IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

БНБ увеличи срокa за продажба от банките на предоставените им обезпечения

Досега сградите или урегулираните поземлени имоти трябваше да бъдат продадени за 6 месеца, новият срок е 12 месеца

15:33 | 09.06.11 г. 12
БНБ увеличи срокa за продажба от банките на предоставените им обезпечения

БНБ увеличи срока за реализация от банките на предоставените им обезпечения под формата на сгради или урегулирани поземлени имоти от 6 на 12 месеца, съобщи централната банка.

Управителният съвет на Българска народна банка е приел наредба за изменение и допълнение на Наредба №9 на БНБ за оценка и класификация на рисковите експозиции на банките и за установяване на специфични провизии за кредитен риск.

С наредбата се променя от 6 на 12 месеца регулаторно приемливият срок за реализацията на предоставени обезпечения под формата на сгради или урегулирани поземлени имоти.

В рамките на този срок банките ще могат да отчитат стойността на тези обезпечения при установяването на рисковата стойност на експозициите и размера на специфичните провизии за кредитен риск.

Промяната в срока на реализация на този вид обезпечения цели сближаване на надзорното третиране с текущите пазарни условия и отразява коментарите на банковата система за необходимостта от отчитането на съществуващите затруднения от процедурно и техническо естество в процеса по реализация на предоставени в полза на банките обезпечения. 

Измененията в наредбата са в посока поддържане на антицикличната политика при регулирането дейността на кредитните институции в България, отчитайки текущата ликвидност на пазара на недвижими имоти и необходимостта от запазване на гъвкавостта спрямо банковите клиенти, изпитващи временни затруднения в условията на утежнена икономическа ситуация.

С настоящите промени БНБ запазва консервативния характер на прилаганата надзорна политика, осигурявайки оптимален баланс между облекчаването на капиталовата позиция на банките и същевременното запазване на натрупаните до момента капиталови буфери в системата, заявяват от Централната банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:05 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
all_trader2
преди 13 години
тово се нарича ЗАТЪВАНЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
tikvenik yade tutman
преди 13 години
това звучи доста обезпокоително......мнозина смятахме да се възползваме от т.н. прогнози за срив на имотния пазар и по-спец. от вторичния пазар.........а то се оказва че отменят изгодните покупки като нецелесъобразни и утвърждават единствено Пазарните покупки.Дори направихме група с гръмкото име "клуб 149 Е/кв" , която ще трябва да преименуваме в "клуб пак ни излъгаха" ..........лоша работа..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още