IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Скоро в България ще има по-високи данъци

Има разминаване между предлаганата заетост и броя на квалифицираните за тази заетост кадри, твърди Мика Зайкова

08:44 | 05.02.16 г. 72
Автор - снимка
Редактор
Експерти: Скоро в България ще има по-високи данъци

Структурният дефицит в икономиката неизбежно ще доведе до по-високи данъци. Това коментираха в "Денят ON AIR" финансовите експерти Любомир Дацов и Мика Зайкова.

Дефицит под 3% както на касова, така и на начислена основа показват окончателните данни за изпълнението на държавния бюджет към края на 2015 г.

По думите на Дацов предварителните прогнози на правителството се оправдаха заради икономическия растеж и по-голямата заетост. 

Според Зайкова обаче пазарната икономика има структурен проблем, изразен в разминаването между предлаганата заетост и броя на квалифицираните за тази заетост кадри.

„В България има 279 хил. безработни и 100 хил. работни места за хора с висока работна квалификация", обясни тя.

2/3 от икономическия растеж в страната са формирани от износа, а другата 1/3 идва от еврофондовете, където се ползва и неквалифицирана работна ръка, посочи от своя страна Дацов.

По думите му лошото в случая е, че тези показатели предполагат да няма дефицит, което е въпрос на политическо решение. "Такъв икономически растеж и такова състояние на заетостта биха изравнили балансите в бюджета на държавно ниво", поясни финансистът.

„При структурен дефицит от 2,5% имаме съществен проблем. При тази ситуация ще трябва или да оптимизираме държавните разходи с тези 2,5 %, или да вдигнем данъците. По-скоро няма да бъдат оптимизирани разходите и ще станем свидетели на постоянен натиск за увеличаване на данъчната система“, поясни още той.

Експертите коментираха и темата за новия закон за обществените поръчки, който депутатите гласуваха във вторник.

„Законът за публичните финанси отваря врати за харчене на пари. Премахва се ограничението за таван на дефицита. Досега се допускаше да се надвишава тавана само при реформи с осезателен фискален резултат. Сега структурният дефицит може да се нарушава при инвестиционни проекти, които в дългосрочен план щели да дадат положителен ефект. Преди никой не смееше да си помисли, че ще се стигне до дълг от 60%, а вече се говори за процедура, ако надвишим дълга", заключи по темата Мика Зайкова.

Вижте видеото в сайта на Bulgaria On AIR!

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
линка към видеото е счупен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 4 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
рентата(не наема) не се облага
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 5
data
преди 8 години
доста елементарни съждения
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 6 rate down comment 0
scott
преди 8 години
виж ся, ако се перефразира един виден наш съфорумник, трябва да се каже, че ДАНЪЧНАТА СИСТЕМА Е СГРЕШЕНА....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 17 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
Ааа тука яко меринджеи. Имотния данък им бил малък, за това нямало пари за пътища, рентиерството трябвало да се обложи... АЛОУ има ли някой? Имотния данък няма нищо общо с пътищата и чистотата. Има си пътен данък за колите, има си данък смет за сметта, има си винетки. Имотния данък влиуза у джобето на общината да рани дебели лелички и да се краде. Рентата си се облага с 10% (друг е въпроса колко се крие) и си има 10% нормативно признати разходи, които са си напълно ОК. А имотния данък.. колко да е малък? Плащам 120 кинта за съвсем обикновен апартамент. Колко да е? После, тоя имотен да данък е капка и да го удвоиш, ДДСто ДОДа корпоративния, това пълни хазната. И накрая, Дацов човека ви казва, при тези показатели, НЕ БИ ТРЯБВАЛО да има дефицит!!!! Демек казва "Баце оливаш се, крадни ама с мярка"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 8 rate down comment 1
salaga
преди 8 години
В многобройните си коментари звучиш като *** държавен чиновник, надвесен над яслата.Не ми е съвсем ясно наистина ли си такъв, или думите ти са тънка провокативна ирония, което би ми харесало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 3 rate down comment 6
data
преди 8 години
По принцип няма универсална данъчна система . Има такава която е подходяща за дадена страна . Та за страна като Бг пропорционалната данъчна система доказано работи и нищо не пречи тази система да се комбинира с по правилно облагане на не производствените активи .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 9 rate down comment 0
comet
преди 8 години
Съгласен съм че взимането на дълг от администрацията е престъпление към народа, и не съм съгласен че ББ (и подобните край него) нещо друго разбира, освен да прави каквото му подскажат (ония, дето му уредиха дъщерята на приятна работа там у тях си).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 20 rate down comment 0
panther
преди 8 години
Аз по принцип подкрепям високи и стъпаловидни данъци, въпреки че ще съм от "ударените" от такива данъци. Но такива данъци може да си позволи работеща държава. Държава, която контролира нормално събирането им и/или където населението е научено че данъците се плащат срещу видими разултати. Тук нито има контрол, нито има "дисциплинирано" население, нито има резултати, които да те стимулират да плащаш, никакви стимули, нито позитивни, нито негативни.Вдигането на преките данъци в България ще доведе много бързо до: намаление на инвестициите, които и без това не са големи, изнасяне на част от чуждите фирми, връщане на голяма част от малките фирми в сивия сектор, емиграция на още до 500 000 души навън и после тая държава може да я закрият...ПС: Имам кола и апартаменти и ще имам наследствени земеделски земи на добро място (дано не е скоро) и винаги съм работил в частния сектор.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 8 rate down comment 5
data
преди 8 години
а при земеделската земя нещата са сведени до идиотизъм : там не се облага нито дохода , нито източника му
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още