IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МФ предлага прагът за плащания в брой да падне до 5 хил. лв.

Ако промените в Закона за ограничаване на плащанията в брой бъдат приети, ще влязат в сила от 1 януари 2016 г.

16:02 | 14.09.15 г. 41
Автор - снимка
Създател
МФ предлага прагът за плащания в брой да падне до 5 хил. лв.

Министерството на финансите (МФ) предлага да се намали размерът на плащанията, над който те трябва да се извършват по банков път, на 5 000 лв. от текущите 15 000 лв. Това е записано в предложенията за изменение на Закона за ограничаване на плащанията в брой посредством промени в Закона за корпоративно подоходно облагане (ЗКПО). Те са публикувани за обществено обсъждане на сайта на финансовото министерство до 26 септември.

Ведомството предлага нормативно регламентираният праг за ограничение на плащания в брой в страната да бъде намален от 15 000 лв. на 5 000 лв. като мярка за ограничаване на сивата икономика.

„Предлаганото допълнително ограничаване на плащанията в брой е в съответствие с наложилата се практика в държавите членки на Европейския съюз, където прагът за ограничаване на плащанията в брой е в диапазон от 2 000 до 3 000 евро“, аргументират се вносителите.

Предлага се плащанията на територията на страната да се извършват само чрез превод или внасяне по платежна сметка, когато са на стойност, равна на или надвишаваща 5 000 лв. или на стойност под 5 000 лв., представляваща част от парична престация по договор, чиято стойност е равна на или надвишава 5 000 лв.

Ограничението обаче ще се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 5 000 лв. по курса на Българската народна банка в деня на плащането, става ясно от мотивите.

„Мярката ще стимулира текущото отразяване на паричните потоци чрез първични счетоводни документи и ще способства за минимизиране на разплащанията в брой по сделки между лицата, участници в стопанския оборот“, допълват от МФ.

Предложените промени в законопроекта няма да доведат до необходимост от допълнителни финансови средства за бюджета, а проекта за промени в Закона за ограничаване на плащанията в брой се въвеждат норми на правото на ЕС, поради което е изготвена справка за съответствие.

В преходните и заключителни разпоредби на проекта за изменение и допълнение на ЗКПО е записано, че ако падането на прага до 5 000 лв. бъде прието, то това ще стане от 1 януари 2016 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 9 rate down comment 0
Longin
преди 8 години
аз не предлагам , а констатираместествено че сам човек е безсилен, но не е безсилен когато и ако прекрачат границите на дома му - престъпници или правителство, за разлика от ако няма оръжиеа ако всеки мъж си има оръжие вкъщи -това неизбежно поражда и прилежащата с него отговорност вкл. и връзката отдолу-нагоре в организацията на обществото която сега е доста пожелателнаоня случай с професора е тъжен, но не е съвсем по темата -човек ако е публична личност (щом дава пресконференции) може и тряба да носи отговорност за думите си пред тия дето му дават заплатата..както и ако излезе с пистолета си на публично място и започне да стреля - ще си носи отгроворносттатемата е за кеша бтв
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 23 rate down comment 0
studioaa
преди 8 години
Прав си единствената държава, която се страхува от кеша е тоталитарната. Цялата тази глупост е с една единствена цел, постепенно премахване на базови права и свободи под претекст за постигане на "социална справедливост", "равенство и братство", "спасяване на белите мечки", или "борба с промените в климата" или още по-лошо "расова справедливост".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 32 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Пичове, събуждайте се и започвайте да гребете срещу това, което ви носи към кланицата! Аз, старото мазно сомуне Мави Гьоз ви го казвам! Казвам ви го отдавна, но в чугунените глави трудно влиза нещо меко като softminds... хаха! Спрете да търсите комунисти, защото това, което ви нахлузиха, докато се борихте с такива като мен, вече ви е до сливиците! Като начало - честито! Честита ви ислямска толерантна Европа, честит ви порно-гей- социализъм, честит ви свободен пазар! Наздраве!Аз съм вече в свободен полет - готов съм за излизане от пистата... Вие обаче къде отивате? Хахаха....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 15 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
"Един единствен човек е безсилен срещу държавната машина със или без оръжие."Това изобщо не е вярно!Ти ако си изпълнител във въпросната държавна машина и добре знаеш, че отиваш да изпълняваш *** нареждания и да ги налагаш със сила при някой въоръжен как би постъпил?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 19 rate down comment 0
Hammer
преди 8 години
Напоследък често чета за опити на правителства да ограничат кеша в различни георгафски ширини. Мисля, че в Швеция не можеш да заплатиш в кеш за автобусен билет, в Лондон също,а Израел целят да премахнат кеша изцяло. В някои страни не можеш да заплатиш в кеш за нова кола. Със сигурност ще ставаме свидетели на още повече опити на още повече правителства да намалят или дори премахнат кеша. Ще ни се представят като причини как така намалявала сивата икономика, колко по-удобно било и т.н. Всичко това са глупости и система без кеш ще заприлича твърде много на въпросната 1984.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 25 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
В идните години ще става все по-трудно буквално да си извадиш парите от банката. Веднъж попаднали в банка, парите се превръщат в "пиксели" и за да излязат обратно в кеш, ще трябват хиляди обяснения и оправдания защо всъщност не може (не трябва) да бъдат кеш, затова КЕШИРАЙТЕ! Единственият начин да лъсне скритата огромна дупка е като си приберем парите от банките... докато все още можем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 2
studioaa
преди 8 години
Това, което предлагаш е абсурдно. Един единствен човек е безсилен срещу държавната машина със или без оръжие. Трябва да съществуват конституционни механизми, които защитават отделния гражданин от държавната машина, особено когато тя се използва като средство за репресия на опозицията. Например преди няколко месеца един нобелов лауреат беше уволнен от работа, защото на една пресконференция се пошегувал с това "че жените не стават за научни работници". Това е скрита репресия на несъгласните със "лебералните" ценности. В ЕС имаме случаи на опити за конфискация на частни имоти с цел ползването им за настаняване на бежанци. Как ще се защитиш от такова нещо?? Ще вдигнеш бунт??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 15 rate down comment 1
supertrader
преди 8 години
Пак ще се разплащат, мафията се разплаща само по банков път не знаеш ли. Мафията си има банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 10 rate down comment 1
supertrader
преди 8 години
Пак ще се разплащат, мафията се разплаща само по банков път не знаеш ли. Мафията си има банки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 0
Longin
преди 8 години
човек или група могат да се защитят от репресивни правителства или диктатори. само с лично оръжие, не с кешсамо които има собствено оръжие е наистина свободен ( ...от репресивни правителства или диктатори. )като отнесеш двама трима от следващия ЧК със себе си - ще се замислят дали ще има пак Народен Съд- а кеша - удвоява ти го Бойко и голифрена Горанов - и си наполвина по беден... ако нямаше борд дали немаше да го направят това, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още