IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Илиева: В Европа кредитирането е пресъхнало, а България е като кредитен рай

Банките поемат основната част от цената на кризата, тъй като печалбите им са намалели въпреки увеличената ефективност, заявява главният изпълнителен директор на МКБ Юнионбанк

08:03 | 14.12.11 г. 32
<p>
	Мария Илиева. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Мария Илиева. Снимка: Личен архив

- Как се отразяват на България мерките по вливане на ликвидност в Европа и САЩ?

Със сигурност не води до по-голямо кредитиране. Добрата новина обаче е, че ако в Европа търсенето на кредити напълно е пресъхнало - не се търсят нито фирмени, нито ипотечни и потребителски - то ние в България сме нещо като кредитен рай.

Тук има умерено търсене от страна на фирмите, засега повече за краткотрайно финансиране, като очакванията са плавно да нараства и нуждата от по-дългосрочни кредити. При гражданите също продължава интересът към ипотечните кредити, съчетан с благоприятните цени на недвижимите имоти, невиждани от 2004-2005 насам. Очакваме през другата година за първи път да отчетем ръст и при потребителските кредити, макар и много скромен - може би под 1%.

- В последните месеци лихвите по депозитите не намаляват, защо?

Това не е точно така. Намалението може би не е с темповете, които виждахме през 2010, когато спадаха с 1-2% на всеки период. Сега намаленията са 0,1-0,2 пункта, но ги има. Все пак възможностите за спад на този етап са поизчерпани. Има единични случаи, в които някоя банка намалява с близо 1%, но това е рядкост.

Все пак банките се стараят да запазят интереса на вложителите и да отговарят адекватно на очакванията им за доходност. В същото време обаче балансираме и с лихвите по кредитите, които се върнаха на нива, по-ниски от предкризисните времена, за да не обременяваме излишно нашите кредитополучатели. Този баланс между интересите на депозанти и кредитополучатели обаче води до по-нисък лихвен марж за банката.

- Доколко активната политика на държавата по емитиране на вътрешен дълг намалява ликвидността у нас и поддържа вътрешните лихви високи и в този смисъл добре ли е държавата да излезе да се финансира от външните пазари?

Не смятам че емитирането на вътрешен дълг е сред основните причини за по-високи лихвени нива у нас, а и както вече споменах има плавна тенденция на спад на лихвите по кредити и по депозити.

От друга страна активното емитиране на ДЦК спомага за раздвижването на пазара на финансови инструменти у нас и наличието на инвестиционни алтернативи, тъй като други негови сегменти, като например пазарът на акции, са почти замрели.

Считам, че правителството и министерство на финансите имат право да изберат финансовия микс, чрез който ще се финансира бюджета и в тази връзка емисията на нов дълг от външните пазари е една от опциите, с която те разполагат. Както вече многократно се подчертава от много наблюдатели у нас и в чужбина, може би за пръв път в своята история и то в безпрецедентна глобална криза, България е в клуба на „отличниците“ по финансова дисциплина и стабилност.

Така че, ако дълговата криза в еврозоната бъде укротена в близките месеци и досегашните добри макро показатели на страната ни се запазят (особено ниското ниво на публичен дълг и бюджетен дефицит под 3%), ще можем да разчитаме на доверие и благоприятни нива на финансиране от външните пазари, в случай че правителството избере този вариант.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 12 години
Абонирали са те...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 1
melon
преди 12 години
Българските банки са изключително социално-отговорни.Не мойте да ги плювате!;)Друг е въпроса защо народа трябваше да им се насажда на ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 0
todortk
преди 12 години
Не разбрах как така лихвите по кредитите са станали по-ниски от преди кризата!Точно преди кризата изтеглих един потребителски кредит при лихва 8% и един ипотечен при лихва 6,3%. В момента лихвите са съответно 12,8 и 8%. Вноските общо по двата кредита са се увеличили двойно. Та не разбрах как са намалели лихвите по кредитите до нивата преди кризата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
vhmirchev
преди 12 години
"- Одобрявате ли въвеждането на фалит на физическо лице или това ще доведе до още по-голяма тежест върху коректните платци?Като цяло човек, преживял такъв фалит, вече няма да може да разчита на кредит до края на живота си. И това е нещо, на което трябва да се гледа сериозно."В САЩ когато се обяви личен фалит, лицето не може да кандидатства за кредит в следващите 7 години. Този закон не се прави за да заробва "до края на живота" им хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 0
jimaru
преди 12 години
Съвсем открито и в прав текст е казано от какво банките печелят най-добре - "Освен това банките разчитат и на други източници на приходи. Например доходът от такси и комисионни нараства с 4,29% за десетте месеца на 2011 г."Държавата много активно участва в създаването на тази печалба. Нито едно плащане на някаква такса не може да е свободно избираемо, задължително е през някоя обслужваща банка и комисионната е каквато банката си избере.Банка и държава вече са едно цяло, а от държавния рекет по лошо няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 25 rate down comment 0
aeon
преди 12 години
И увеличената ефективност е "забавна" - ефективността на БГ банките в монго случаи е по-висока от тази на централите майки. Да така е у нас няма закон за защита на длъжниците, закона за частния фалит и др. подобни закони. Банките имат сериозно лоби и могат да си позволята да постигнат по-голяма ефеткивност са сметка на клиентите си. По този начин пак трупат печалби, които така да се каже не "реинвестират" - събират пари, които не връщат на пазара. Като обобщение мога да кажа: при цялата междуфирмена задлъжналост и забавени плащания от страна на държавата, от началото на годината банките са изтеглили от пазара около 3,8 милиарда лева.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 0
aeon
преди 12 години
Подзаглавието ми е достатъчно за да не чета статиятата на татък: "Банките поемат основната част от цената на кризата, тъй като печалбите им са намалели въпреки увеличената ефективност" В същтност "банките" (не случайно е в кавички - в БГ няма банкиране-лично мнение) са основната предпоставка за кризата.Какво се случва в момента - темпа на нарастване на депозитите изпреверава в пъти темпа на нарастване на всички видове кредитиране. Това "обезкървява" икономиката - хората не харчат парите си - влагат ги в банките, които от своя страна не ги връщат обратно на пазара, а ги използват за покриване на задължения към централите си или други банки. Това от една страна. От друга "спасителите" на страната налагат най-големите възможни лихви и такси при закъснение на вноска по кредит и по този начин превръщат една голя част от кредитополучателит в керопстни кредитополучатели (фирмите остават вечно свързани с банката), като изсмукват всички обортни средства от бизнеса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още