IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Борисов: Направихме много хора богати

Хората твърдят, че са бедни и мизерстват, а в същото време имат влог от 100, 200 или 50, 40, 30 хиляди лева, обяснява премиерът

13:37 | 03.02.12 г. 59
Автор - снимка
Създател
Борисов: Направихме много хора богати

"Стотици милиони даваме за отчуждителни процедури по магистрали, всъщност ние много хора направихме богати – пречиствателни станции, жп линии, субсидиите в земеделието са огромни пари". Това казва премиерът Бойко Борисов пред министрите си на заседанието на кабинета в сряда, стана ясно след публикуването на стенограмата от заседанието, пише Dnes.bg.

Поводът за коментара му е статистиката, според която за 2011 година българското население е спестило почти 4 млрд. лева. Оказва се, че в сравнение с последните десет години спестяванията през миналата година в България са на рекордно ниво. В предишни години българите са успели да заделят по 2,5-3 млрд. лева.

Министърът на финансите Симеон Дянков обяснява, че не става дума за малка част от населението, която е много богата, а за  600 до 800 хиляди влогове, съответно спестяванията са на около 800 хиляди български семейства.

„С една дума, банката, веднъж, е стабилна институция, второ, лихвите са големи. В началото на кризата това е сигурност, в края на кризата това вече е мързел. Свикваш, всеки месец отиваш и си взимаш лихвичката и колкото – толкова. Майката, голямата сума, си седи в банката. Но в същото време, когато попиташ тези хора навън, те казват: Бедни сме, ужасно мизерстваме. А в същото време имат влог от 100, 200 или 50, 40, 30 хиляди лева. Така че, донякъде високите лихви, лихварството е точната дума, това е най-мързеливото нещо, то е най-непродуктивното“, посочва Борисов.

„Освен това, да се върнем назад като потребление. През 1990 година след промените всички разполагаха – огромната част, огромният процент, 90-95% от населението разполагаха с руска и стара домакинска техника, стара дограма, стари кухни. Какво се случи като потребление?

Първо, домакините масово подмениха кухните. Хиляди, хиляди кухненски обзавеждания. След това – старите дивани бяха подменени с нови гарнитури. Погледнете приятели, близки и ще видите, че това е навсякъде. Това е огромно потребление, Дянков, защото всички отиват и плащат с ДДС.

След това беше подменена т. нар. бяла техника. Вижте си приятелите или познатите дали някой има още хладилник „Мраз”. Сигурно има тук-там, но всички подмениха с нови хладилници, нови печки, микровълнови, абсорбатори… Поне аз съм го правил няколко пъти това упражнение. Това е също огромно потребление. И примерно чакаш по два, три, четири месеца да ти направят кухня, защото има голямо търсене", заявява Борисов и продължава:

"След това смениха телевизорите – ламповите и т. н. Сега е на плазма. След това – видеото. Сега DVD и всичко, което излезе. Другото – алуминиевите дограми. Почти всички смениха дървените с алуминиеви дограми, стъклопакети и т. н. Автомобилите смениха. Да, ще кажете – ама докараха втора, трета ръка… Да, но пак това е оборот – даваш пари, автокъщи, еди какво си и се върти".

Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

59
rate up comment 1 rate down comment 0
aristotel
преди 12 години
Защо да инвестирам в тая Щиб... държава. ЗАЩО ??? Някой да ми каже поне 3 ОСЪДЕНИ лекар ??? Малко ли деца измряха, та чак започнаха да ги слагат във ФРИЗЕРА. Колко ОСЪДЕНИ магистрати има ??? Само дето понижиха тези с БЕЗимотни и социални магистратски ОТРОЧЕТА. КОЛКО осъдени ПОЛИЦАИ има ??? Пенсията на 1 ЧЕНГЕ е по голяма от 300 лв. ЗАПЛАТА. И се чудите ЗАЩО мочето неиска да РАБОТИ. На 1 рамо полицай, на другото пенсионер, ОТЗАД в редичка 2 *** и 2 БЕЗРАБОТНИ е тоз човек с тези 300 лв. ли да храни децата си а ??? И ще работи и ще е щастлив Да бе ДА. Ще проклина и държавата и късмета си, че се е родил и не е УСПЯЛ да напусне пределите на таз МАЩЕХА проклета. това е г-н Борисов. Сменили били електро уреди и др., че то 90 % е КИТАЙско бе ДРУГАРИ. за нас е МАЩЕХА, а за тях е МАЙКА - мамк...а и. :-)))) Това ми споделиха приятелски семейства. Така, че като вдигнеш капака на колата и виждаш *** да върти ластика от предишния пост. :-)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 1 rate down comment 0
stat counter
преди 12 години
Странно, то откакто тоя бай х..й доиде на власт програмата за енергийна ефективност я няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 2 rate down comment 3
TNO
преди 12 години
Време е за харчене,не спестявайте,защото явно от нашите спестявания банките захранват централите си в Европа/"бедна" България храни "богата" Европа/.Парите ни трябва да са в обръщение за да се подобри ситуацията,харчете ,купувайте неща произведени в България/дори и да са по-скъпи от вносните/,ходете по ресторанти ,яще и пийте български храни,само така бавно но сигурно нещата ще се подобрят.Иначе ще си кътаме левчетата в банки ,които не дават нормални кредити,а изнасят парите ни навън,ние ще озлобяваме все повече,ще купуваме вносни стоки/що да купувам от обувките дето ги шие Пешо /,произведени в чужди предприятия построени с кредити от нашите изнесени от банките пари. Харчете ,сега му е времето и пазарете български продукти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Нещата са много ясни , когато има условия за инвестиране и консумация това ще се случи.Искам да напомня че дори в Германия където има прекрасни условия се депозира дори при отрицателна лихва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Статията мисля ще има крайно негативен ефект върху изнасилените потребители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 3 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 12 години
Точно казано! Няма ли доверие няма нищо ! Икономиката ни е като малка кола ,която под капака вместо двигател има ластик пренавит от бутане . Няма шанс за такава кола да тръгне напред без стръмно нанадолнище след скъсване на ластика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 2 rate down comment 1
PETRONATOR
преди 12 години
Невероятно изказване - без коментар!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
52
rate up comment 6 rate down comment 0
nobel
преди 12 години
Вече се замислям има ли смисъл да говорим за това колко са безработните, защото явно са повече. Според мен е по-правилно да се изнесат данни колко са работещите и тогава ще лъсне голата истина. Да не говорим, че и част от работещите не си взимат редовно заплатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
51
rate up comment 8 rate down comment 0
sniper
преди 12 години
Спестяванията, за които говори нашия скъп премиер, в най-добрия случай се държат от 10 % от населението. А за другите пита ли се как свързват двата края. Вчера имаше статия в Дневник в която се цитираха данни от НСИ. Според тези данни всеки трети българин е безработен и не си търси работа. Това са 1,67 млн души, плюс официалните безработни от 380 000 души, общо стават над 2 млн. Сигурно и те имат по 100 хил влогове и за това не работят
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
50
rate up comment 7 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
проче ти я де прочети да се смееш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още