IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Панайотов: Към момента няма основание за отнемане на лиценза на КТБ

Поставената под особен надзор банка заслужава да бъде оздравена, смята председателят на Съвета на директорите на Асоциация „Банка на годината“

12:17 | 04.08.14 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Панайотов: Към момента няма основание за отнемане на лиценза на КТБ

Няма основание за отнемане на лиценза на КТБ и предсрочно изплащане на депозитите на вложителите, заяви в ефира на БНТ председателят на Съвета на директорите на Асоциация „Банка на годината“ Валентин Панайотов.

Според него всички анализи кога трябва да започне изплащането на влоговете в поставената под специален надзор банка са на втори план, а първото нещо, което трябва да бъде оценено, е дали тази банка да бъде оздравена.

Експертът обаче беше категоричен, че ако КТБ бъде оставена да не работи до декември, тя ще фалира от само себе си и ще се „срине под собствената си тежест“. Базирайки се на доклада на квесторите на БНБ в банката, Панайотов смята, че КТБ заслужава да бъде оздравена.

Данните в документа показват, че към момента, когато започва масовото теглене на средства, тя е била в много добра кондиция. Доказателство за това е и фактът, че само за пет дни банката е изплатила 1 млрд. лева.

Председателят на Съвета на директорите на Асоциацията „Банка на годината“ посочи още, че в Европа правителствата имат специално отношение към системните банки и то се изразява в това, че не ги остават да фалират.

„Правителствата априори подкрепят системните банки с различни методи“, заяви той и посочи, че не вижда нищо лошо държавата да помогне за спасяването на четвъртата по големина банка в страната.

Според Панайотов са популистски коментарите, че за оздравяването на КТБ ще бъдат използвани парите на данъкоплатците, посочвайки, че парите във Фонда за гарантиране на влоговете са от вноските на банките.

Припомняме, че първоначално плановете за оздравяване на КТБ включваха да бъдат използвани парите от фонда, а част от лошите заеми на банката да бъдат изкупени от държавната Българска банка за развитие (ББР).

Във фонда има малко над 2 млрд. лева. Панайотов заяви, че банките имат готовност да „предплатят още 2 млрд. лева“ и с тези средства КТБ може да бъде оздравена.

Панайотов посочи още, че данните на БНБ като цяло показват, че през последното тримесечие, ако бъде изключен казусът КТБ, българската банкова система е в добра и не по-различна кондиция от първото тримесечие на 2014 година или спрямо същото тримесечие на 2013 година. 

Темата за КТБ можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
Людени
преди 9 години
Така .... когато се преплитат "няма основание" и "няма възможност (средства)" от едно друго писмо .... става сложно !!Един достоен казус !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 1
cashman
преди 9 години
Тук вече наистина и децата взеха да се смеят. Онзи ден ги слушам на улицата да коментират, че "онази банка била затворена, но била добре, а не дават парите. То не смях ами...по-голяма глупост от фалирала е само, ако и вземем лиценза не бях чувал. Ще я затворим месеци и ще я проверяваме, но не сме и отнели лиценза и фонда няма да плаща още.Ооо, свещенна тъпота-ЕК са изумени, не са виждали такива финансови корифеи или са им ясни. Като вземеш кредит от банка и не го върнеш в срока, пита ли те някой или ти продават обезпечението и всичко друго е въпрос на отделни искове и дела? Тъй като става въпрос за банки, нека да действа друг закон, но затворена ли е месец-плащай, което е гарантирано, а после разследвай, колкото искаш, и ако се прецени, че е системна, или че липсата на ликвидност е умишлено предизвикана-подкрепи я и търси отговорност по закона на виновните. Ако пък сама е изпаднала в тази ситуация, поради лошо управление или злонамерени действия-лиценза или национализация. Има начини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
Именно де,1) Изискуемо задължение може да се тълкува (Щото то е изискуемо, след като е безсрочно и някой си е поискал и не си е получил, ама след като банката е затворена, не можеш да си поискаш и не е ясно дали е изискуемо. Следва можеби да им пратиш нотариална покана да си ти дадат парите от влога)2) Пряко свързано с финансовото състояние на банката ( т.е. ако изсимулират срив в системата, няма да имаш основание да им вземеш лиценза)3) Приемлив период от време :)Така че, това е МОЖЕ ама надали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 13 rate down comment 1
Натрий
преди 9 години
Чл.36 ал.2 от Закона за кредитните институцииБългарската народна банка задължително отнема издадения лиценз набанка поради неплатежоспособност, когато:1. не изпълнява повече от 7 работни дни свое изискуемо парично задължение, ако това е пряко свързано с финансовото състояние на банката и по преценка на БНБ не може да се очаква изплащане на изискуемите парични задължения в приемлив период от време, .......Смятам, че в закона е ясно казано - не плаща 7 дни. Толкоз. Въпросите са по-нататък "по преценка на БНБ" и "приемлив период от време".Е какво излиза? Щом БНБ не е взела още лиценза, да не би да преценява, че ще има плащания? И кога? Кога ще прецени? Нямам нищо общо с банката. Обаче имам общо с държавата. Все още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
С повече постоянство ще се постигне поставената от чехльовците задача - фалит на КТБ. Началната фаза на абордажа не дава никокъв повод за съмнение относно целите на предприетата офанзива от "независими" държавни институции. Отново ще напомня първоначалните изявления на Искрата за фалит, отстраняване на мажоритарния собственик, нов закон и пр. Та ако продължава мотането, банката, оставена на "професионалното" управление на квесторите, ще бъде докарана успешно до просешка тояга. И когато това стане факт, ще се предложи на акционерите, още по-добре само на някои от тях, да се опитат да вдигнат скелета към живот. И БНБ ще вдигне ръце в скрито задоволство - "Ами нали сами виждате, не се получава...". Та така с нашите гангстери, работят културно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
misanthrope
преди 9 години
В думите ти има логика, обаче не е и съвсем така. Банката може да откаже да плати щото и е кеф. Примерно казват "ами в момента ни трябват пари, айде бегай при ФГВ" Т.е. ако пък стане прекалено лесна работата, банките ще почнат да злоупотребяват с това. Варианта би бил, ако банката откаже плащане, автоматично да се обявява в несъстоятелност и да се назначават синдици, Това обаче значи че и *** щеше да е в несъстоятелност вече, защото отказваше да плати за няколко часа. Ами ако банката затвори но не отказва да плати ( напр. казват имаме срив в системата или нещо такова? Тогава какво? Материята не е лесна и наистина е нужно прецизиране, защото не може да не ползваш оборотните си пари 6 месеца, но по-лекичко трябва и по-внимателно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 20 rate down comment 2
Спящият бик
преди 9 години
Юристите ще кажат дали Директивата на ЕК има старшинство над нашия закон, но отсега е ясно, че законът не струва. Единственото, което той гарантира е възможността да не се плаща на вложителите с всевъзможни юридически и процедурни хватки. Не такъв трябва да е духът му обаче и аз съм сигурен, че не! Фактическата несъстоятелност на една банка започва да тече от момента, в който отказва да плати - другото са приказки за наивници! Средствата за живот на много хора са блокирани в банката, а те им казват "ще почакате"?! Колко да почакат? Как да живеят и работят без парите си - като магарето, което тъкмо се научило да не яде...?Нямам депозити в банката, нито акции, нито кредити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 2
Натрий
преди 9 години
Какво значи "системна банка", че не можах да намеря определение? Или това просто значи "голяма банка" и пак се връщаме до познатото "твърде голяма, за да фалира", което е най-малко дебелоочие.Сега обаче положението е такова, че, за да си получат хората парите, БНБ трябва да я обяви в несъстоятелност. От там обаче, чакат одита, който не се знае колко ще продължи. И така не се знае докога. Значи законът за гарантиране не е преценен добре! Когато има искане за теглене и то не може да се изпълни - ами да влиза Фонда и то в разумни срокове! Вложителите какво ги интересува каква е дупката в банката? Фонда да си ги гледа тези неща, след като плати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 17
Людени
преди 9 години
Хайде .... раздавайте на вложителите "баучери", купони .... или каквото ТАМ сте решили !Стига сте я Дъвкали темата !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 7
s3
преди 9 години
Абе човекът го е казал: Според него всички анализи кога трябва да започне изплащането на влоговете в поставената под специален надзор банка са на втори план, а първото нещо, което трябва да бъде оценено, е дали тази банка да бъде оздравена. ...Разбирай, какво ги гледате депозитите, те да си налягат парцалите. По-важно е да се види какво ще се прави с банката. Явно има много по-важни неща в една банка от депозитите, предполагам кредитите. Може би човекът това и намеква, дайте да видим първо с кредитите какво ще се прави и колко ще се опрощават :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още