IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Василев: България влиза в дългова спирала

На държавата не й е работа да управлява летища, най-добре е да предостави управлението на световен и модерен оператор, смята бившият вицепремиер

09:11 | 14.06.16 г. 32
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

Бившият вицепремиер и министър Николай Василев е на категоричното мнение, че България влиза в дългова спирала.

По думите му са се сменили много правителства, при които нямаше бюджетни дефицити, но всички правителства в последните осем години управляват икономиката така, че да има бюджетни дефицити. 

„Скоро ще има утрояване на дълга само за 8 години, което е много неприятно“, заяви в предаването Деня ON AIR Николай Василев. Той предупреди, че някои от най-големите държавни катастрофи са именно след дългови кризи.

"В добрите години трябва да има излишъци, за да може всяка година държавата да е по-малко задлъжняла от предходната", обясни икономистът. 

Гостът на Bulgaria ON AIR коментира и ползите от предстоящата концесия на Летище София. Според него синдикатите не са прави, като се обявяват против концесията на летището, като единственото важно нещо в случая е, че са се събудили. „Ако промените цифрите, те пак ще са против“, отсече експертът.

"Важният въпрос е правилно ли е да се концесионират летища и пристанища, а отговорът е категорично - да. Ползите са много. Знам как трябва да изглежда модерно летище през 21 век. За мен новият терминал не попада в категорията на атрактивните летища по света. Летището е празно и скучно", коментира Николай Василев.

Той изрази мнение, че „на държавата не ѝ е работа да управлява такива обекти и е най-добре да предостави управлението на световен и модерен оператор".

Според Василев не може да се говори за евентуално оскъпяване на летищните такси и билетите.

„Летището трябва да събира такси, но това не означава оскъпяване на билетите. Против са тези хора, които традиционно са против всякакви концесии от 25 години. Министерството трябва да концесионира летището по най-професионалния и прозрачен начин. След две години няма да познаем този терминал", посочи икономистът.

Николай Василев е един от лекторите на тазгодишното Лятно училище на тема „Инвестиции“, организирано от Фондация „Атанас Буров“ и Българска фондова борса-София АД. Училището ще се проведе между 26 август и 2 септември 2016 г., а срокът за записване на студентите, желаещи да участват, изтича на 19 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 28 rate down comment 15
misanthrope
преди 8 години
Тъжно е, когато погледна тук и не видя и един нормален коментар. Само конспирации за масони,евреи и всички са маскари.Зле!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 25 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
Скоро ще има утрояване на дълга само за 8 години, което е много неприятноА по нататък...?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 30 rate down comment 7
bgMan
преди 8 години
Такива екс"перти" като тоя да питат Борисов всеки ден по 10 пъти дали това е вярно и да спорят с него, а не да приказват по медиите.Не че не вярно, обаче Ники Василев е поредния масон, когото ГЕРБ отрязоха от държавната хранилка и заради това ги плещи подобни. Да го пуснат пак да източва нещо отнякъде и веднага ще заеме срещуположната позиция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 3
888
преди 8 години
А няма ли да е по евтино и лесно да бъдат премахнати , все-пак не са повече от 1000 човека.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 12
Атанасио
преди 8 години
Анархистите либерали си вярват наистина ,че ''невидимата ръка'' регулира всичко и няма проблем 99% частна собственост ако има прогресивно корпоративно облагане и семейно като Франция Един нобелист по икономика го каза хубаво ,че по-лошото от държ.монопол е частният Аз харесвам капитализма като регулирана пазарна икономика но неолиберализма особено във финансовият капитализъм е престъпление срещу човечеството и съм обяснил започвайки отдалече с една статия на Bulgaria On Air THE INFLIGHT MAGAZINE - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1752811994997027Това което трябва да се знае от всички човеци е ,че всеки трябва да отговаря за делата си пред Бог - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1757314501213443Тъй като трябва да отговаряме Бог в определеното време изпрати Сина Си Христос да ни обясни Божията воля и закон и да ни призове към покаяние
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 51 rate down comment 14
Dimat
преди 8 години
Абе,защо не вземете да дадете цялата държава на концесия...на световните банкстери,че най-после да мирясате!Я вижте,как бурно се развиват нещата които са дадени на концесионери,например,добива на злато - печалбата изнесена от концесионера,подкупа за политиците пробутан под формата на някакъв си процент и половина,а замърсяването на околната среда,за сметка на наколното аборигентство.Това е само един пример,измежду многото.Ето така,всичко ще бъде разграбено,а оФФФчия "народ" прокуден извън страната,като гастарбайтери - отвсякъде гонени,навсякъде крадени и оплювани.Ама,никой не е му е виновен на "народа" - стои,блее,като метилява уФсЪ и чака следващия грабител,"наш",избран от него,или чужд.Я да му ударим едно юнашко "бе-е-е",че да стреснем света!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 51 rate down comment 5
крас
преди 8 години
НИКИТО Е ЯСЕНСпомняме си КРИМИНАЛНИТЕ "продажби" на БТК, на ФАРМАЦЕФТИЧНИТЕ ЗАВОДИ, на ЕПТ-та ...ЦАРСКИТЕ ЮПИТА И МАДРИТСКИЯ ТАРИКАТ ИЗВЪРШИХА ТАКОВА ПРЕДАТЕЛСТВО КЪМ НАРОДА ЗА КОЕТО В ЕДНА НОРМАЛНА ДЪРЖАВА НАКАЗВАТ СЪС СМЪРТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 34 rate down comment 24
крас
преди 8 години
БЪЛГАРИЯ ЩЕ ИЗЛЕЗЕ ОТ ВАЛУТНИЯ БОРД ПО НАЧИНА ПО КОЙТО ГО НАПРАВИ ПРЕЗ 2001 ГОДИНА АРЖЕНТИНА!!Цялата мимикрираща политическа класа ще бъде издухана!Вятъра на промяната в геополитически план вече е задухал!С ЕС нещата саприключили!Промените в САЩ ще отключат процеси на разпад на изградената от тях мрежа от сателитни държави сред които сме и ние!ДОНАЛД ТРЪМП Е НОВИЯ ГОРБАЧОВ !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 62 rate down comment 3
SS-23
преди 8 години
Николай Василев: България влиза в дългова спирала---Аз ще го кажа по друг начин - България окончателно е оставена в ръцете на ..."Дявола". Властимащите от всички бои и спектри, използват моментното си положение за изтъргуване на личното си позициониране в бъдещето, чрез унищожение на държавата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 71 rate down comment 15
Kosto
преди 8 години
Значи, понеже летището ти се струва "празно и скучно" трябва държавата да го даде на чужда фирма? По същата причина държавата даде ключови фирми и цели отрасли, със сигурни приходи на чужди фирми, защото бяха безцветни и скучни. Сега произвеждаме гастарбайтери...Но пък ще заселваме бежанци. Това е все едно да продадеш собствения си "скучен" магазин, за да бъдеш после портиер или касиер в чуждия. Става от страшно по-страшно с такива икономисти-родолюбци. Единственото което са усвоили на чина е "как да продам нещо чуждо(държавно), срещу комисионна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още