IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чобанов: Очакваме "дупка" в бюджета от 1 млрд. лева

При съставянето на проекта е имало по-оптимистични очаквания за състоянието на икономиката, обясни финансовият министър

08:52 | 31.05.13 г. 63
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Чобанов: &quot;Не мога да споделя ентусиазма, че АЕЦ &bdquo;Белене&rdquo; ще бъде рестартиран до дни&quot;. <em>Снимка: БТА</em></p>

Чобанов: "Не мога да споделя ентусиазма, че АЕЦ „Белене” ще бъде рестартиран до дни". Снимка: БТА

Ще бъда по-различен от Симеон Дянков в нагласите ми към икономическия ръст, обясни в студиото на bTV новоизбраният финансов министър Петър Чобанов. Той беше категоричен, че не е достатъчно да се работи за финансова стабилност, а трябва и да се търсят начини за ръст.

Има известни пропуски при планирането на бюджета и сега може да се очаква намаляване на приходи. Това ще доведе до дупка от 1 млрд. лева в бюджета, очаква новото правителство. Това тепърва ще бъде анализирано, отбеляза още финансовият министър.

„Не е толкова лесно за два дни да бъде изяснена цялата ситуация”, смята той. Причините са по-оптимистичните очаквания за състоянието на икономиката на кабинета "Борисов", но може би има и слабости на администрацията, заяви Чобанов.

Той уточни, че има опасност да се наложи плащането на допълнително около 1,4 млрд. лева. Едната част са емитираните "на пожар" държавни ценни книжа на стойност 800 млн. лева. С тези пари бяха платени дирекните плащания за земеделските производители през февруари. 

Дългът е краткосрочен – за шест месеца, и трябва да бъде платен през август. Условно на страната ни предстои и плащане за още 600 млн. лева – това е увеличението на квотата към Международния валутен фонд (МВФ). Чобанов поясни обаче, че се надява да не се стигне до плащанията към фонда.

В момента не мога да отговоря дали ще работи наредбата за управлението на финансите на държавните дружества, уточни още финансовият министър. Той допълни, че тепърва трябва да бъде уточнено дали има "вратички" в текстовете, както и какви са рационалните моменти. 

Не мога да споделя ентусиазма, че АЕЦ „Белене” ще бъде рестартиран до дни, коментира още финансовият министър темата за изграждането на втората ядрена централа у нас. Припомняме, че вчера се появи информация, че на 5 юни по време на енергиен форум официално ще бъде съобщено, че отново ще започне работата по изграждане на централата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

51
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Ами другото е коментирано, още докато *** драпаха за властта. Тяхната програма за управление е чисто корпоративна. С други думи безогледно грабене на избирателя. Схемата е една и съща от много години. Когато са на власт крадат яко. Идва друго правителство което компенсира донякъде щетите / с цената на много лишения от страна на избирателя/. Избирателя , недоволен от рестрикциите сваля това правителство и *** са пак на ход. Следва нов цикъл на грабеж които ги сваля в крайна сметка от власт и пак идва друго правителство което няма друг ход освен да поправя щетите /отново с лишения за избирателя/ . Бива свалено и *** са отново на ход. И така нататък докато избирателя не се ограмоти политически и икономически. Но, ..имайки предвид пропадащото стремглаво надолу качество на образованието, това едва ли ще е скоро. Слабото образование, гарантира на тази каста /***/, доходи от скрити / през бюджета , цените или заплатите и.т.н./ данъци за неопределено време напред.:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 0 rate down comment 2
kalendar
преди 11 години
добре-ама аз не само теб коментирах-даже за теб само подметнах, чак коментар няма да го нарека, а ти пропусна всичко друго:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
49
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Мен не коментирай! Не съм публична личност! От какво съм опериран, дали съм или не съм, е е доста в страни от темата ! Не занимавай съфорумците с личността ми ;) :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 1 rate down comment 5
kalendar
преди 11 години
абе, поведението ти показва, че си опериран от срам:) за кое наяждане говорим-това на ББ, дето над 5 мил. изчезнаха ли? Ако се размине само с милиард от тия, значи са ни излезли точно пет пъти по евтино от Дянков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 2 rate down comment 5
kane
преди 11 години
Отвореността на икономиката ни е най-големия проблем!Консервативност трябваЗдрава държавна инфраструктура-Път,Ток,ЖП,Вода,Здраве,Образование,Култура,Еколкогия,Съд, ПолицияЗдрави прогресивни данъци от ДДС, ДОД до МПС и Сргади. Да няма богати в РБ. Най-богатите да са 4 пъти по-богати и от най-бедните/както е в най-развитите страни/Държавата+Общините да харчат най-малко 65%-75% от БВПДа се създаде държавна Банка, която да обслужва САМО целия държавен и общински сектор. Закон за Взаимоспомагателните каси - конкуренция на Банк с-маСъс закон да определи държавни/общински дейности да закупуват САМО произведено в РБМин заплата и пенсии на всеки 6 месеца индексация с инфлацияАут спекулата от пенсии, здравеопазване, образованиеСилни синдикати и трудово законодателствоАко тези и др. неща се направят в РБ ще се "живее" след само 3-4 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 2 rate down comment 4
kane
преди 11 години
"Чобанов. Той беше категоричен, че не е достатъчно да се работи за финансова стабилност, а трябва и да се търсят начини за ръст"................................................................................................Само заради това изречение вече харесвам новият министър многократно повече от предишнияКогато копаеш търсейки злато обикновенно само се зариваш по-дълбоко и дълбоко. Е понякога намираш злато, но знаете колко често е това. Това бе политиката на СД. Иманяр. Златотърсач. Лично работещ за себе си. Наивник. ***. Не подходящ за тази длъжност/както и ББ за неговата/РЪСТ е нужен със ВИСОКИ ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИ! ВСИЧКИ ДАНЪЦИ В РБ СА ПЛОСКИ. Това убива икономиката ни. Това убива живота ни. Тези ниски и плоаки данъци убиват щастието у хоратаДокарвайки 99% до изнемогване, карайки ги да ходят на работа и да плащат сметки и кредити прави живота немислим. Прави чуждестранните "иманяри" да си вземат печалбите у чужбина и за нас само сопите остават. Отвореността ни е съсип
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 6 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Само следете новините когато /защото, той им е основен мотив да се докопат до властта/ възобновят проекта Белене. Е те тогава ще разберем "кон боб яде ли"! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 7 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Чобанов: "Очакваме "дупка" в бюджета от 1 млрд. лева"Този господин откри Америка! Много от нас тая дупка я очаквахме при варианта БСП и сие на власт! И тя ще става все по голяма със следващите бюджети ! Ето и ангажиментите за повишаване на доходите останаха на заден план.. Сега само мога да пожелая приятно прекарване на следващите години на тези избиратели/макар и малцинство/ които гласуваха за другарите ***! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 1 rate down comment 5
Сините камъни
преди 11 години
Орешарски май пак ще разваля седянката.Какво става във Франкфурт?Защо имаше подадена грешна информация, че били само 200 души!15 години ЕЦБ стигат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 2 rate down comment 1
arco
преди 11 години
Прав си, обърках се в сметките :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още