IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хърсев: България няма да бъде засегната сериозно от сегашната криза

Финансовите кризи се отразяват на хората с капитал, а когато нямаш акции, няма как да ти се обезценят, коментира финансистът

15:56 | 11.08.11 г. 23
Автор - снимка
Създател
Хърсев: България няма да бъде засегната сериозно от сегашната криза

България няма да бъде сериозно засегната от сегашната криза (изразяваща се към момента с масов спад на фондовите пазари в света), макар да има и тук отражение. Това коментира финансистът Eмил Хърсев, цитиран от БТА.

По думите му, „финансовите кризи се отразяват на хората с капитал, а когато нямаш акции, няма как да ти се обезценят“. Според Хърсев, фондовите пазари ще намерят равновесие, каквито са и днешните тенденции.

Решенията на тази криза в момента и въобще на глобалната финансова криза могат да бъдат две, смята Хърсев. Едното е дефлационно - когато всички "стягаме коланите" и не се разпростираме "извън чергата". Това значи дефлация, ръст от 1-1,5 на сто годишно и излизане на нивото от 2008 г. чак след шест години. Другото решение е инфлационното - печатане на пари.

„Тъй като пазарът се страхува и от двата варианта, той се пази едновременно от тях. Заради което видяхме дни с едновременно падане на цените на нефта, на долара, на доходността по ценните книжа и рекорди на цените на златото“, коментира финансистът.

Проф. Гарабед Минасян и Емил Хърсев се обединиха около мнението, че проектът "евро" е все още „млад и спорен“.

Една валута не може да издържи без единна фискална политика зад нея, добави Хърсев. По думите му, зад валутата трябва да стоят фискална сила, бюджет, данъчна автономия, данъчна власт, армия и полиция. В някаква степен зад еврото стоят всички тези фактори, но много посредствено и досега не се забелязва много ясна стратегическа визия, смята Хърсев.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 3
diado mrass
преди 12 години
"Една валута не може да издържи без единна фискална политика зад нея, добави Хърсев."Звучи ми като: "Еврото май нема да го бъде".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 5
melon
преди 12 години
Не е сигурно, че Хърсев е некадърник...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
all_trader2
преди 12 години
Спрете да показвате глупостите на некадърници като Хърсев!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още