IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетният дефицит за януари и февруари е над два пъти по-малък на годишна база

Финансовата рамка за 2011 г. досега се изпълнява точно както е записана в Закона за държавния бюджет и нямам притеснения, че няма да се изпълни за годината, каза Дянков

14:50 | 18.03.11 г. 22
Автор - снимка
Създател
Бюджетният дефицит за януари и февруари е над два пъти по-малък на годишна база

По предварителни данни за първите два месеца на годината бюджетният дефицит е над два пъти по-малък от този за същия период на 2010 г. Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков в отговор на депутатски въпрос по време на днешния парламентарен контрол, цитиран от БТА.

Той посочи, че за януари и февруари 2010 година сме имали дефицит от около 1,4 млрд. лева, а по предварителни данни за първите два месеца на тази година той е около 650 млн. лева.

Финансовата рамка за 2011 г. досега се изпълнява точно както е записана в Закона за държавния бюджет и нямам притеснения, че няма да се изпълни за годината, отбеляза Дянков.

По думите му при Националната агенция по приходите (НАП) приходната част е изпълнена на сто процента, а при Агенция "Митници" изпълнението на приходите за първите два месеца е 104 процента.

Депутатът от Коалиция за България Корнелия Нинова обаче отбеляза, че бюджетният дефицитът за януари и февруари е около 1% от брутния вътрешен продукт (БВП), при заложен дефицит от 2,5 процента за цялата година, т.е. „за два месеца е натрупан половината от годишния дефицит“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:16 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 6 rate down comment 7
all_trader
преди 13 години
какви реформи бе човек? не виждате ли ,че този не знае изобщо какво прави . кой му е казал на този ,че изобщо може да се нарече иконномист? по време на тежка криза ми увеличава данъци и орязва разходи , срам!!! това е срам за абсолютно всеки средно квалифициран икономист !!! този не знае какво е иконмика ти камоли реформи да ти прави .... какви реформи какви 5 лева сънувате драги сънародници?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 10 rate down comment 0
FINTA
преди 13 години
ОК, съгласен! Но от къде пари? Решиха да разровят кашата на докторите, айде на протести, айде дадоха им пари. Разровиха полицаите, същото. Скоро и БДЖ-то айде пак 180 милиона. Единствения ми упрек към него е отказа от реформи. Вярно, имаме опция за 4-5 хиляди нови безработни, но все пак това са хора на нашия гръб. От тук трябва да се почне! Мое скромно мнение...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 3
all_trader
преди 13 години
то за това се стимулира икономиката бе брат , а не се пеавят глупостите на Седянков да увеличава косвени данъци и да надува цени и да не се разплаща с бизнеса на време . сега като продължават фалитите на фирмите ще събере данъци на куково лято . бюджетните дефицити растат , а не намаляват , бъди сигурен . този вече се омаза в лъжи и глупости и съвсем не знае какви ги върши .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 1
FINTA
преди 13 години
Нали знаеш къв е проблема на българския футбол. Че тия дето най-разбират, стоят пред телевизорите! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 0
FINTA
преди 13 години
Приличаш на грамотен човек. Да ти припомня ли предизборното харчене на триглавата ламя? Точно преди да здадат властта колко договора се подписаха? На всеки бе ясно,че 2010-та ще е трудна. Само дето приказваме че излизаме от кризата, *** на всеки икономист му е повече от ясно, че тва са .... С ниските обороти на фирмите през 2009та, респективно по-малкото събраните данъци и по-малкия държавен бюджет! С какво да се плати ми кажи? Като генерираме нов външен дълг ли? Както го направи царистия с Брейди и не знам кви си облигации. Или да се напечатат нови пари както при Жан.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 5
global_dj
преди 13 години
Вижте само "финансистите" във форума колко разбират! Ми станете вие министри бе, да ви се посмеем публично, а не само във форума! Дефицитът като е нисък - недоволни, като е висок - още по-недоволни.... страхотните разбирачи, дано поне за вас самите да ви е ясно какво искате да кажете :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 4
Zumbai
преди 13 години
Кое да изместя с една година назад? 2008-а година Герб не беше на власт още.Януари-Февруари 2010 - дефицита на касова база е изкуствено завишен заради отложените плащания в края на 2009.Януари-Февруари 2011 няма изкуствено завишаване на бюджетния дефицит, защото не са отложени плащания в края 2010 (видя, че номера не минава и ЕС го интересува дефицита на начислена база, а не на касаова)и отчитаме голямо понижение. Понижение действително има, но голяма част от него се дължеше на тези гимнастики, поне на касова база. На начислена няма проблеми и там е реалния спад. Пак казвам и там има понижение на дефицита. Само дето той говори пак за дефицита на касова база, без да го уточнява незнайно защо обаче. Явно така му изнася.(Коригирах си грешка в годините)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 6
Zumbai
преди 13 години
Кое да изместя с една година назад? 2008-а година Герб не беше на власт още. Януари-Февруари 2010 - дефицита на касова база е изкуствено завишен заради отложените плащания в края на 2009.Януари-Февруари 2010 няма изкуствено завишаване на бюджетния дефицит, защото не са отложени плащания в края 2010 (видя, че номера не минава и ЕС го интересува дефицита на начислена база, а не на касаова)и отчитаме голямо понижение. Понижение действително има, но голяма част от него се дължеше на тези гимнастики, поне на касова база. На начислена няма проблеми и там е реалния спад. Пак казвам и там има понижение на дефицита. Само дето той говори пак за дефицита на касова база, без да го уточнява незнайно защо обаче. Явно така му изнася
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
Lamer777
преди 13 години
А малката пица по-малка и по-скъпа ли е на годишна база ?По-малка и по-скъпа е !Кви ги плещиш тогава бе Пицарю !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
FINTA
преди 13 години
Измести периода с година назад и ще си горе-долу точен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още