IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП изготви указанията за деклариране на данък "уикенд"

За ползване за лични нужди ще се смята и предоставянето на служебни коли за придвижване от месторабота до местоживеене

17:09 | 25.01.16 г. 12
НАП изготви указанията за деклариране на данък "уикенд"

От НАП посочват и три хипотези по отношение на деклариране на покупките като част от стопанските активи.

Първата третира случая, когато данъчно задълженото лице закупи дадена стока и я запази в частното си имущество, макар и да я ползва едновременно за икономическата си дейност. В този случай за ползването на стоките за икономическата дейност не се начислява ДДС.

Това означава, че например за автомобил, за покупката на който не е приспаднат данъчен кредит, не трябва да се включват разходи за изхабяването му.

При положение, че данъчно задълженото лице остави покупката в своите фирмени активи, но използва част от активите за лични нужди, тази част не попада в приложното поле на системата върху добавената стойност.

На трето място, ако дадена стока се използва и като служебен актив, и за лични нужди, то частта, ползвана за различни от икономическата дейност цели, се приравнява на възмездна доставка и за нея се дължи ДДС, става ясно от обясненията на НАП.

В своите указания данъчните посочват още, че ако дадена стока, която е включена в стопанските активи на задължените по ЗДДС лица, се използва и за лични нужди, има две правни възможности.

От една страна лицето може да приспадне изцяло данъчен кредит за стоката и да начислява данък за доставката на услугата по ползването на стоката за лични нужди, а от друга - да упражни правото на данъчен кредит за стоката и съпътстващите ползването й разходи в пропорция, съответстваща на пропорцията на използването на актива за стопанската дейност и за лични нужди.

Това означава, че при покупка на актив, за който е платен ДДС в размер на 2 хил. лева и при намерение за ползване за лични нужди този актив да се ползва в 20% от времето, задължените лица могат да приспаднат данъчен кредит в размер на 1 600 лева и да не облагат личното ползване.

"Този избор изглежда удачен и когато става въпрос за актив, чието използване е до такава степен смесено и трудно разграничимо, че проследяването и разделянето на стопанското от частното ползване е практически невъзможно или прекомерно затруднително, например едностайно жилище, в което лицето едновременно живее и работи", записано е в обясненията на Агенцията.

Данъчните признават, че за някои активи начинът на ползване може да претърпи промени и тогава за по-коректно определяне на пропорцията данъчно задължените лица могат да отложат правото на приспадане на данъчен кредит за срок, в който да проследят личното ползване на активите.

"Препоръчително е в този случай отлагането на приспадането да е не по-малко от шест месеца с оглед определяне на относително стабилно съотношение на ползването", записано е в указанията.

Ако обаче е ясно, че активите ще се ползват трайно и за лични нужди, данъчно задължените лица могат веднага да упражнят правото си на данъчен кредит в очакваната пропорция на ползването му. След шест месеца, ако пропорцията на реалното ползване е различна, лицата могат да коригират и ползвания данъчен кредит.

Тези сметки са приложими и по отношение на преките разходи във връзка с предоставянето на активите за лично ползване.

В указанията на НАП можете да видите как се изчислява данъчната основа при покупките, които попадат в приложението на данък "уикенд".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 25 rate down comment 2
albundy
преди 8 години
Успех да го съберете тоя данък уикенд :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 3
Сините камъни
преди 8 години
Служебните коли на МС, президентсво, НАП, НС, те като какви да ги водим в нашите книги, щото ние ги плащаме?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още