IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Новият дълг ще е в размер на около 1 млрд. лева

Ако не се генерира нов дълг, ще спрат плащанията към бизнеса, заяви финансовият министър

12:02 | 05.07.13 г. 82
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Чобанов: Новият дълг ще е в размер на около 1 млрд. лева

"Няколко неща налагат актуализация на бюджета", заяви финансовият министър Петър Чобанов днес в парламента. Той дойде в сградата заедно с премиера Пламен Орешарски, за да коментира актуализацията на бюджета, която правителството обясни, че се налага, предаде Dnes.bg.

"Първото нещо, заради което се налага актуализация, са недобре разчетените приходи - имаме емисията от 800 млн. лв., което изчерпва буфера за нов дълг", обясни още Чобанов.

Според финансовия министър втората причина за актуализацията на бюджета са недобре планираните разходи. Като пример той даде парите за хората с увреждания, които стигат само до октомври.

„Новият дълг, който ще натрупаме, ще е колкото да се покрие недостигът на средства в хазната. Освен това ще се търси и ликвиден буфер за следващата година“, обясни Чобанов.

Точният размер на новия дълг все още не е ясен, но най-вероятно ще е около 1милиард лева. За всяко непредвидено плащане, което изниква в момента, няма откъде да се вземат пари, допълни още министърът защо е необходимо да се натрупа нов дълг. Министърът обясни, че не разполага със средства дори за ремонти на болници. По негови думи му се налага да отказва средства на лечебни заведения, където условията са плачевни, въпреки собствените му убеждения .

Според финансовия министър, ако не се генерира нов дълг, вариантът е да се спрат плащанията към бизнеса, но това не е изход от създалата се ситуация.

Чобанов, макар и тактично, разкритикува и политиката на предшественика си Симеон Дянков. По думите на настоящия министър с постоянното рязане на разходи е намалял и брутният вътрешен продукт.

По негови думи от фискалния резерв липсват около 4 млрд лева, а предишното правителство е натрупало нов дълг от още приблизително толкова. "Между 7-8 млрд. лева е разликата в това, което предшественикът му Симеон Дянков е заварил и оставил в хазната", заяви още министърът. 

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 45 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Мави не си прав щото и ти си капиталист! Писалите по долу не са за изтребване на народа. Писалите по долу дават идеи за спестяването на пари И карането на народа да РАБОТИ! Особено *** народ! Императора е и много прав за ТЕЛКовете и за ранното пенсионирание и компенсациите. Но да вземаме заем за да пазим статутковото е най-тъпата идея!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 44 rate down comment 0
data
преди 11 години
Е нибой ся и ти - кат доде време да го връщат и това ша стане
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 22 rate down comment 36
SSIW
преди 11 години
Айде обясни, ако обичаш на тебе, кое точно ти "набиха"? Данак "печалба" ли вдингнаха, ДДС ли вдигнаха, акцизте ли, тока, водата, кое вдигнаха и кое ти "набиха" на тебе? Заеми се взимат и връщат от всяко правителство, не че не тр. да има дебат за какво се харчат ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 53 rate down comment 1
data
преди 11 години
Дааааааа "експертно" правителство реши проблема по най- елементарния начин За справка България е страната с най-много полицаи, военни и магистрати на глава от населението сред страните в ЕС И НАТО .А и с най-висок процент ромско население императоре :)И най-експертното което направиха е да дръпнат едни пари . Евалаааааа . Айде клакьорите - започвайте с мантрите : че това правителство е най-убавото и трябе на всяка цена да остане . Пляскайте като ви го набиват !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 46 rate down comment 1
gsenergy
преди 11 години
Началото на края на бизнеса в БГ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 33
Mavi Goz
преди 11 години
Ми съберете ги и ги изтрепете бре, умник! Знаеш как става, нали? Нема да се налага нещо да ти роди мегаинтелектът - гледаш телевизия, има специализирани канали за история, там има филмчета за разни чичковци като тебе, дето са редуцирали масово и всеобхватно непълноценното и нежелано население! Давай, не си само ти, имате си и партия - Болен събира нови членове, готви се да управлява... хехе!Аз пък си мисля напоследък нещо друго: що не вземете всички капиталисти, сигурно не сте повече от един милион, да се изнесета наистина некъде, па да видим без вас дали нема да стане малко по-добре, а? Само за проба! Така и по-лошо нема да стане... хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 66 rate down comment 4
amf1
преди 11 години
*** тъпата държава. Да си храни 1 милион ***, 0,5 милион безработни, 2.5 милиона пенсионери, 0,5 милион ранно пенсиониращи се администрация, военни и полицаи. Е затова всяка една възможна стотинка ще спестя от всеки данък и осигуровка. Аз съм си добре и ще се оправя - пък на другите, майната им. Само това е оправията в България.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 69 rate down comment 1
iivanoff
преди 11 години
То това е идеята -> в името на измислени ниско квалифицирани и ниско платени работни РОБСКИ места, едни фирми да усвояват огромни пари - и после питат - искате ли да има работни места ? :))))))))))))))) - все едно питат - искате ли да сте роби?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 59 rate down comment 1
Tony
преди 11 години
Съгласен съм да спрат плащанията към целия бизнес!!!Но не съм съгласен да спрете плащанията към Бизнеса, а да продължите да плащате и давате поръчки на мафиотските фирми!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 76 rate down comment 0
Императорът
преди 11 години
".....Като пример той даде парите за хората с увреждания, които стигат само до октомври...."Ами ***, орежете ТЕЛК-овете на фалшивите инвалиди !!! Цели катуни *** лапат помощи с фалшив ТЕЛК, в тая държава има толкова "инвалиди", все едно десет години сме водили кървава гражданска война - и все повече стават. Като цяло *** помощи са над 3 милиарда годишно, а вие се чудите какви борчове да трупате, за да им давате още и още пари !!! Цялата държава работи за тия *** - а после кой ще връща дълговете - Българите ли, които вече панически се изнасят за чужбина ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още