разписана, както се твърди и всъщност позволява тълкувания, особено в частта за това как се взимат решенията – дали с пълно единодушие, или с мнозинство, което са различни неща.

Днес се е провел и извънреден председателски съвет в НС, научи Investor.bg. На заседанието партийните лидери са постигнали съгласие, че България трябва да продължи по пътя към ERM II, но има разногласия по текстовете на Закона за БНБ, където е регламентиран курсът на лева към еврото до момента на приемането на единната валута.

По непотвърдена информация опозицията е твърдо против текста в сегашния му вид. Според наши източници доводите, че исканото прецизиране на чл.29 от ЗБНБ ще породи правен прецедент и би отслабило позициите ни спрямо европейските ни партньори, са напълно неоснователни. Според експертите е крайно време да се водят истински преговори и исканията ни да бъдат ясно поставени.

По информация на Mediapool финансовият министър е посочил, че „се работи по темата“ за това дали ще има гаранция в закона за защита на фиксирания курс. Според специалисти единственият сигурен за България текст трябва да включва парламентарна ратификация, за каквато говори и Борисов. Както вече казахме обаче, не е сигурно дали за подобно решение ще има съгласие от ЕЦБ и то в такива кратки срокове.

Спорната поправка в чл. 29 вече е в дневния ред на парламентарната Комисия по бюджет и финанси и ще бъде обсъдена утре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 11 rate down comment 2
studioaa
преди 4 години
Левът в момента не се търгува свободно на валутните пазари изобщо както е еврото, а БНБ позволява конвертиране на левове в евро и обратно у нас за банките с цел чуждите инвеститори да внасят/изнасят пари от страната. Как спекулантите да купят лева за да го шортнат при такава система. Това е очевидно невъзможно, няма да как шортнеш нещо без да го притежаваш или вземеш на заем от някой. В състояние на валутен борд с фиксиран курс спекулатите не могат да направят нищо, но когато курсът стане плаващ както в ЕРМ 2 нещата са съвсем различни. Не се заблуждавайте с илюзията, щом е издържал 20 години значи е непоклатим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 2
Andy`Z
преди 4 години
Ама вие наистина ли си мислите, че курса на лева/евро зависи от това какво пише в Закона за БНБ? Да, там е посочено минималното съотношение на покритие което трябва да има лева спрямо еврото, но това не означава че той /курса/ се определя просто така нормативно. Нали ако борда нямаше покритие спекулантите отдавна да са ни надушили. Преди години една датска банка се пробва да спекулира, ама пиха студена вода.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 4
крас
преди 4 години
НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАЙ ЖАБЧО, Това е театър , с който Менда и сие облъчват притесненото българско народонаселение набутало парите си в едни кухи финансови пирамиди каквито са банките които БНБ управлява. Преди да бъде гласувана промяната на чл. 29 от ЗБНБ касаеща фиксираният курс ЕВРО/ЛЕВ , за да влезем в ERM II трябва да бъде преодоляно изискването на чл. 44 ал. 1 от същия закон според което БНБ трябва да се съобразява и изпълнява разпорежданията на ЕЦБ !!!!!!!Член 44 ал. 1 от ЗБНБ Менда и тарикатите от БНБ нямат изобщо желание да го барат , така , че спи спокойно. НЯМА ДА ВЛИЗАМЕ В ERM II И НИКОЙ НЯМА ДА ТИ БАРА ПАРИЧКИТЕ В *** ФИНАНСОВИ ПИРАМИДИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 3
крас
преди 4 години
Най важното изискване на ЕЦБ за влизане на България в ERM II, е да и бъде предоставени права на контрол и разпоредителност върху управителя и управителния съвет на БНБ!!!НАПРАВЕНО ЛИ Е ТОВА?!ПРОЧЕТЕТЕ ЧЛ. 44 АЛ. 1 ОТ ЗБНБ И ЩЕ РАЗБЕРЕТЕ ДАЛИ ТОВА ИЗИСКВАНЕ Е ПРЕОДОЛЯНО ОТ ЗАКОНОТВОРЦИТЕ НИ: Чл. 44. (1) При упражняване на правомощията и изпълнение на задълженията си по този закон Българската народна банка, управителят и членовете на управителния съвет са НЕЗАВИСИМИ и нямат право да искат или да приемат указания от институциите, органите, службите или агенциите на ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, от Министерския съвет или от правителствата на други държави - членки на Европейския съюз, както и от други органи и институции. Министерският съвет и другите органи и институции по изречение първо нямат право да оказват влияние на Българската народна банка, на управителя или членовете на управителния съвет.(2) (Нова - ДВ, бр. 106 от 2018 г.) При установено тясно СЪТРУДНИЧЕСТВО с ЕЦБ съгласно чл. 7 от Регламент (ЕС) 1024/2013 ал. 1 не се прилага по отношение на ЕЦБ във връзка с изпълнение на задачите и по същия регламент.Въпросният чл. 7 от Регламент (ЕС) 1024/2013 касае само СЪТРУДНИЧЕСТВО между банковите надзорни органи в рамките на Съюза и за създаването на единна нормативна уредба за финансовите УСЛУГИ.НЯКЪДЕ ДА ЧЕТЕТЕ , ЧЕ ИЗИСКВАНЕТО НА ЧЛ. 44 АЛ. 1 ОТ ЗБНБ Е ПРЕОДОЛЯНО И БНБ Е ПРЕОДСТЪПИЛА ФУНКЦИИТЕ СИ НА ЕЦБ????НЯМА ТАКОВА НЕЩО!!!За какъв валутен курс тогава говорим и за каква промяна на чл 29 от ЗБНБ , когато най важното изискване за промяна на чл. 44 ал 1 от ЗБНБ не е настъпило. МЕНДА И КОМПАНИЯ НИ ВКАРВАТ В ЗАБЛУЖДЕНИЕ, ЧЕ НЕЩО ПРАВЯТ ЗА ВЛИЗАНЕТО НИ В ERM II, НО В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ ТЕ УМИШЛЕНО СПЪВАТ ПРОЦЕСА НА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НИ !!!Така ще продължаваме да пъшкаме в *** на една банкова система, която НЕ ДОПУСКА по никакъв начин друг освен ръководството на БНБ да има контрол над нея. Резултата от тези селски тарикатлъци го видяхме с отказаните ни евросредства както за магистрала СТРУМА , така и за ВОДНИЯ ЗАЕМ за който сътворихме и представлението ВОДНА КРИЗА. ЕВРОПА И СВЕТЪТ ВЕЧЕ НЕ СА СЪЩИТЕ , НО УПРАВЛЯВАЩИТЕ НИ ЗАКОНОТВОРЦИ НЕ СА СЕ ПРОМЕНИЛИ ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЕ. Дърпат ни само назад и назад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 8
studioaa
преди 4 години
"Никой от нас няма да допусне втори път да изживее и 1/10 000 от животът в България през жанвиденовата зима... "Щом сте загубили пари при Жан, значи дипломите ви не струват дори колкото хартията върху, която са напечатани. Такива тапии получени по партийна линия сме ги виждали вече. Девалвираният лев значи по-ниски цени в средносрочен и дългосрочен план, а кой не би искал това?? И тук все става въпрос да малка девалвация до 30% най-лошия случай. Аз лично не виждам как това би навредило значително на някого с изключение на тези, които имат жилищни кредити в евро...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 13 rate down comment 6
studioaa
преди 4 години
Жанвиденовата зима си беше перфектна - време за жътва на големи печалби малко след нея и не малко забавление по време на циркът, който се разиграваше пред парламента. България няма никакъв интерес ни държавен, ни частен от надценен/подценен лев, това което твоето семейство мисли е без значение и как ще се чувства също. Девалвирането на националната валута е мярка, чиято е цел е да се ограничи инфлацията, а не да се увеличава както твърдите... След като надухте 50 млрд. левов имотен балон последните 20 години няма друго лекарство за него освен девалвация, защото няма девалвация всички млади хора ще напуснат страната просто защото никой не е толкова луд, за да работи цял живот само за да си плаща сметките и вноската по жилищния кредит...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 9
Бидонойл
преди 4 години
Не се чувствай длъжен да отговаряш на Гущеров. Коментарите му не са издържани нито икономически, нито юридически. Единствената му цел е да паникьосва хората. Смята, че ЕС може да бъде разрушен "отвътре". Впрочем, засега няма никакъв успех. Включително и с последната му кампания. Преди малко минах покрай чейнджа на Графа, където почти винаги има дълга опашка. Днес имаше само няколко човека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 6
studioaa
преди 4 години
Ти мисли каквото си искаш, но все пак инвеститори/спекулати не са толкова наивни. Ако това наистина се случи никога няма да държа повече от 1000 лв в левове и ще си заявя тлъст левов кредит надявайки се инфлацията да го плаща, а не аз...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 10 rate down comment 5
studioaa
преди 4 години
Предложението ти е меко казано безумно от икономическа гледна точка. Ако България се оттегли от механизма това значи признание, че левът е надценен и новината за това значи край на валутния борд и фиксирания курс защото след като всички разберат, че левът е надценен всички ще се втурнат да го продават и да обръщат спестяванията си в евро или други валути, а банките яко ще надуят лихвите по кредитите в лева за да се защитят. Не може да има такова нещо оттегляне защото то значи почти сигурен крах на борда и фиксирания курс...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 23 rate down comment 3
studioaa
преди 4 години
", че промяна на курса на лева към еврото да става задължително с ратификация на парламента. Целта е да не отпада сегашната законова защита на фиксирания курс и след влизането на България във валутно-курсовия механизъм ERM II."Това обаче не е разрешено, след като влезем в ERM || курсът на лева трябва да стане плаващ спрямо еврото т.е. абсурд е парламентът за заседава всеки работен ден само за да определи курса на лева... Да го кажат направо, че гроздето е кисело, и няма да я бъде таз еврозона и да се приключва въпроса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още