IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Дянков: Данък върху лихвите по депозитите ще има без възможност да се избягва

Основната тежест от новия данък ще бъде поета от заможните хора, смята председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова

10:20 | 12.10.12 г. 53
С. Дянков: Данък върху лихвите по депозитите ще има без възможност да се избягва

Данък върху лихвите по депозитите ще има, защото данъчното законодателство трябва да е справедливо в облагането на труда и на капитала. Това заяви в интервю за „Нова телевизия“ финансовият министър Симеон Дянков.

Той посочи, че според настоящото законодателство в България трудът се облага задължително и за всички независимо от размера на заплатата, а липсата на налог върху лихвите от спестявания било изключение.

В момента има социална несправедливост, защото някои хора си държат парите в банките, така че тези спестявания „работят за тях и създават повече пари” без да се облагат, коментира финансистът. Но побърза да успокои, че става въпрос за данък не върху депозита, а върху лихвите от него и даде пример, че ако депозитът е в размер на 1000 лева, данъкът месечно ще е 30 стотинки, или около 4 лева годишно. 

Той е категоричен, че облагането на лихвите от депозитите на гражданите няма да разклати банковата система и увери, че хората, които вече са подписали договор за депозит с банка, няма да го преподписват. Промяната ще е в сила от първи януари 2013 година и няма да действа със стара дата.

„По този начин ние вече се включваме в европейската банкова система”, заяви Симеон Дянков. И допълни, че всички данъчни и бюджетни закони са формулирани в текстове така, че „да не може данъкът да се избягва".

Той обясни, че България се включва в европейската банкова система и този данък ще се плаща навсякъде, дори парите да са в Германия, Швейцария, Австрия или Великобритания. Подготвен е текст, според който данъкът да не може да се избегне в друга държава заради двустранните споразумения.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова заяви в интервю за bTV, че основната тежест от новия данък върху лихвите по депозитите ще бъде поета от заможните хора.

Стоянова посочи, че всъщност голяма част от парите по депозитите в банките са притежание на малко хора. По нейни думи общо 26 млрд. лева от общо 36 милиарда лева депозити, са събрани в не повече от един милион сметки и върху тях ще падне основната тежест на данъка.

”Голямата част от парите, които ще бъдат обложени, са в малко на брой сметки. Важно е да разясним, че у нас има около 9 млн. сметки, които държат до 1 млрд. лева. Говорим за остатъци по сметките на хората по кредитни карти. Това няма да е обект на облагане. Сумите по картата за заплата няма да се облагат", коментира Менда Стоянова.

По данни на БНБ 76% от влоговете в страната са на стойност до 1 000 лева. Според Менда Стоянова обаче голяма част от тях не са депозити, а например банкови карти. „Облагането ще се отнася само за депозитите с договор, който включва срок, в който сумата не е на разположение на вносителя,” конкретизира Менда Стоянова.

Тя защити позицията на Симеон Дянков, че всички доходи се облагат, а единствено няма данък върху пасивния доход от лихвите, което не е справедливо.

Стоянова потвърди думите си от вчера, че сумата от 120 млн. лв., която ще влезе от новия данък, вече е включена в бюджета за 2013 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

42
rate up comment 2 rate down comment 2
kreditkiller
преди 11 години
:) нали като си изкара Пешо капитала и го даде на теб под формата на бартер свършена УСЛУГА, то ти лично ще занесеш 20% от нея на Дянков?Иначе в момента Пешо взема едни печалби, без данъци и за теб работя няма много както пишеш в коментара ти.Май Дянков ще ти намери малко работа а? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 6 rate down comment 0
avraam
преди 11 години
ПОЛИЦЕЙСКА държава сме, и все повече ще се разширява Полицейщината!Целта е не малките приходи от още по-малките лихви.ЦЕЛТА Е:ЗАОБИКАЛЯНЕ на закона за Бановата тайна. НАП трябва да съблюдава банките дали правилно начисляват данъка и съответно ще имат достъп до детайлна информация за всички банкови сметки от който се начисляват лихви!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
Евала на бате Пешо,Аз постъпвам така от около 22 години и за сега не виждам никакво основание да се променям. Ако ти трябват хора за ремонта можеш да ми се обадиш. Телефона ми е 0876 945 685. Сега няма много работа и цените при мен са добри. Качеството също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 3 rate down comment 0
mkalyonski
преди 11 години
Ако съм си купил акции на CHIМ през 2007г на 15лв, след това през 2008 година бяха в 8-10лв, след 2009та удариха 2та лева, и сега всички знаем колко са. Ако в рамките на 2013 примерно се покачат от 1лв на 5лв , т.е 500%, Дянков ще каже че сме на печалба и колко ще поиска да си прибере.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 1
dakl
преди 11 години
Отдавна стана ясно , че на Б.Б.и на неговото правителство трябва да се гледа като на природно бедствие , за което по собствена вина не сме били достатъчно подготвени за да се намалят в известна степен негативните последици, т.е. не сме мислили когато сме гласували за този популист!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 1
kreditkiller
преди 11 години
Само да преподгрея една незначителна подробност."Парите са създадени за улесняването на размяна на блага и услуги, покритието е било златно"Днешните пари са стока, средство за размяна, средство за създаване на още пари от пари без да е необходимо наличие на блага и услуги, нямат златно покритие или друг краен като количество измерител. Всичко това води до нереално изкривяване на парите като пари, т.е хората произвеждат храна и искат да я продадат на други които произвеждат коли, телефони, къщи.. Но няма наличие на пари, всичките са в банки, фондове, спекуланти и друга подобна ***. Които обвиняват хората, че не работят?!? Човек винаги ще работи.. глада е голяма движеща сила.Дянков се чуди как поне да придаде правно морален облик на лихвите и разбира се да го похвалят в Европа, че ги слушкат. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
А и подобен начин на мислене е ярко обяснение защо в България имаме изкривено данъчно облагане с Превес на коствените данъци над преките въпреки че в нормалния свят е обратното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 1
data
преди 11 години
Бате Пешо трябва да е наясно с факта че 70 % от приходите в България се събират от коствени данъци . Той Дянков вече е хвърлил въдицата за такива шарани : изтегляш парите и отива да сложиш бенцинец : прас с акциз от 100%+20 % ДДС . Отиваш у кауфланда - прас 20 % ДДС . Кеф Бате Пешо , Дянков глади тумбака . За това че ще избираш само нелегални не е спасение - като те отидат да харчат - коствените данъци чакат и тях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 2
kreditkiller
преди 11 години
Ето за подобни индивиди, като Бат Пешо, се появяват този данък.Като плащаш на безработни и вземаш материали от съмнителни фирми отново правиш това което Дянков иска, а то е да изкараш капитала в реалната икономика. Ще даваш заплати, хората ще има какво да харчат, а каквото похарчат - 20% от него влиза в хазната.Що се отнася до неплащането на данъци и осигуровки има си органи които ще решат какво да те правят, ако те намерят разбира се, но при подобни действия винаги има инциденти, къде с персонала къде някой се напил и се похвалил и т.н. За материалите... ако ти доставят кал вместо бетон, незнам как ще си върнеш завлеченото, след като няма да имаш документ. Има сам един вариант да си някой силов бос, та да се саморазправяш силово :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 2 rate down comment 0
dakl
преди 11 години
От "гяволъка" на Дянков добре ще намажат банките собственостна турски, американски и руски граждани!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още