IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каролев: Да се даде възможност на акционерите в КТБ да попълнят ликвидността

Икономистът е против идеята банката да бъде оздравена с пари от Фонда за гарантиране на влоговете и ББР

09:27 | 24.06.14 г. 19
Каролев: Да се даде възможност на акционерите в КТБ да попълнят ликвидността

Трябва да се даде възможност на акционерите на Корпоративната търговска банка (КТБ) да запълнят ликвидността на банката, смята икономистът Владимир Каролев. Пред „Нова телевизия” той препоръча в 10-дневния срок, определен от БНБ, да бъде оценено каква е ликвидната недостатъчност и да се предложи на съществуващите акционери да запълнят „дупката”.

„Не съм съгласен частна банка да бъде спасявана с държавни пари”, допълни още Каролев, коментирайки намеренията банката да бъде оздравена със средства на държавната Българска банка за развитие (БРР) и Фондът за гарантиране на влоговете.

Икономистът беше категоричен, че банката е добре капитализирана, „не е фалирала, нито е тръгнала да фалира”.

Той се позова на последните данни в БНБ за КТБ, които показват доброто състояние на банката. През първото тримесечие съотношението между парите в брой и депозитите на вложителите е 13%, при средно за другите банки в страната около 10%.

„Няма банка в света, която да издържи, ако дори 10% от вложителите поискат да изтеглят средствата си”, обясни още Владимир Каролев.

Той призова хората да бъдат спокойни, защото депозитите им няма да изчезнат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 0
bgMan
преди 10 години
В БНБ не вярват на Цацаров, защото знаят, че е близък с младия успял на 33 г.Компанията Доган, Пеевски, Цветан Василев и КТБ взеха властта и направиха правителство преди една година. Това предизвика негативизъм към БСП и те загубиха изборите. Разводът беше всеки да си вземе някакви фирми и бзнеси, които са предварително договорени. Но Пеевски успя да преметне Василев и прибра фирмите. Има 300 млн лв. дълг на Пеевски Доган към КТБ, но за не ги плащат направиха този екшън с КТБ. Има и битка за още няколко фирми да прилапат. Това разкри по Нова ТВ Татяна Дончева, която от няколко месеца прави свой самостоятелен политически проект, след като напусна БСП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Е що толко се засягаш, нещо лично ли има?! Ами пропуснал съм да спомена - разбира се, че за лоши кредити става въпрос. Не става ли ясно след това като казвам "кредитни милионери"? Кредитен милионер се става с лош кредит, който обикновено не се дава на всеки, а само на свои хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 0
mktmkr
преди 10 години
"Гледайки това(бюлетините) започвам да си мисля за съвсем други мотиви в акционерите и мениджмънта за този акт. Няма да скрия, съвсем съм объркан от гледката. Абсолютно алогична е, и не се вписва въобще в рамките на нормалната логика"Графе теоретично си прав, но на практика нещата не се случват точно така... Няма конспирация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Извинявай, обаче вие вече съвсем почнахте да правите свободни съчинения по картинка, която даже не виждате.Какво общо имат кредитите на свързани лица с капитализирането на банката? Кредитите са си кредити и са си дължими. Дори да са на свързани лица, това не значи че са лоши кредити и изобщо имаш ли елементарна представа за какво иде реч?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Само дето ако ФГВ бъде използван и е вярно за кредитите на свързани лица, то ще стане така, че ФГВ ще отиде за техните кредити, а няма да бъде влят в бюджета. Демек - да са ни честити няколко нови кредитни милионера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 9 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
По-интересен е сценария от тук нататък. Дали ще излезе изненадващо някоя медийна група, да купи и рекапитализира банката или ще е ББР и ФГВ.Проблемът е, че самото поставяне под специален надзор направи ликвидната криза още по-голяма, тъй като ако някой се е чудил да тегли ли или не, то вече няма съмнения и ако 13% от клиентите са искали да теглят преди специалния надзор, то сега вече ще са 80% и така за рекапирализация ще трябват много повече пари. Та въпроса е, могат ли да се осигурят, реалистично ли е?Другия въпрос е, опитва ли се правителтвото да капирализира КТБ или всъщност се опитва да източи ФГВ и да го влее в бюджета.Изобщо, нещата са в ръцете на професионалистите, аз съм убеден, че не е никакъв проблем за тях да овладеят ситуацията без сътресения, въпросът за мен е искат ли или всъщност искат пак да точат фондове, влогове, да приватизират за без пари, да оказват натиск над предприятия и прочие. А мислех, че като влезем в ЕС, тези мисли ще ме напуснат за винаги :(
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
На малоооумни ли се правите или наистина не следите какво става? Защо търсите икономическа логика там, където става дума за политическо-задкулисни игри? Банката ( по-точно Цв.В) беше нашамарен от правителството и прокуратурата, докато на БНБ беше казано да седи и да гледа сеир. Явно Цв.В. е преценил, че няма сили да се бори с тази атака и наистина затвори за да защити клиентите (не че е добричък, просто видя че губи )БНБ ако искала, щяла вече да е наляла ликвидност. ГЛУПОСТИ! Целта беше да се постави банката под специален надзор. Сега, когато целта е изпълнена, може вече да се налива ликвидност. Щяло да се даде възможност на акционерите да рекапитализират. Е кой бе да рекапитализира, Цв В. явно няма да е, ясно е, че дори не е пробвал. ВТБ се отказа, оманците едва ли да са толкоз луди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 10 години
Изтече една партенка че Ц.В. е бил притискан да отпусне кредит от 700-800 млн. кредит и ако не е могъл да откаже това е елегантен начин да прехвърли временно управлението . Макар че е доста рисковано . Но няма смисъл да гадаем - рано или късно ще стане ясно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 1
Graf
преди 10 години
Е ти бюлетините на БНБ от последните 5 дена: http://***.bnb.bg/FinancialMarkets/FMMarketsReview/FMDailyReview/index.htmНещо странно да има? Някакви знаци за раздвижване по пазара, за това, че КТБ е изправена пред задачата да намери свеж ресурс за да обслужи клиенти?Гледайки това(бюлетините) започвам да си мисля за съвсем други мотиви в акционерите и мениджмънта за този акт. Няма да скрия, съвсем съм объркан от гледката. Абсолютно алогична е, и не се вписва въобще в рамките на нормалната логика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 10 години
Има само една логика за действията на КТБ - да печелят време . Въпросът е за какво им е ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още