IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Standard&Poor`s намали кредитния рейтинг на България с една стъпка

Агенцията сочи политическата нестабилност, липса на реформи и високата безработица като основание за акта

20:26 | 13.06.14 г. 24
Standard&Poor`s намали кредитния рейтинг на България с една стъпка

Агенцията за кредитен рейтинг Standard&Poor's понижи дългосрочния и краткосрочен кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута с една стъпка от 'BBB/A-2' на 'BBB-/A-3' със стабилна перспектива, става ясно от съобщение на агенцията, публикувано от Министерството на финансите.

Като основание за намаляване на рейтинга са посочени политическата обстановка в страната, която оказва влияние върху хода на необходимите реформи за справяне с институционалните и икономическите проблеми.

Заради липсата на реформи ръстът на икономиката ще бъде ограничен, а безработицата ще остане висока, пише в съобщението на S&P.

Пречките за страната са свързани още и с корупцията и трудности пред укрепването на върховенството на закона, както и застаряването на населението.

„Процедурата, лансирана от държавния енергиен регулатор, за отнемане лицензите на чуждестранните електроразпределителни дружества добавят нестабилност за бизнеса и изпращат силно негативни сигнали към потенциалните инвеститори”, допълват от агенцията.

Освен това, липсата на ефективно управление на държавните енергийни и железопътни компании могат да доведат до ръст на задълженията им, е записано още в съобщението.

Възстановяването на икономиката е бавно – в периода 2010 – 2013 година реалният ръст на брутния вътрешен продукт е по-малък от средно 1%. Износът расте, но това не е придружено от увеличаване на вътрешното търсене, нито с намаление на безработицата. Безработни са 13% от трудоспособното население, спрямо 5,6% преди 2008 година, отчита от агенцията.

През първото тримесечие на годината има ръст на вътрешното потребление, но то е свързано основно с увеличените социални трансфери и плащания. Устойчивото увеличение на потреблението ще дойде след намаляването на безработицата, увеличаването на кредитирането и на чуждите инвестиции.

Ликвидността на банковия сектор е висока, подкрепяна от депозитите на населението. Банките намаляват своите дългови позиции с 4,8 млрд. долара в периода между 2008 – 2013 година.

„Рейтинговата агенция базира своето решение основно на вижданията си за продължаваща нестабилност на политическата среда, което е само една част от методологията за оценка”, коментира новината финансовият министър Петър Чобанов, цитиран от пресцентъра на финансовото министерство.

Според него обаче експертите от S&P не са отчели позитивните промени в текущата икономическа среда и рестартирането на икономиката.

„Растежът започна да се ускорява от втората половина на 2013 година, дължащ се на засилващото се вътрешно търсене и по-високото усвояване на европейските фондове, бизнес климатът се подобрява шест месеца по ред, като за месец май нарасна с 5,3 пр.п., достигайки средното равнище на показателя за 10 годишен период и отчитайки най-високото си равнище от ноември 2008 година”, допълни още той.

Чобанов посочи още, че от началото на годината пазарът на труда се подобрява и заетите се увеличават с близо 40 хил. души. През първото тримесечие на 2014 г. нивото на безработица остана на равнището си от последното тримесечие на предходната година от 13% и намаля с 0,8 пр.п. спрямо същия период на 2013 година, което се случва за първи път от 2009 година насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 09.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

12
rate up comment 10 rate down comment 6
15%
преди 10 години
Приятелю, преди да се изказваш като последна инстанция и да обиждаш, моля да се запознаеш с някои основни закони!Няма как да очакваш от рейтингова агенция да се изказва за или против която и да било политическа партия! Това, че Ти си твърде умен и си в час, не може да значи че и ние сме такива!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 19 rate down comment 7
studioaa
преди 10 години
Браво, точно такова мнение очаквах и в него напипах опорните точки.1. Горкия министър ужким е увеличил заетостта, но без да създаде почти никакви нови работни места. За последната година работната сила у нас е намаляла 60 хил., а заетостта се е увеличила с 40 хил. Това изобщо не значи, че е създадено и 1 ново работно място.2. Позитанските *** страдат от параноя и във всеки противник виждат ГЕРБ, а това е абсурдно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 15
kalendar
преди 10 години
На мен ли кое не ми е ясно? На теб кое ти стана ясно?Тоя фин мин си го е казал, казали са го и от СиП, ама за втори път-можеш ли да четеш или виждаш зор?"Като основание за намаляване на рейтинга са посочени политическата обстановка в страната, която оказва влияние върху хода на необходимите реформи за справяне с институционалните и икономическите проблеми."Ти това как си го преведе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 16 rate down comment 8
rogers
преди 10 години
Какво не ти е ясно в новината - сложили сте *** за финансов министър - може и *** да е - не мога точно да определя:Според него обаче експертите от S&P не са отчели позитивните промени в текущата икономическа среда и рестартирането на икономиката.------------------------------------мухахахахахахаа не били отчели рестарирането на икономиката - дето го има само в главата на Станишев и Чобанина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 15
kalendar
преди 10 години
На мен мед ми капе, като говоря за Ореха. Ама по принцип в петък вечер към 10 съм на питие някъде навън, а както знаем-когато котката я няма мишките пируват.Та, драго мишленце-ти прочете ли статията или от централата на ГЕРБ ви забраняват да четете нещо повече от заглавията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 6
rogers
преди 10 години
А замислял ли си се защо до сега нашите комунисти не са ни изкарали от ЕС и защо нашите комунисти не вземат заеми от Русия а от запада? А защо тези същите бяха намалили рейтинга и на САЩ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 16
michaelis
преди 10 години
Офф тея сополи S&P пак се обаждат, то и нашите са кавали, ама тея почват със заплахите ... "А сте направили тоя Южен Поток и влиза през вас руски газ в европата, а не нашия шистовия от по скъпите, ше ви разкатаем" Аз не моа си обясним, за кво държавите плащат на тея нещастници да са в тяхната агенция и тея да се *** със всички, да излязат от тая насрана агенция ве, майка им нещастна ***. После Ореха ше обере парсата, той тъпунгера кво да напрай, нали ако не ги слуша и ше дойдат тоя път не 2ма от тях а цяла сурия и се почват едни санкции едни дивотии също кат при руснаците, *** еврейските нещастници, да си *** майката и да излизаме от EU и от агенциите им и от простотиите им и кой от къде е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 6
Sakamano
преди 10 години
"Къде са троловете на Позитано 20, на които мед им капе от устата като говорят за Орешарски. Какви опорни точки ще спуснат сега?"Троловете от Позитано наричаха Орешарски най-добрия премиер на България. Но след като спря проектът "Южен поток", бас държа, че сега ще го изкарат черен дявол. Орешарски е най-обикновен кариерист. Когато стана ясно, че ще има предсрочни избори, вече няма причина да играе по свирката на коалицията, която му го наби отзад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 13
studioaa
преди 10 години
Къде са троловете на Позитано 20, на които мед им капе от устата като говорят за Орешарски. Какви опорни точки ще спуснат сега?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 11
MyPr0gres
преди 10 години
Видяха, че ще теглим заем и хайде малко по-висока лихвичка да им сложим...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още