IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чуждите инвестиции се свиват с 37% за полугодието

Постъпленията от чужди туристи нарастват с над 5%

13:50 | 16.08.13 г. 14
Автор - снимка
Създател
Чуждите инвестиции се свиват с 37% за полугодието

Преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България намаляват с 37% на годишна база до 711,1 млн. евро за периода януари-юни 2013 г. спрямо 1,134 млрд. евро за същия период на миналата година, показват данните на Българската народна банка (БНБ) за платежния баланс на страната.

Постъпленията чуждите туристи в страната се увеличават с 5,23% на годишна база до малко над 1 млрд. евро за първото полугодие, сочат още данните. За сравнение, през първата половина на 2012 г. приходите от чуждите туристи са били 966,3 млн. евро.

Има и ръст на сумите, които българските туристи са похарчили при пътуванията си в чужбина, като за разглеждания период той е с 12,51% до 518,9 млн. евро. За пътуванията си в периода януари-юни 2012 г. сме похарчили 461,2 млн. евро.

Положителни са и резултатите от текущите трансфери, които включват помощите от българи в чужбина, евросубсидиите и членския внос на България в бюджета на Европейския съюз. За първото полугодие на годината текущите трансфери са положителни – над 1,455 млрд. евро. За същия период на миналата година те са били малко над 1,188 млрд. евро, което е ръст от 23%.

Данните за износа и вноса вече бяха обявени от НСИ, като показаха понижение на износа с 0,7% на годишна база и на вноса с 2,9 на сто.

Текущата и капиталовата сметка за януари-юни 2013 г. е положителна в размер на 304,1 млн. евро спрямо излишъка от 889,1 млн. евро за същия период на миналата година.

Общият платежен баланс за януари-юни 2013 г. е отрицателен в размер на 517,8 млн. евро спрямо положителния в размер на 463,4 млн. евро за същия период на 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 3 rate down comment 8
SSIW
преди 10 години
Прав си , но такива "гафове" стават навсякъде, в Италия съдят Берлускони, който беше премиер, навсякъде в ЕС може да се дадат примери за установена корупция по най-високите етажи. Въпроса е другите фактори, които влияят на инвестиционната среда в голямата си част са със средно и дългосрочен хоризонт на реализация, т.е. от два месеца управление (единия от тях - парламентарна ваканция) не е мн. сериозно да се правят обобщения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 1
mathematician
преди 10 години
Самата идея за Назначаването на Пеевски говори много за доверието и бизнес средата.Никой няма да дойде да прави бизнес в страна, където мафията и държавата официално са едно цяло вече и прокуратурата се използва за разчистване на политически сметки.БСП имаше шанс ако не да подобри, то поне да стабилизира нещата, но го проиграха за 15 мин. И сега нещата отиват стремглаво надолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 11
SSIW
преди 10 години
Според мен, ако искаме да сме обективни, трябва да отчетем, че "Ореха" нито е имал времето, нито реално е предприемал някакви действия, които да се отразят на т.н. "инвестиционен климат", който собствено ("бизнес климата" в БГ), си е жив майтап и не е мръднал в никаква посока (говорим за административно-регулаторна и данъчна тежест - т.е. тези компоненти в/у които най-пряко влияе някакво конкретно управление и политика). Гражданския мир (разглеждан като фактор влияещ в/у бизнес климата) си седи на едно и също дередже от януари-февруари, когато тези сегашните бяха в опозиция. Огромната тежест за нивата на ПЧИ се пада на болната световна икономика и от там почти замръзналите инвестиционни нагласи по-все-мест-но! Други фактори , които влияят на инв. климат, като ниво и качество на образованието, трудови навици на работната сила , инфраструктура са все неща на които за два месеца не може да им се окаже никакво влияние, респективно няма как да се вменяват във вина на сегашните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 3
johnnyBravo
преди 10 години
и ще продължат да се свиват... Ореха така е ги надипли нещата, че никой няма да припари в следващите 10г. ама честито на тези гасували за тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още