IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Услугите, индустрията и аграрният сектор с 0,4% спад през второто тримесечие

Благодарение на увеличените с 5,1% данъци и субсидии, БВП нараства с 0,5% на годишна база, колкото бе ръстът и за първото тримесечие

11:58 | 14.08.12 г. 21
Автор - снимка
Редактор
Услугите, индустрията и аграрният сектор с 0,4% спад през второто тримесечие

БВП нараства с 0,5% на годишна база спрямо същото тримесечие на предходната година, показват експресни данни на НСИ за второто тримесечие на 2012 г. Спрямо първото тримесечие на тази година БВП нараства с 0,2% 

Негативна тенденция е, че брутната добавена стойност (БДС) намалява с 0,4% на годишна база през второто тримесечие. БВП се състои от БДС и корективи (данъци и субсидии). Корективите се увеличават с 5,4% на годишна база и дърпат БВП нагоре.

БДС обаче намалява за второ поредно тримесечие, след като през първото намаля с 0,2% на годишна база. БДС вклюва стойността, създадена в секторите услуги, индустрия и аграрен.

Увеличение на годишна база е регистрирано в аграрния и индустриалния сектор съответно със 7,2 и 1,8%. Те обаче са с малък дял в икономиката и секторът на услугите, със своя спад с 1% на годишна база, извежда БДС на минус 0,4%.

По отношение на компонентите на крайното използване е регистриран положителен икономически растеж на крайното потребление с 2,7% в сравнение със същия период на предходната година. Бруто капиталообразуването в основен капитал отчита спад спрямо второто тримесечие на предходната година с 2,1%. Износът на стоки и услуги се увеличава с 2,8%, а вносът на стоки и услуги - с 6,9% на годишна база.

Според експресните оценки на НСИ за второто тримесечие на 2012 г. БВП в номинално изражение достига 19,08 млрд. лв.

Реализираната добавена стойност през второто тримесечие на 2012 г. е 16,4 млрд. лв., като най-голям дял формира секторът на услугите (59,8%), следван от индустриалния (35%) и аграрния сектор (5,2%).

По елементи на крайното използване най-голям дял в БВП заема крайното потребление (79,5%), което в стойностно изражение възлиза на 15,17 млрд. лв.

През второто тримесечие на 2012 г. бруто капиталообразуването в основен капитал е 4,4 млрд. лв. и заема 23,2% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно в размер на 1,17 млрд. лв. или 6,2% от БВП.

Тримесечни изменения

През второто тримесечие на 2012 г. спрямо първото тримесечие на 2012 г. БВП се увеличава с 0,2%. За същия период брутната добавена стойност се увеличава с 0,5%.

Според експресните оценки на БВП по елементи на крайното използване през второто тримесечие на 2012 г. основен принос за регистрирания икономически растеж имат крайното потребление и бруто капиталообразуването в основен капитал - съответно 1,9 и 1,5%. Износът на стоки и услуги през второто тримесечие се увеличава с 2,4% спрямо предходното тримесечие, а вносът на стоки и услуги - с 5,9%.

Темп на прираст на БВП - общо и по компоненти



Брутен вътрешен продукт за второто тримесечие на 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:20 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 0
ravnovesie
преди 11 години
Хахаха, растем на корективи, много яко. Корективи =+ нето данъци (данъци минус субсидии) върху продуктите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 0
vzhekoff
преди 11 години
Какво образование бре, луди ли сте ? Трябва да се дават кинти за спорт - да се пИчелят медали !!! Трябва нов стадион, след като ви построих спортна зала. За какво ви е образование - на к*ите, пардон, не им трябва образование. Също и на келнерите ! А на земеделието лично разпоредих на Миро мършата да вдигне субсидиите, че иначе влизаха в София с комбайните. И индустрията ще почне да расте - сега като закрихме "Белене" каква индустрия по саниране на 40 годишните панели ще падне еееех...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Това което ни дърпа надолу е че забатачиха бизнеса с огромни заеми от 2005 до 2009 и докато не се очисти от тях поне още 5 години ще боксуваме, после може и да дръпнем, но като нищо понеже сме малоумно общество ще си сложим някой нова Станишка и ще ни върне пак в първи клас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 11 години
Абсолютно съгласен с това.Точно така е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 0
Боян
преди 11 години
Прав си принципно, но за мен проблема е главно в работодателите прехода даде пари в ръцете на пълни неграмотници един добър работодател винаги ще си намери подходящ работник ако трябва дори да отдели не малко средства да го обучи, нещо за което нашите работодатели не са и чували, те искат всичко да им идва наготово.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
Боян
преди 11 години
Имаш ли си на идея какво значи "изцеждат работещите ,за да се запази баланса". Хората на запад отдавна са го открили тука някой изобщо не могат да го схванат, конкретно за случая, никой няма полза от 30 малки магазинчета с оборот колкото да изхранят този който продава освен съответно продавачите, защото работя абсолютно неефективно, много по-добре както и се получава да са заместени от един 2-3 пъти по-голям магазин който да има 7-8 пъти по-малко персонал съответно да плаща по-високи заплати и да предлага стоките на по-ниска цена този един магазин може да бъде много по-лесно следен от държавата което значи по-малко разходи за нея и повече проходи. Така че това че затварят някакви малки магазинчета е една ДОБРА новина, просто се е намерил някой който да е по-ефективен от тях и ги е изместил от пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 0
hellwitch
преди 11 години
Тя демографията тепърва ще си каже тежката дума следващите 20г.Допълнително образованието вече толкова ерозира, че освен плочкаджии, шофьори и хамали друга работна ръка няма.За мен лично тези +1% -1% от последните 2г. са толкова незначителни на фона на възможните статистически грешки, че е безсмислено да се говори за ръст или спад. По скоро след кризата 2009 сме си в стагнация вече 2г и половина и тласък нагоре не се вижда от къде може да дойде. Още повече при липсата на интелектуален ресурс както в народа така и в политиците.Пътя е показан много пъти вече в Швейцария, скандинавските страни и т.н. - а имено образование, образование и пак там. И след 15-20г. ще е друго. Сега с 20% *** и 60% неграмотни сме за никъде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
rabotniat
преди 11 години
Мен пък ме притеснява,че от миналият понеделник 2 магазина в квартала затвориха,а 4 други са в ликвидация(и това е в София!).Този процес започна и в по-малките градове преди около година.Просто или данните са грешни или се изцеждат работещите ,за да се запази баланса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
Гари
преди 11 години
Това разминаване между БВП и БДС явно е ефект от връзването на касовите апарати към НАП, което е изсветлило част от икономиката. Няколко "сиви" процента, които досега са били скрити, сега са излезли наяве и съответно БВП нараства. Но като цяло икономиката намалява.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 0
data
преди 11 години
По скоро натрупаната глупости и тъпотии през годините . Специално за земеделието имам някакъв поглед и нещата няма как да се оправят в средно срочен план - селата са тотално обезлюдени , в момента и да искаш - няма кой да развива стопанство , да гледа крави , да сади домати и т.н. Умопомрачително сбърканата политика на всички правителства ни вкара в капан от който много трудно можем да се измъкнем . Не съм кой знае какъв фен на сегашното - но то е първото което се опитва да промени нещата : има в предвид промяна на получателите на националните доплащания към земеделците . За пръв път животновъдите получават някаква субсидия при това правителство . Добро, лошо, не знам си какво правителство - но за пръв път наскоро срещнах животновъд който каза, че е доволен и има смисъл от това което прави .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още