IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бойко Борисов: Орешарски се готви за нов дълг следизборно

Никой не знае за какво ще се харчат парите, твърди лидерът на опозицията

12:23 | 27.03.14 г. 61
Бойко Борисов: Орешарски се готви за нов дълг следизборно

Премиерът Пламен Орешарски се готви да вземе нов дълг  веднага след изборите. Това каза в парламента лидерът на опозицията Бойко Борисов.

„Само че тогава пазарите са по-лоши. Всички му дават акъл, ако взима дълг, да го направи сега, само че те, както всяко нещо, отлагат за след изборите, тогава народът ще плати не само новия дълг, но и по-големи лихви по него“, каза Борисов.

Припомняме, че през тази година се очаква правителството да пласира общо 4,4 млрд. лв. дълг, с който ще се финансират плащания по падежи през 2015 г. и бюджетният дефицит, като около 3 млрд. лв. ще бъдат емитирани на външните пазари под формата на еврооблигации за 1,5 млрд. евро след евроизборите.

„Говорим за 3,9 млрд. лева, това, отсега казвам, е капан, който всяко следващо правителство няма да може да плати в тази криза, безработица и забатачени програми. Никой не знае за какво е този дълг, ще си харчат, после ние ще плащаме”, настоява лидерът на опозицията.

Борисов коментира още защо вчера вечерта ГЕРБ изненадващо внесе предложение за изменение в Изборния кодекс, с което иска да се запише, че ГЕРБ има 7 членове в ЦИК, БСП - 6, ДПС - 3, „Атака” – 2. Промените целят да покажат отново, че законът, направен от Мая Манолова, обслужва БСП и „Атака”, разясни той.

Според него парламентът е приел Изборен кодекс, който не е в унисон с изискванията на Венецианската комисия – „да не се променя ЦИК година преди изборите, да не се променя законът година преди изборите и да не се прави закон в полза на едно статукво между БСП, ДПС и „Атака”.
 

Още политически новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:37 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

61
rate up comment 0 rate down comment 1
kalendar
преди 10 години
да ама аз чета и пиша, а не чета и после пиша:) за това така излезе:) соркаhttp://bnb.bg/bnbweb/groups/public/documents/bnb_download/01-s_ged_stock_sec_m_bg.xlsда не стане както с предният дълг, от миналата година? В крайна сметка да се окаже, че са изплатили повече от колкото са взели?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Календаре, не обичам да се повтарям, когато съм бил достатъчно ясен.----Точно е да се каже, че тегли НОВ заем за да плати СТАР + още малко за туй-онуй. Щото сме влезли в готината въртележка, че колкото повече заеми теглим за да платим още повече заеми, толкова повече задлъжняваме! ----"Българското правителство подготвя тегленето на заем от 3 милиарда лева. Финансовият министър Петър Чобанов съобщи, че 1,3 милиарда от парите ще отидат за стари дългове, 1,7 милиарда за покриване на емисията глобални облигации, а останалите пари за покриване на бюджетния дефицит.""Изпълняването *** бюджета" няма какво да го коментирам, защото в техния си бюджет са заложили раздут дълг. Това, че си го изпълняват мен не ме топли, щото техния бюджет не ме кефи. Това е. Темата тука не е "законно ли е". Потретвам и спирам да коментирам: спиралата е ясна - погасяване на дълг с нов дълг от което задлъжнялостта няма да падне, а напротив. Ще видим в края на годината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
грешка-прочел съм грешно 52(прочел съм, че ще видим резултати в средата на годината-все едно от политиката на правителството)-и с него съм съгласен, до колкото е в моята област.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 3 rate down comment 2
kalendar
преди 10 години
няма да повтарям алекс-съгласен съм с коментар 51 на 100% снощи го обяснявах на близък мой приятел-протестър. С 52-смятам, че е малко по оптимистичен, от колкото трябва. А ти я ми кажи-къде го видя тогава НОВ дълг? Правителството си изпълнява бюджета в момента и ти цитираш фрогнюз все едно аз да ти цитирам Телеграф-качеството е същото. Ще имат един милиард нов дълг към края на годината. http://***.tvevropa.com/bg/news/economics/view/96555"Българското правителство подготвя тегленето на заем от 3 милиарда лева. Финансовият министър Петър Чобанов съобщи, че 1,3 милиарда от парите ще отидат за стари дългове, 1,7 милиарда за покриване на емисията глобални облигации, а останалите пари за покриване на бюджетния дефицит."Това от телевизия, която е крайно негативна към правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 1 rate down comment 3
kalendar
преди 10 години
сорка, не гледах тук-за раздаването на кредити, на това казах раздаванки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 3 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Точно е да се каже, че тегли НОВ заем за да плати СТАР + още малко за туй-онуй. Щото сме влезли в готината въртележка, че колкото повече заеми теглим за да платим още повече заеми, толкова повече задлъжняваме! Колкото повече-толкова повече!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 1 rate down comment 2
alexx
преди 10 години
Добре де, тия 4 млрд заем защо го водиш нов? Това е опорната точка на Борисов, а истината е, че по-голямата част са рефинансиране на падежиращи тази и в началото на следващата година заеми. Един от тях е доларовата облигация "на Велчев" за над 1 млрд долара. Сега го рефинасиране на двойно по-ниска лихва, което ще двойно по-ниски лихвени плащания след 2015 г. В конкретни числа за лихви ще плащаме едни 70-100 млн лв по-малко всяка година. Нещо подобно се получи 2012 г при Дянков. Борисов нищо не разбира от макроикономика и затова се доверява на други хора. В момента не знам на кого, след като Дянков е в банката КГБ в Русия, а Владко Горанов си би камшика. Може би на Мента...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
От Манолова и Фидосова не зависи много, но могат да нанесат определени вреди.----С това мога да се съглася, само при уговорката, че нищо не зависи от 'демократичните' избори. (щото са авторки и двете нал' се сещаш)И когато имаме тази уговорка:--Ще трябва да чакаме друго, различно от предишните четири. --Това няма как да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 2 rate down comment 3
deant
преди 10 години
раздвижване на икономиката с нов 4 млрд. заем. И само не ми казвай, че си повече от Борисов по макроикономика... data ще каже: това е единственото, което може да направи правителството в това положение. Ми така е, защото сме го изработили това статутково и сме зависими от него до такава степен, че не можем да го бутнем. Докато е така положението ще е такова. Една хубава приказка на Дейвид Камерън: More of the same will produce more of the same. Жалко, че дори той не може да промени неговото си статутково, а само плямпа и той.За статуковото чете коментарите на Иванофф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 2 rate down comment 2
alexx
преди 10 години
Трябва да изчакаме до средата на годината, за да сме по-сигурни в преценките си, но бюджетният дефицит тази година може да бъде и по-нисък от планирания. За някакви по-смели реформи едва ли може да става дума, а и не вярвам, че това правителство ще тръгне да ги прави. Ще трябва да чакаме друго, различно от предишните четири. От Манолова и Фидосова не зависи много, но могат да нанесат определени вреди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още