IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Искров: Имаме буфери срещу необслужваните кредити

Капиталовият излишък в страната е над 2,5 млрд. лева, уточни управителят на БНБ

11:57 | 12.06.13 г. 25
Искров: Имаме буфери срещу необслужваните кредити

Преди да се обръща внимание на необслужваните кредити, трябва да се взимат предвид буферите, които има системата, заяви в кулоарите на Народното събрание управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров. Той присъства не избора на подуправителя Цветан Гунев, съобщи агенция „Фокус“.

Искров увери, че България е една от малкото страни в ЕС, която има сериозно класифициране на рисковите експозиции, достатъчно обезпечение и покритие с капитал. „Капиталовият излишък в страната е в порядъка на над 2-2,5 млрд. лева за покриване на нови рискове“, допълни той.

Според него, когато се дискутират необслужвани кредити, трябва да се взема предвид какви буфери има системата, както и че в графа „необслужвани“ попадат и преструктурираните кредити.

„Винаги, когато говорим за показател на банките, трябва да имаме предвид какво се крие зад този показател. Много е важно съответният кредит как е покрит, с какви обезпечения, от какво идват затрудненията и т.н.”, посочи още Искров.

Управителят на БНБ е в парламента по повод избора на Цветан Гунев за подуправител с ресор „Банков надзор“. „За“ кандидатурата на Гунев гласуваха 175 депутати. Двама се въздържаха, а двама бяха „против“ при гласуването.

Новият подуправител ще започне работа на 16 юни, като мандатът му е за шест години. Пред депутатите Гунев заяви, че цялата криза в страната се дължи на загубата на доверието и проблемът ще бъде решен при връщането на доверието между субектите в икономиката. 

От кратката биографична справка, разпространена от БНБ, става ясно, че Гунев е завършил УНСС и има придобити редица квалификации по централно банкиране. От 2007 година заемащ длъжността директор на дирекция „Надзорно наблюдение на кредитните институции” в Българската народна банка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 4
iivanoff
преди 11 години
ЕЦБ може да крепи борда винаги! За сега нямаме повод да се притесняваме - "експедитивни сме много"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 6
georgi.benevolenet
преди 11 години
при 23% лоши кредити, какво очаквате да се случи с банковата система? Защо банките си изтеглиха вложените от тях чужди стредства през последните 2-3 години? В Кипър взеха десетки проценти от влоговете, в България борда пада, защото има 1.5 млрд във фонда за гарантиране и закон, който обещава да се покрият.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 6
georgi.benevolenet
преди 11 години
Колко пъти трябва да се обяснява и пише, че Григор Стоевски, Кристина Карагьозова и другите от рисърча в БНБ, както и Петър Чобанов и други политици и икономисти са с контрол на съзнанието на мрежата на Мтел и подкрепят регистрираните около Австрия Банки като мафия. Те умишлено подготвиха кризата. В пряк разговор ми отговарят, че "в България е така", "това се големи банки, които те не могат да контролират" или Чобанов "какво искаш - космически кораб ли да построим в България". С каъв ъкъл Петър Чобанов стана финансов министър? Нали с Орешарски пряко загубиха 2/3 (20 млрд според Евостат) от фондовата борса - като фин. мин. и шеф на фондовата борса тогава. Да не мисли, че само ще разкарва как тези в Брюксел му давали кофа с ребра да яде? Ясно, че само искат да го накиснат отново с злоупотреби за милярди, а хората ще стават все по-бедни. Няма ли самолети като братя Галеви или си чакат боя, които заслужават?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 11 години
Показателите винаги са перфектни - вж. за справка Гърция през последните 10години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 28 rate down comment 4
space-man
преди 11 години
Успокоих се! Стабилна банкова система, стабилно правителство, само времето дето е малко нестабилно последните дни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още